Beter slapen

Huisstofmijten, hoe weet je of je hier last van hebt?

Huisstofmijten, je kunt er niet omheen. Overal in je huis zitten ze. In je meubels, vloerkleed, gordijnen en zeker ook in je slaapkamer. Of beter gezegd in je bed. Dit komt doordat je je huis nooit helemaal stofvrij kan maken en dat is dé leefomgeving van de huisstofmijt. Maar heb je daar nou per definitie last van? En hoe weet je nou of klachten van de huisstofmijt komen of van iets anders? Je leest het in dit blogartikel.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zitten dus overal in je huis, maar wat zijn het nou precies? Een huisstofmijt of ook wel huismijt genoemd is een minuscuul klein beestje van zo’n 0,3 mm groot. De huisstofmijt is dus niet zichtbaar met je blote oog. Leg je er een onder de microscoop dan schrik toch wel even! Vooral van het idee dat je matras vol zit met deze bewegelijke beestjes met 6 poten en voelsprieten.

Huismijt in bed

De huismijt voelt zich het meest thuis op een donkere én vochtige plek. Daarom is jouw bed met een matras, dekbed en hoofdkussen de ideale plek voor hem. Net zoals de knuffels van kinderen, de bank of een vochtig tapijt. De meest ideale leefomstandigheden zijn een vochtige omgeving (met een luchtvochtigheid van 75-80%) met een temperatuur van zo’n 25 graden Celsius. Huisstofmijten leven vooral van menselijke huidschilfers. Geen wonder dat ze ook wel bed mijten worden genoemd, want in jouw bed zijn genoeg huidschilfers te vinden.

Heb ik last van huisstofmijt?

Huisstofmijten zitten dus overal, maar het wordt pas echt vervelend als jij er last van hebt. We noemen dit een huisstofmijtallergie. Hoe herken je zo’n allergie? Belangrijk om te weten: je lichaam reageert bij een allergie niet op de huismijt zelf, maar op de huisstofmijt uitwerpselen. Deze uitwerpselen van de huisstofmijt zijn zo klein, dat ze gemakkelijk door de lucht zwerven. Zodra je deze inademt terwijl je allergisch bent krijg je tranen, ga je niezen, krijg je een verstopte neus of voel je je benauwd en kortademig.

Hoe herken je huisstofmijt allergie symptomen?

Heb je last van een huisstofmijtallergie dan herken je dit vaak aan de onderstaande klachten. Deze ervaar je vaak snel na het contact met de huisstofmijtuitwerpselen doordat je lichaam direct histamine aanmaakt. Doordat de huisstofmijt graag in je bed verblijft kunnen tijdens het slapen je huisstofmijt allergie sympthomen op zijn hevigst zijn:

  • Tranende en jeukende ogen
  • Benauwdheid
  • Niesbuien en/ of hoesten
  • Verstopte neus
  • Piepende ademhaling
  • Eczeem en/ of jeuk
  • Astma

Tips tegen huisstofmijt allergie tips?

Huisstofmijten compleet uit je huis verwijderen is bijna onmogelijk. Met diverse maatregelen kun je ze wel zoveel mogelijk terugdringen. Voorkom zoveel mogelijk vochtige en stoffige plekken met een luchtreiniger en verwijder zelf zoveel mogelijk stof met een vochtige doek. Ventileer je huis goed, zet ramen zoveel mogelijk open en hou ze open op een kierstand. Schenk extra aandacht aan je slaapkamer. Bescherm je matras met een extra hoes of molton die je regelmatig kunt wassen op 60 graden of hoger. Was ook de rest van je beddengoed op minimaal 60 graden. Bij deze temperatuur sterven de huisstofmijten en eitjes. Hou je slaapkamer zo leeg mogelijk en maak je bed niet op, maar klap het juist open om te luchten.

Lees meer over het bestrijden van de huisstofmijt: Huisstofmijt bestrijden met deze 5 tips

Huisstofmijt bestrijden?

Deze producten helpen je een handje!

Kussensloop Evolon, wit
Meest verkocht

Kussensloop Evolon

(21)
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoofdkussen Sanidor Health Guard

(10)

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoeslaken Evolon hoogte 20cm

(12)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 20 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

29.95

Hoeslaken Evolon hoogte 25cm

(8)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 25 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

35.95

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing