Beter slapen

Beter slapen in een donkere slaapkamer

Val je maar niet goed in slaap, word je vaak wakker of ben je altijd extreem vroeg wakker? Grote kans dat het te licht is in je slaapkamer. Het is namelijk écht zo: hoe donker je slaapkamer, hoe beter je slaapt. In dit blogartikel lees je daarom alles over beter slapen in het donker en hoe je je slaapkamer zo goed mogelijk verduistert.

Waarom een donkere slaapkamer?

Je slaap wordt door een groot deel beïnvloed door licht. Dat komt doordat licht bepalend is voor je biologische klok (circadiaans ritme). Dit natuurlijke ritme regelt je slaap-waakcyclus. Wordt het donker dan maakt je pijnappelklier het slaaphormoon melatonine aan, waardoor je slaperig wordt. Is je slaapkamer niet donker genoeg dan rem je dit proces en kan je lijf maar moeilijk in de slaapmodus komen. Zelfs het kleinste beetje licht kan ervoor zorgen dat je minder snel en diep slaapt. De oplossing? Verduister je slaapkamer met de juiste raamdecoratie! Bij Veneta vind je raamdecoratie die speciaal geselecteerd zijn voor de slaapkamer.

Wil je meer weten over je biologische klok? Lees hier meer! 

Een donkere slaapkamer dankzij gordijnen

Gordijnen zijn een zeer efficiënte manier om je slaapkamer donker te maken. Naast licht kunnen bepaalde soorten gordijnen zelfs geluid tegenhouden. Natuurlijk is niet ieder gordijn direct dé oplossing voor een donkere slaapkamer. Met deze tips vind jij de beste, licht werende gordijnen en slaap jij beter dan ooit tevoren.

1. Hoe donkerdere gordijnen, hoe beter

Gordijnen in lichte kleuren zoals beige, wit of zacht roze laten meer licht door. Kies daarom in je slaapkamer voor een donkere kleur zoals antraciet, zwart, donkerblauw of -groen. Goed om te weten: groen en blauw zijn ook nog eens rustgevende kleuren. De ideale keuze voor op je slaapkamer dus.

2. Ga voor een zwaardere stofsoort

Ook het type stof is bepalend voor de mate van verduistering. Hoe dikker de gordijnstof, hoe beter deze het licht tegenhoudt. Daarbij speelt ook de manier van weven een belangrijke rol. Hoe dichter de stof geweven is, hoe dichter de structuur,  waardoor deze minder licht door kan laten. Een zware velours stof is daardoor veel geschikter in je slaapkamer dan lichte, soepel vallende vitrage stof. Ander voordeel van zwaardere en dichter geweven stoffen is dat ze beter isoleren. Ze houden je slaapkamer koeler in de zomer en warmer in de winter.

3. Verduisterende gordijnen? Goed idee!

Verduisterende gordijnen zijn de oplossing voor een donkere slaapkamer. Deze gordijnen zijn gevoerd met een stof die geen licht doorlaat. Ideaal voor donkere nachten, maar ook voor privacy en het weren van de zon en warmte in je slaapkamer. Je kunt kiezen voor speciale verduisterende gordijnstof of gordijnen laten voeren met een verduisterende voeringstof.

4. Hou rekening met het type ophangsysteem

Ga je voor zo donker mogelijk in je slaapkamer? Let dan op voor welk type ophangsyteem je kiest. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat een ophangsysteem met ringen (gordijnroede) aan de bovenkant nog aardig wat licht doorlaat. Een systeem met haakjes (gordijnrails is daarom een betere keuze. Hierbij hangen je gordijnen zo hoog mogelijk tegen het plafond aan.

Heb je een schuin dakraam of een draai-kiepraam? Kies voor plisségordijnen of rolgordijnen om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken.

Slaap lekker! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Veneta raamdecoratie. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing