Beter slapen

10 tips om sneller in slaap te vallen

Lig je eindelijk vroeg in bed, kun je niet slapen. Je valt maar niet in slaap, terwijl je eigenlijk heel moe bent. Heel frustrerend en het lijkt een uitzichtloze situatie. Gelukkig zijn er manieren om sneller in slaap te vallen! De tip om cafeïne in de avond te mijden, is vast wel bekend. Maar wist je ook al dat lavendelolie of warme melk wel eens jouw redder zou kunnen zijn? Lees hieronder al onze tips wat je kunt doen als je niet kunt slapen.

Zo val je snel in slaap | Beter Bed

1. Lavendelolie

Smeer wat lavendelolie op je hoofdkussen of op je polsen. Lavendelolie heeft een rustgevende en verlichtende werking, waardoor je ontspannen raakt en sneller in slaap valt. 

2. Ontspanningsoefeningen

Je valt pas in slaap als je ontspannen bent. Wanneer je niet kunt slapen, ben je dus waarschijnlijk niet ontspannen genoeg. Door het één voor één aanspannen van je spieren raak je in een soort van slaapmodus. Begin bijvoorbeeld bij je tenen en ga al je spieren af tot je bij je hoofd bent. Als het goed is, ben je ondertussen al vertrokken. 

3. Slaapkamertemperatuur

Zorg ervoor dat de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog is. Wanneer je slaapt, koelt je lichaam af om energie te besparen. Als het te warm is in je slaapkamer, kan je lichaam niet afkoelen. De juiste slaapkamertemperatuur ligt rond de achttien graden.

4. Geen slaapmutsje

Veel mensen denken dat alcohol de slaap bevordert en nemen voor het slapengaan een slaapmutsje. Dit is op zich niet heel raar, want door alcohol val je inderdaad sneller in slaap. Alleen, je wordt ook vaker wakker ’s nachts! Wil je doorslapen? Probeer alcohol dan te vermijden.

5. Vermijd stress

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan: vermijd stress. Probeer niet te piekeren over dingen die gebeurd zijn gedurende de dag. Lukt het je niet om dingen uit je hoofd te zetten? Leg dan een kladblok naast je bed en schrijf alles op waar je over piekert. Zo blijf je er niet over malen en maak je je hoofd leeg. 

6. Warme melk

In melk zit een stofje dat invloed heeft op de aanmaak van melatonine. Melatonine regelt je slaap-waak ritme. Neem dus een half uur voordat je naar bed gaat een kop warme melk met honing of anijs en je belandt zo in dromenland. 

7. Vermijd cafeïne

De bekendste tip is wel het mijden van cafeïne. Veel mensen denken dat cafeïne alleen in koffie zit, maar ook in veel soorten thee zit cafeïne. Wil je toch iets warms drinken in de avond? Drink dan eens een kop warme melk of een kop kruiden- of rooibosthee. 

8. Ga even uit bed

De bekendste tip is wel het mijden van cafeïne. Veel mensen denken dat cafeïne alleen in koffie zit, maar ook in veel soorten thee zit cafeïne. Wil je toch iets warms drinken in de avond? Drink dan eens een kop warme melk of een kop kruiden- of rooibosthee. 

9. Geen elektronica in je slaapkamer

Zorg dat alle elektronica in je slaapkamer uitstaat. Leg ook geen mobiele telefoon onder of naast je hoofdkussen. Elektronica geven bepaalde stralingen af waar je onbewust last van hebt.

10. Visualiseer

Bedenk wat je de hele dag nu eigenlijk hebt meegemaakt. Denken aan reeds gebeurde dingen helpt je te ontspannen, waardoor je eerder slaapt. Je kunt ook aan de toekomst denken. Denk aan die lekkere zomervakantie die je geboekt hebt of aan de leuke dingen die je in het weekend gaat doen. Ontspanning verzekerd!

Hulp advies nodig?

Kun je met behulp van deze tien tips nog steeds niet in slaap komen? Dan zou het probleem ergens anders kunnen liggen. Misschien lig je niet comfortabel genoeg of is je matras te oud. Beter Bed heeft een ruim assortiment matrassen. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing