Beter slapen

Bedplassen

Bedplassen. Het ene kind doet het vanaf zijn tweede niet meer en het andere is op zijn tiende nog steeds regelmatig nat. Hoe het precies komt, daar heb je al genoeg over gelezen. Je wilt vooral weten wat je eraan kunt doen. Want laten we eerlijk zijn, het is vervelend. Voor je kind en ook voor jou!

Bedplassen bij je kind

De meeste kinderen zijn een half jaar tot een jaar nadat ze overdag zindelijk zijn geworden, ook in de nacht zindelijk. Je kind geeft aan dat hij geen luier meer aan wil, op het potje wil of wordt ’s nachts wakker en roept dat hij moet plassen. Helaas gaat het niet bij ieder kind zo volgens het boekje. Als je kind ouder is dan 6 jaar en nog in bed plast, praat je over bedplassen. En dit is het geval bij bijna 10% van alle basisschoolkinderen.

Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen bij je kind is vervelend, maar bij jezelf misschien nog wel irritanter! Allereerst moet er duidelijk gemaakt worden dat het totaal niet gek is, bedplassen bij volwassenen komt namelijk vaker voor dan je denkt! Voor volwassenen zijn er gelukkig verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het probleem, overleg dus met je huisarts hoe jij het bedplassen kunt aanpakken.

In bed plassen betekent beddengoed wassen

Voor de zoveelste achtereenvolgende ochtend sta je je wasmachine weer vol te proppen. Met hoeslakensdekbedovertrekken en kussenslopen. Met hele dekbedden als het even tegenzit. De plaslucht kwam je al tegemoet toen je de slaapkamer van je kind in liep vanmorgen. Je hebt al van alles geprobeerd. Luiers, luierbroekjes, onderbroeken… Maar zelfs met een luier aan krijgt je kind het voor elkaar zijn bed nat te plassen! Of hij wil juist geen luier meer aan, waardoor jij twee keer per nacht als een gek het bed staat te verschonen. Dit kan anders. Droger ook vooral.

Wat kun je doen tegen bedplassen?

  • Geen drinken meer geven na het avondeten

Geef je kind ’s avonds weinig of geen drinken meer. De kans dat hij minder plast ’s nachts is aanzienlijk en de droge nachten komen binnen handbereik.

  • ’s Avonds laten plassen

Maak je kind wakker als jij naar bed gaat en laat hem even plassen. Hierbij is het belangrijk dat je kind goed wakker is. Hij ervaart dan hoe het is om zijn bed uit te gaan en te gaan plassen. En de kans dat hij droog wakker wordt de volgende ochtend, is groter!

  • Gooi de luiers weg!

Ook al gaat het meestal mis, doe je kind toch een onderbroek aan in plaats van een luier. Met de luiers van tegenwoordig voelt je kind het namelijk niet als hij plast en blijven zijn billetjes droog. Hierdoor is de noodzaak naar de wc te lopen niet groot en kiest je kind misschien voor het comfort van zijn warme bed… Een vieze natte onderbroek daarentegen gaat zelfs de meeste kinderen op den duur vervelen!

  • Beloningssysteem

Voor elke nacht dat je kind droog is, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart. Bij een volle kaart mag hij een cadeautje uitzoeken of iets leuks (met jou) gaan doen. Elke sticker zorgt voor de nodige complimenten en een hogere motivatie!

  • Plaswekker

De plaswekker werkt in combinatie met een speciaal broekje voor je kind. Het broekje ziet eruit als een normale onderbroek en er zitten draden in, die ‘verbonden’ zijn met de wekker die in het stopcontact zit. Zodra je kind een paar druppels geplast heeft, reageert de wekker en gaat het alarm af. Je kind wordt wakker en weet zo dat hij naar de wc moet gaan. Meestal heeft je kind maar kort een plaswekker nodig en herkent hij het gevoel dat hij moet plassen steeds sneller. Plaswekkers zijn te koop en te huur. Het nadeel is dat vaak het hele huis wakker is, maar je moet er iets voor over hebben…

  • Medicijnen

De huisarts kan je kind medicijnen voorschrijven waardoor hij droog blijft ’s nachts. Deze pilletjes remmen de urineproductie en zijn ideaal voor bijvoorbeeld een logeerpartij of een kamp met school, voetbal of de scouting. Wij zouden ze niet willen aanraden voor de langere termijn, maar een paar dagen droog zijn, kan al het gewenste effect bij je kind bereiken. Het krijgt zelfvertrouwen en durft eindelijk eens bij anderen te slapen. Een hele overwinning!

Matrasbeschermers en waterdichte moltons

Voor alle kinderen die regelmatig in bed plassen (en hun ouders) heeft Beter Bed beschermingspakketten en waterdichte moltons in de collectie. En als je zoon of dochter eenmaal volledig droog is, kun je hem of haar belonen met een stoer tienerbed. Een nieuwe tienerkamer in het vooruitzicht werkt waarschijnlijk ook wel motiverend... Succes!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing