Matras onderhouden

Matras onderhouden

Je (top)matras, daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Met het juiste onderhoud blijft deze zo lang mogelijk schoon en goed. Wat houdt dat juiste onderhoud dan precies in?

Waarom moet je een matras onderhouden?

Een matras kan een flinke investering zijn, en juist daarom wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee kunnen doen. Maar om de maximale levensduur uit je matras te halen en zo lang mogelijk te genieten van een goede nachtrust, moet je jouw matras ook goed onderhouden. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, want wij nemen je mee!

Je matras draaien en keren

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je na verloop van tijd een kuil in je matras hebt zitten. Vaak komt dit doordat je steeds op dezelfde plek ligt en het materiaal hierdoor 'moe' wordt. Om dit te voorkomen is het goed om je matras regelmatig om te draaien en te keren.

Matras omdraaien

Wanneer je jouw matras omdraait, wissel je de kant van het matras waar je op ligt. De onderkant wordt de bovenkant en andersom. Maar let op! Niet alle matrassen zijn op beide kanten beslaapbaar. Bij matrassen met een speciale opbouw (zoals Emma matrassen, TEMPUR® matrassen en M Line matrassen) is het vaak juist niet de bedoeling dat deze omgedraaid worden. Twijfel je? Zoek dan eerst jouw matras op en kijk in de product specificaties om zeker te weten of jij jouw matras wel of niet om kunt draaien.

Matrassen die symmetrisch opgebouwd zijn zoals boxspring matrassen moeten juist wél regelmatig omgedraaid worden. Zo blijf je de druk steeds verdelen waardoor jouw boxspring matras, kindermatras of logeermatras langer goed blijft. Zo draai jij je matras gemakkelijk om:

  1. Trek het matras naar je toe door middel van het vastpakken van de rand of handvaten (indien aanwezig).
  2. Zet het matras zijwaarts op het bed.
  3. Duw het matras om en leg deze weer op zijn plek.

Matras keren

Wat wordt er precies bedoeld met je matras keren? Dit is niet hetzelfde als je matras omdraaien. Bij het keren van je matras wissel je namelijk alleen het voeten- en hoofdeinde. Hierdoor blijft dezelfde bovenkant bovenop liggen. Op deze manier voorkom je dat je iedere keer dezelfde plekken van je matras belast. Ook kan je matras zo beter luchten, wat helpt bij het voorkomen van schimmel.

Je matras keren is in de meeste gevallen gewoon mogelijk, tenzij je matras op een specifieke manier is opgebouwd. Gelukkig kun je matrassen van merken zoals Emma, TEMPUR®, M Line en B Bright bijna altijd keren. We adviseren om dit ongeveer één keer per maand te doen.

Ook een matras moet luchten

Naast het omdraaien en keren, is ook je matras luchten belangrijk. Met het regelmatig luchten van je matras geef je het de kans om het gemiddeld kwart liter vocht dat je per nacht verliest, kwijt te raken. Zo verklein je de kans dat schimmel zich kan vormen.

Hoe lucht je een matras?

Sla je beddengoed open en laat het aan het voeteneind liggen, het liefst de hele dag. Maak je bed dus niet direct op nadat je uit bed bent gestapt. Dit ziet er misschien mooier uit, maar zorgt voor een kortere levensduur van je matras. Daarnaast is goede ventilatie in huis belangrijk. Zet je ramen ’s morgens even open en laat frisse lucht binnen.

Matrasonderlegger ter bescherming van je matras

Zo bescherm je jouw matras

Door je matras goed te beschermen, zal deze minder snel slijten en dus langer meegaan. Je matras beschermen kan op verschillende manieren. Natuurlijk gebruik je een molton met daarbovenop een hoeslaken. Een molton heeft een goed absorberend vermogen en voorkomt dat vocht rechtstreeks je matras in gaat. Gaat het om een kindermatras? Dan kan het nog wel eens handig zijn om te kiezen voor een waterdichte molton. Deze molton heeft beschermlaag die helpt in het geval van bedplassen.

Naast een molton helpt ook een antislip matrasdek je matrastijk te beschermen tegen slijtage. Een matrasdek plaats je op de bedbodem en het matras komt hierboven op. Het matrasdek zorgt ervoor dat je matras niet over de bodem schuift. 

Kies voor een van onze beschermingspakketten

Klinkt het beschermen van jouw matras als te veel moeite? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! Bij Beter Bed vind je verschillende beschermingspakketten met daarin een matrasonderlegger, molton matrashoes en hoeslaken. Wanneer je een van deze pakketten samen met jouw nieuwe matras bestelt, krijg je ook nog eens 1 jaar extra garantie op het matras! 

Bescherm je matras met deze pakketten

Beschermingspakket Ledikant matras
Meest verkocht

Beschermingspakket Ledikant matras

(358)
Anti-slip matrasonderlegger - Geschikt voor: bedbodems |
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 30 cm |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: 6 dagen

29.95

Beschermingspakket Boxspring matras

(18)
Anti-slip matrasonderlegger - Geschikt voor: boxsprings |
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 30 cm |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: 6 dagen

29.95

Beschermingspakket Waterdicht ledikant

(18)
Anti-slip matrasonderlegger - Geschikt voor: bedbodems |
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 25 cm |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

54.95

Beschermingspakket Waterdicht boxspring

Anti-slip matrasonderlegger - Geschikt voor: boxsprings |
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 30 cm |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: 6 dagen

39.95

Beschermingspakket Boxspring topmatras

(21)
Anti-slip matrasonderlegger - Geschikt voor: boxsprings |
Geschikt voor: Topmatras |
Voor matrasdikte: tot 10 cm |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: 6 dagen

44.95

Hulp of advies

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing