Beter slapen

Baby rooming in of rooming out?

Rooming watte? Met rooming in worden de eerste maanden bedoeld dat de baby in bijvoorbeeld een co-sleeper of wiegje op de slaapkamer van de ouder(s) slaapt. Is dit nou een goed idee of niet? En wanneer is het tijd voor de baby om op zijn eigen slaapkamer te slapen, oftewel wanneer is het tijd voor rooming out? In dit blogartikel geven wij je alle antwoorden.

Rooming in: waarom wel?

Waarom zou je er überhaupt voor kiezen om je baby op je slaapkamer te laten slapen? Rooming in heeft verschillende voordelen. Zo is een van de grote voordelen dat je dicht bij je kindje bent als deze huilt of gevoed moet worden. Geen slecht idee, want dit gebeurt (zeker in het begin) vrij vaak. Doordat de baby bij jou ligt hoor je al zijn geluiden en ben je er snel bij. Een ander voordeel is dat de kans op wiegendood kleiner is. Daarom wordt steeds vaker het advies gegeven om je baby de eerste zes maanden bij je te laten slapen. Nog een voordeel is dat jouw baby het fijn vindt en zich geborgen voelt als hij voelt dat jij ’s nachts dichtbij bent.

> Lees ook: Co-sleeper of wiegje op slaapkamer ouders?

Rooming in: waarom niet?

Oké, rooming is praktisch, veilig en fijn om zo dicht bij je baby te zijn. Toch zitten er ook nadelen aan het slapen van je baby op jouw slaapkamer. Zo kun jijzelf een stuk onrustiger slapen. Nu word je in het begin natuurlijk altijd wakker voor de voeding, maar nu word je misschien nog eens extra wakker van ieder slaapgeluid. Zeker in het begin staan je zintuigen op scherp! Ook vind jij het misschien belangrijk om je slaapkamer voor jezelf te hebben.

> Wist je dit al: Deze wakkertijden heeft jouw baby nodig

Wanneer baby op eigen kamer?

Hier is geen kant en klaar antwoord voor. Iedere ouder bepaalt zelf wanneer hij of zij er klaar mee is. Over het algemeen is het advies om je baby de eerste zes maanden bij jou op de kamer te laten slapen. Hiermee bedoelen we trouwens niet in hetzelfde bed. Kies voor een co-sleeper of zet een wieg of ledikant in jouw kamer. Laat je je kindje zelfs de eerste twaalf maanden op jouw slaapkamer slapen dan zou dit weer heel goed zijn voor jullie hechting met elkaar. Het is aan jou om te bepalen wanneer de baby op zijn eigen kamer gaat slapen. Word jij van elk snurkje en elke draai wakker en geïrriteerd? Dan klinkt het als een goed plan om je baby al eerder op zijn eigen kamer te leggen.  Kijk dus altijd wat het beste voor jou en de rest van het gezin werkt.

Wat trek je je baby in bed aan? Zo warm kleed jij je kind aan in bed

Tips bij rooming out

Voor je baby is het vaak erg wennen om ineens alleen op een andere kamer te liggen. Hij mist jouw geluiden en bewegingen. Met deze tips doe je er alles aan om het zo goed mogelijk aan te pakken:

·        Laat je baby overdag al wennen

Leg je baby tijdens zijn dutjes overdag ook al in zijn eigen kamer om langzaamaan te wennen. Misschien heeft hij in de avonden meer troost en aandacht nodig, blijf dan even bij hem en kalmeer hem met een liedje of een aai over zijn bol.

·        Creëer al tijdens rooming in een vast bedritueel en gebruik deze ook op zijn eigen kamer

Net als voor kinderen en volwassenen is een vast bedritueel voor baby’s belangrijk bij het naar bed gaan. Zo herkent je baby dat het bedtijd is en het voelt vertrouwd. Bij een slaapritueel kies je voor ieder slaapje voor een aantal handelingen in een zelfde volgorde. Denk bijvoorbeeld aan: een flesje drinken, tanden poetsen, pyjama en slaapzak aandoen, een liedje zingen, knuffelen en in bed leggen.

·        Leg je baby altijd wakker in bed weg

Na het bedritueel leg je je kindje wakker in zijn eigen bed. Zo leert hij het snelst om zelfstandig en alleen in slaap te vallen. Loop gerust de kamer uit, maar maak geluidjes zodat je baby jou kan horen. Huilt hij dan kun je hem troosten, maar laat hem het liefst wel in zijn bed liggen. Geef hem een aai en blijf er even naast zitten. Het kost wat tijd en geduld, maar je merkt dat na een tijd je baby zelfstandig in zijn eigen kamer in slaap valt.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing