Leestijd: 2 minuten
Je bed uitdrijven van de hitte of juist ijsklompjes door de kou. Wanneer je het te warm of koud hebt in bed, beïnvloedt dit je nachtrust. Belangrijk dus dat het in je slaapkamer niet te warm, maar ook niet te koud is. Wat dan de ideale slaapkamertemperatuur is en waarom, dat lees je hier.
Dé ideale slaapkamertemperatuur bestaat niet. Dat is namelijk voor iedereen anders. Maar gemiddeld kunnen we uitgaan van een slaapkamertemperatuur rond de 16 tot 18 graden.
Lees ook: de ideale slaapkamer voor een perfecte nachtrust
Bij de juiste slaapkamertemperatuur hoeft je lichaamstemperatuur zich zo min mogelijk te corrigeren, zodat je nachtrust niet verstoord wordt. Is je slaapkamer te warm dan kan je lichaam niet zo goed afkoelen en ga je zweten om te corrigeren. Bij een te koude slaapkamer wil je lichaamstemperatuur zich ook aanpassen tot de juiste temperatuur. Allemaal factoren waardoor jij niet goed kunt slapen. Je komt lastig in slaap en wordt sneller wakker, doordat je lichter slaapt.
Of je het nu snel koud of juist warm hebt, je lichaamstemperatuur daalt altijd gedurende de avond en nacht. Wist je dat dit zelfs wel 2 graden kan zijn? Dit gebeurt vanaf het moment dat het slaaphormoon melatonine vrijkomt, gemiddeld zo’n twee uur voordat je naar bed gaat. Stijgt je lichaamstemperatuur weer? Je lichaam weet dat het tijd is om op te staan. Door in een koelere slaapkamer te slapen help je je lichaam dus met een seintje dat het bedtijd is.
Herken je dit: koude voeten in bed