Oud matras inruilen = 15% éxtra korting

5 : 5 : 52
17

Informatie over de tijk

Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. De matrashoes is de stof die over de kern van het matras heen zit. Behalve dat het er wat netter uitziet om een matras met tijk op je bed te hebben liggen, zorgt het er ook voor dat de kern van je matras bijeen blijft. Een tijk vind je ook terug om topmatrassen en kussens

Onderhoud je tijk

We kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen in je opkomen over de matrashoes maar ook over het onderhoud hiervan.

De meestgestelde vragen over je matrastijk beantwoorden we hier:

Of je de hoes om je matras kunt wassen is van een aantal factoren afhankelijk. Je hele matras in de wasmachine gooien is sowieso geen optie. Zo kun je de tijk enkel wassen wanneer deze afritsbaar is. Vervolgens is het belangrijk om rekening te houden met de wasvoorschriften die op de tijk vermeld staan. Let op: was de tijk nooit op een hogere temperatuur dan vermeldt. Wanneer de tijk krimpt past deze niet meer om je matras heen!


Is de tijk niet afritsbaar? Dan raden we aan om het met een stoomreiniger te reinigen.

In de meeste gevallen is het niet verstandig om de matrashoes in de droger te doen. Wij adviseren om voor de zekerheid de matrastijk aan de lucht te laten drogen. Check ook hier voor de zekerheid het waslabel. Het belangrijkste is dat de tijk niet krimpt want dan bestaat er een kans dat die niet meer om je matras heen past. 

Niet alle matrassen hebben handvatten. Wanneer de tijk van je matras handvatten heeft, kun je deze eenvoudig draaien en keren. Check wel eerst even of het matras aan weerszijden beslaapbaar is.

Een tijk heeft niet als voornaamste doel om je matras te beschermen. Om je matras te beschermen kun je een matras beschermingspakket aanschaffen. Deze bestaat uit een antislip matrasbeschermer, om je matras te beschermen tegen de bedbodem en een molton. De molton neemt vocht op zodat het niet in je matras trekt. Je kunt er voor kiezen om over de molton nog een hoeslaken te doen. Dit scheelt weer was. Het hoeslaken was je wekelijks, de molton maandelijks en de tijk jaarlijks. Zo blijft je matras schoon en fris.

Het beschermen van je topmatras kan op een soortgelijke manier als bij je matras. De tijk van je topper heeft niet als voornaamste doel om je topper te beschermen. Je topmatras kun je het beste beschermen met een topmatras molton. Daarover heen plaats je een hoeslaken voor topmatrassen, zodat je deze wekelijks kunt wassen.

Een tijk houdt de vulling van je kussen bijeen. Wanneer een tijk van een kussen afritsbaar is kun je de tijk los wassen. Maar dit betekent ook vaak dat het kussen navulbaar is om je eigen stevigheid te bepalen. 

Voor het beschermen van je kussen geldt hetzelfde als voor je (top)matras. een molton kussensloop vangt vocht op wat je ‘s nachts verliest. Daaromheen plaats je nog een kussensloop voor sfeer en extra frisheid.

Bescherm je matras

Het klinkt niet al te fris maar toch gebeurt het bij iedereen: elke nacht verlies je transpiratievocht en dode huidcellen. Deze trekken in je hoeslaken, molton en matras. Daarom is het belangrijk om je matras te beschermen en de levensduur van je matras te verlengen. Dit kun je doen door de volgende maatregelen:

  1. Leg een matrasbeschermer of een anti-slip matrasonderlegger onder je matras. Deze zorgt ervoor dat je matras niet gaat schuiven en dat de bedbodem niet in de vorm van je matras komt te staan. Het houdt je matras in perfecte vorm.
  2. Gebruik een molton. Deze neemt het vocht op zodat het niet in je matras trekt.
  3. Gebruik een hoeslaken. Deze is eenvoudig te wassen en zorgt voor een fris bed!

Bekijk matrasbeschermers

Toe aan een nieuw matras?

De levensduur van je matras is niet oneindig. Zelfs niet wanneer je gebruik maakt van matrasbeschermers en regelmatig onderhoud van je tijk, molton en hoeslaken. Lees meer over de levensduur van je matras en wanneer je toe bent aan een nieuw matras.

Levensduur matrassen

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing