Wintersale, tot 50% korting op bijna alles!

1 : 1 : 19
43
Blog beddengoed verschonen

Beddengoed wassen? Lees hier alles wat je moet weten voor een fris bed!

Je beddengoed wassen is niet bepaald een klusje waar je op zit te wachten. Toch is je bed verschonen geen overbodige luxe. Elke nacht verlies je namelijk vocht en dode huidcellen die in je beddengoed achterblijven. Door regelmatig en op de juiste manier je beddengoed te verschonen, zorg je ervoor dat je elke nacht in een lekker fris bed ligt. Maar hoe en hoe vaak moet je je bed verschonen? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Waarom moet je je bed verschonen?

Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies. Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen. Maak je je beddengoed niet goed schoon, dan kunnen deze vuiltjes je ziek maken. Zorg daarom voor een hygiënische slaapkamer en reinig je matras, kussen en dekbed regelmatig. 

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

Verschoon wekelijks delen van je beddengoed zodat niet te veel vuil opbouwt. Al helemaal in de zomer, omdat je dan meer zweet. Moet je dan elke week álles wassen? Nee, hoor. Het is overbodig om je gehele bed wekelijks te verschonen. Vooral je hoeslaken, dekbedovertrek en kussenslopen zijn het belangrijkst voor een wekelijkse was. Je kunt je molton en dekbed prima om de twee weken of zelfs om de maand wassen. Kom je niet elke week aan wassen toe? Probeer dan in ieder geval elke week even je dekbed te luchten (buiten) en op te schudden. Zo voorkom je de groei van bacteriën en schimmels. Lees meer advies voor een hygiënische slaapkamer!

Op hoeveel graden moet je je beddengoed wassen?

Het allerbelangrijkste voor een schoon beddengoed is het verwijderen van bacteriën. Wanneer je alle bacteriën wil doden, is het aan te raden om je beddengoed op minimaal 60°C te wassen. Maar let op, want niet alle materiaalsoorten of typen beddengoed kun je op deze temperatuur wassen. Check daarom van tevoren altijd het waslabel om te controleren of je beddengoed hiervoor gemaakt is. Omgekeerd kun je sommige materialen zelfs op 90°C wassen. Uiteraard is deze temperatuur vanuit hygiënisch oogpunt nog beter. Mag jouw beddengoed niet in de wasmachine en wil je het toch wassen? Dan kun je het voor een hogere prijs professioneel laten reinigen bij een stomerij. 

 

Tips bij het verschonen van je bed

  • Vouw je dekbed dubbel bij je voeteneind en laat dit een paar uur zo liggen. Op deze manier kunnen je matras, hoeslaken en de onderkant van het dekbed goed luchten.
  • Stop het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten in de wasmachine. Zo voorkom je dat de kleuren van het beddengoed vaal worden.
  • Laat het beddengoed na het wassen niet te lang in de wasmachine zitten. Zo voorkom je dat dit erg gaat kreuken.
  • Wist je dat het beter is om je handdoeken niet tegelijkertijd met je beddengoed te wassen? Handdoeken pluizen snel en creëren veel wrijving met het beddengoed, waardoor dit sneller slijt.
  • Je hoeslaken netjes opvouwen en in de kast leggen. De volgende keer pak je hem gelijk netjes en ongekreukt uit de kast. 
     

Toch liever een nieuw setje beddengoed aanschaffen? Bekijk ons brede aanbod aan beddengoed.

Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing