Beter slapen

Dit is de ideale temperatuur in je slaapkamer

Je bed uitdrijven van de hitte of juist ijsklompjes door de kou. Wanneer je het te warm of koud hebt in bed, beïnvloedt dit je nachtrust. Belangrijk dus dat de temperatuur in je slaapkamer niet te warm, maar ook niet te koud is. Wat dan de ideale temperatuur voor je slaapkamer is en waarom, dat lees je hier.

De beste temperatuur voor je slaapkamer

Dé ideale slaapkamertemperatuur voor je slaapkamer bestaat niet. Dat is namelijk voor iedereen anders. Toch kunnen we er gemiddeld van uitgaan dat een temperatuur in je slaapkamer van zo’n 16 tot 18 graden de beste temperatuur is om in te slapen.

Waarom de ideale slaapkamertemperatuur zo belangrijk is

Bij de ideale slaapkamertemperatuur hoeft je lichaamstemperatuur zich zo min mogelijk te corrigeren, zodat je nachtrust niet verstoord wordt. Is je slaapkamer te warm? Dan kan je lichaam niet zo goed afkoelen en ga je zweten om te corrigeren. Bij een te koude slaapkamer wil je lichaamstemperatuur zich ook aanpassen tot de juiste temperatuur. Allemaal factoren waardoor jij niet goed kunt slapen. Je komt lastig in slaap en wordt sneller wakker, doordat je lichter slaapt. Bij een gezonde temperatuur in je slaapkamer zul je hier geen last van hebben.

Je lichaam als temperatuurregelaar

Of je het nu snel koud of juist warm hebt, je lichaamstemperatuur daalt altijd gedurende de avond en nacht. Wist je dat dit zelfs wel 2 graden kan zijn? Dit gebeurt vanaf het moment dat het slaaphormoon melatonine vrijkomt, gemiddeld zo’n twee uur voordat je naar bed gaat. Stijgt je lichaamstemperatuur weer? Je lichaam weet dat het tijd is om op te staan. Door in een koelere slaapkamer te slapen met de ideale slaaptemperatuur, help je je lichaam dus met een seintje dat het bedtijd is.

De temperatuur in je slaapkamer tijdens de winter

Brrr… In de winter is het buiten een stuk kouder en ook de slaapkamer temperatuur daalt flink. Is de temperatuur in je slaapkamer 12 graden of minder? Dit is vaak te koud, waardoor je lichaam te veel moeite moet doen om het warm te krijgen. Je slaapt hierdoor dus lichter en bent sneller wakker. Je kunt de slaapkamer dan het beste wat warmer maken door de verwarming aan te zetten, voordat je naar bed gaat. Maar let op: maak het niet te warm. Ligt de slaapkamertemperatuur tijdens de winter tussen de 12 en 15 graden? Dit is prima, maar zorg dan wel voor passend beddengoed. Een extra (warm) dekbed, flanellen dekbedovertrekken of een plaid kunnen het verschil maken.

Herken je dit: koude voeten in bed

De slaapkamertemperatuur in de zomer

In de zomer is de temperatuur in je slaapkamer juist weer een stuk warmer dan de ideale slaaptemperatuur van rond de 16 tot 18 graden. Het duurt daardoor  langer tot je lichaamstemperatuur daalt en inslapen, onrustig slapen en snel wakker worden dus veel vaker voorkomen. Probeer je slaapkamer zo koel mogelijk te houden door ramen en gordijnen dicht te laten en pas open te zetten als de temperatuur buiten koeler is dan binnen. Is het echt superheet? Misschien dat onderstaande of deze tips helpen: 7x slaaptips bij warm weer.

Tips om je slaapkamer én lichaam koel te houden

  • Houd je ramen ‘s nachts open voor goede ventilatie
  • Zorg dat de gordijnen dicht blijven overdag
  • Is het heel warm buiten? Slaap in de koelste ruimte (beneden?) in huis
  • Slaap zoveel mogelijk naakt
  • Neem een warm bad of douche voor het slapengaan
  • Zorg voor goed ventilerend beddengoed van bijvoorbeeld katoen of bamboe

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing