Beter slapen

11 tips tegen muggen in je slaapkamer

Het is 3 uur ’s nachts. Dat irritante gezoem houdt je uit je slaap en je bent er he-le-maal klaar mee. Vloekend doe je het licht aan, gris je je vliegenmepper van het nachtkastje en ga je op jacht om de muggen te verjagen. Is dit herkenbaar en wil je er eens en voor altijd wat aan doen? Muggen verjagen in je slaapkamer doe je zo!

Waar komen muggen op af?

Waarom word jij altijd geprikt en je partner niet? Helaas kan de wetenschap nog geen antwoord geven op die vraag. Maar het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te lekker. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook. Ben je alleen dan is er geen ontkomen aan, maar als je in gezelschap bent kiest de mug voor de persoon met de sterkste lichaamsgeur. Of je je lichaamsgeur kunt beïnvloeden? Het schijnt dat douchen met sterk ruikende douchegel of sprayen met parfum geen zin heeft, of in elk geval maar héél even. Geur komt namelijk van binnenuit. Bovendien adem je CO2 uit, waar muggen dol op zijn. Ook citronella kaarsen en etherische oliën mag je vergeten. Oké, allemaal leuk en aardig. Maar wat werkt dan wél tegen het verjagen van muggen uit je slaapkamer? Lees snel verder voor dé 11 tips die jou gaan helpen. Muggen verjagen doe je zo!

Hoe verjaag je muggen uit de slaapkamer?

1. Gebruik anti-muggenspray

Anti-muggenspray is niet heel erg gezond voor je, maar voor een aantal weken per jaar en bij goed gebruik kan het zeker geen kwaad. Bovendien is een flesje DEET ideaal om mee te nemen of om op je nachtkastje te zetten. Sta je ’s nachts oog in oog met zo’n monster? Een beetje in de goede richting spuiten en hij blaast meteen zijn laatste adem uit. Een nadeel is dat deze chemische middeltjes alleen werken op de plaatsen die je ermee inspuit of insmeert.

2. Verjaag muggen met planten

Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid? Wrijf dan met de muntblaadjes over je huid of smeer het sap van het kattenkruid op je blote lichaamsdelen en de muggen vliegen graag een blokje om. In tegenstelling tot het gebruik van DEET, is het gebruik van kruiden veilig en niet schadelijk voor je gezondheid. Een perfect alternatief dus!

Lees ook: Deze slaapkamerplanten dragen bij aan jouw nachtrust

3. Plaats horren voor je ramen en deuren

Het is een beetje een open deur, maar als je echt geen muggen in je slaapkamer wilt hebben kun je het best je ramen dicht houden. Dit is natuurlijk niet realistisch, omdat je je slaapkamer lekker wilt laten ventileren. Met horren voor je ramen en deuren kun je ’s zomers alles gewoon laten doorluchten terwijl de muggen braaf buiten blijven. Handig!

4. Verdrijf muggen met een klamboe

In het verlengde van de oplossing met de hor ligt de klamboe. Hiermee scherm je je bed af voor alle muggen. Let erop dat je klamboe lang en groot genoeg is, zodat ook je voeten beschermd zijn en muggen niet onder de klamboe door kunnen vliegen. Ook de grootte van de gaatjes doet ertoe. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kleine muggen alsnog door de klamboe kunnen vliegen en je prikken.

5. Bestrijd muggen met een muggenstekker

Een muggenstekker is goedkoop en effectief. De verdamper geeft vloeistof af, die er voor zorgt dat muggen in de slaapkamer het loodje leggen. En zo werkt het ook. Een anti-muggenstekker bestaat uit een flesje vloeistof en een verdamper voor in het stopcontact. Je verjaagt er perfect de muggen mee!

6. Neem een muggenlamp voor in de slaapkamer

Maak je 'anti-muggensetje' compleet met een muggenlamp. Het blauwe licht van een muggenlamp trekt de muggen aan en het UV-licht elektrocuteert onwenselijke gasten zodra ze in de buurt komen van het rooster. Even een investering, maar dan bestrijd je wel echt de muggen.

7. Gebruik een elektrische vliegenmepper

Onmisbaar, zo’n handige elektronische vliegenmepper. Waar de mug bij de ouderwetse vliegenmepper de luchtstroom voelt en dus ontsnapt voordat jij de kans krijgt hem te raken, ziet hij deze niet aankomen. Wist je ook dat als je langzaam op de mug afgaat, de mug niet doorheeft dat je op hem afkomt? Succes is hierbij verzekerd! En… je hebt geen last van vieze vlekjes op de muur.

8. Zet de ventilator aan in je slaapkamer

Muggen kunnen niet tegen de luchtstroom van een ventilator of airco en waaien hierdoor weg. Daarnaast blijft je kamer lekker koel tijdens de warme zomermaanden. Zo sla je twee muggen in één klap dus!

9. Vijver dichtgooien en dakgoot schoonmaken

Muggen houden van open water. De vijver in de tuin, de regenton en het stilstaand water in de dakgoot zijn ware attractieparken voor ze. Zorg dus dat het water weg kan lopen, gooi de vijver dicht en zet lege bloempotten op z’n kop. Bye bye bloederige vrienden.

10. Draag nachtkleding

Lange, dunne nachtkleding is een prima middel om de muggen van je lijf te houden in de zomer. Linnen bijvoorbeeld is lekker luchtig, waardoor je lichaam koel blijft en de muggen je minder snel zullen prikken. Ook je beddengoed blijft hierdoor langer fris en schoon!

Lees ook: Soorten nachtkleding

11. Vitamine B

Vitamine B pleisters plakken of vitamine B tabletjes slikken schijnt te helpen tegen muggen. De gedachte hierachter is dat vitamine B je lichaamsgeur verandert, zodat je niet meer aantrekkelijk bent voor muggen. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er genoeg mensen die er baat bij hebben en daardoor muggen uit de slaapkamer weren. Kom maar op met dat bbq-vlees, die toetjes en die lekkere broodjes. Oja, ook biergist bevat veel vitamine B. Het ís te proberen natuurlijk.

Lees ook: Deze vitaminen en mineralen beinvloeden je nachtrust

Beter slapen

Wist je dat één op de vijf Nederlanders slecht slaapt? Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Dat kan beter. Moet beter. Wij geloven én beloven dat iedereen beter kan slapen. We roepen dan ook heel slapend Nederland op om ons te steunen in de missie om het belang van goede slaap op de kaart te zetten.

Doe mee en meld je aan

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing