Nú of nooit: 1+1 gratis op het Emma O2 matras!

0 : 21 : 22
29

Dekbed wassen? Lees eerst deze tips!

We weten natuurlijk allemaal dat je regelmatig je dekbedovertrek moet wassen. Maar wist je dat het wassen van je dekbed minstens zo belangrijk is? Want ook je dekbed is een bron van bacteriën. Hoe pak je het aan? Lees hier de belangrijkste informatie en hoe vaak je dit het beste kunt doen.

De meest gestelde wasvragen op een rij:

Terwijl je slaapt verlies je dode huidcellen, die vervolgens op je matras en in je dekbed belanden. Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen.

Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen. Toch verschilt het ook per persoon. Heb je een allergie? Dan kun je je dekbed het beste regelmatig wassen, bij voorkeur om de drie maanden.

Vergeet natuurlijk ook niet naast je dekbed om je matras te reinigen en kussen te wassen

Nee, niet ieder dekbed kan in de wasmachine. Dit is afhankelijk van het waslabel. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

 • Wasmachine - Het waslabel laat zien op hoeveel graden je jouw dekbed kunt wassen, bijvoorbeeld 
 • Badkuip - Is je wasmachine te klein voor je dekbed? Was het dekbed in een badkuip. Tip: rol je dekbed op om het water eruit te persen. 
 • Stomerij - Geen zin in veel gedoe? Je kunt je dekbed natuurlijk ook naar de stomerij brengen. Dan zie je het icoontje van chemisch reinigen:Was_chemisch-reinigen-los.jpg.

Wanneer je alle bacteriën wil doden, is het aan te raden om je dekbed op minimaal 60°C te wassen. Echter is dit voor sommige materialen te warm. Check daarom altijd eerst het waslabel voordat je het in de wasmachine gooit!

Is jouw wasmachine te klein voor je dekbed? Dan kun je er natuurlijk ook nog altijd voor kiezen om je dekbed met de hand te wassen. Hoe? Gewoon in de badkuip! Vul de helft van het bad met lauw water en voeg een klein beetje wasmiddel toe. Vervolgens kun je over het dekbed heen lopen of het dekbed schoonwrijven. Vul de badkuip meerdere keren met schoon water om het dekbed uit te spoelen.

Tip: door het dekbed op te rollen kun je het water met een beetje kracht uit persen. Hang het daarna op om het te laten drogen.

Wist je dat je een wollen dekbed in principe niet hoeft te wassen? Wol is namelijk zelfreinigend. Lanoline (wolvet) zorgt ervoor dat wol vuil- en bacterie-afstotend is. Handig! Wil jij je wollen dekbed toch reinigen? Lucht je wollen dekbed dan af en toe, bijvoorbeeld door het uit het raam te hangen. Als je jouw wollen dekbed echt goed wil reinigen, kun je het dekbed naar de stomerij brengen voor een professionele reiniging.

Bekijk onze wollen dekbedden

Ook een zijden dekbed hoeft niet gewassen te worden. Zijde trekt namelijk geen stof aan en is daarom anti-allergisch. Je kunt een dekbed van zijde natuurlijk wel regelmatig luchten voor een fris gevoel. Wil je jouw zijden dekbed toch reinigen? Breng het dekbed dan naar de stomerij.

Een donzen dekbed hoef je slechts eens in de drie tot vijf jaar te wassen. Slaap jij liever zonder dekbedovertrek? Was dan je dekbed eens in de twee jaar. Gebruik tijdens het wassen geen wasmiddel met enzymen of bleekmiddel. En hoe lekker het ook ruikt: gebruik absoluut geen wasverzachter. Hierdoor kan er namelijk een laagje vormen rondom de donsveren, waardoor deze niet goed meer kunnen drogen. Een dekbed van dons kun je daarnaast het beste regelmatig uitschudden en af en toe buiten hangen. Zo houd je het dekbed lekker weer luchtig!


TIP: door tennisballen in de wasmachine te doen zorg je ervoor dat de donzen vulling niet samen klontert en daarom lekker luchtig blijft.

Bekijk onze donzen dekbedden

Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. De meeste dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van jouw dekbed. Staat hier een hogere of lagere temperatuur vermeld? Houd deze dan aan.

waslabel 40 gradenwaslabel 60 gradenwaslabel niet in de wasmachine

Tip: door een of twee extra spoelingen spoel je al het wasmiddel goed uit het dekbed.

Bekijk onze synthetische dekbedden

Een katoenen dekbed is veelal anti-allergisch en kun je een gewoon wassen in de wasmachine. Zo heb je altijd een schoon en fris dekbed! Raadpleeg het waslabel om te zien op welke temperatuur het katoenen dekbed gewassen mag worden. 

Houd er rekening mee dat katoen veel vocht opneemt en het dekbed dus erg zwaar is na het wassen. Hierdoor is ook de droogtijd langer dan bij andere dekbedden. 

Bekijk onze katoenen dekbedden

Zit er een vlek op je dekbed? Dan hoef je niet je hele dekbed te wassen. Je kunt de vlek verwijderen met water en vloeibare zeep of een speciale vlekkenverwijderaar. 

Heb je kringen in je dekbed? Deze ontstaan vaak door transipiratievocht en gaan er zelfden uit. Je dekbed vaker wassen heeft hiervoor geen zin. 

Let op: heb jij een donzen dekbed? Schud dan het dons bij de vlek vandaan, zodat de veren niet nat worden.

Helaas kunnen niet alle dekbedden in de droger. Controleer daarom altijd goed het waslabel van je dekbed. Kan jouw dekbed wel in de droger? Zorg er dan daarna voor dat deze goed droog is voor je je dekbed weer op je bed legt. De beste manier is om je dekbed nog even buiten op te hangen aan de waslijn. Zo kun je jouw dekbed ook drogen als je dekbed niet in de droger mag.

 • waslabel niet in de droger Niet in de droger
 • Drogen op lage temperatuur in de droger Drogen op lage temperatuur in de droger
 • Drogen op gemiddelde temperatuur in de droger Drogen op gemiddelde temperatuur in de droger
 • Drogen op hoge temperatuur in de drogerDrogen op hoge temperatuur in de droger

Tips voor het onderhoud van je dekbed

Gemiddeld gaat een dekbed wel vijf tot tien jaar mee. Wil je zo lang mogelijk van een schoon dekbed genieten? Dat kan met onderstaande tips:

 • Schud elke dag je dekbed op.
 • Zet je raam open: zorg iedere dag voor minstens een uur frisse lucht in je saapkamer.
 • Lucht je dekbed regelmatig in de buitenlucht.
 • Check altijd de wasinstructies van je dekbed op het waslabel.
 • Was of stoom je dekbed alleen als dit nodig is.
 • Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht.

Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing