Beter slapen

Opvliegers? De overgang is niet altijd de oorzaak!

Opvliegers? Dat zijn toch van die warmte-aanvallen voor vrouwen tijdens de overgang? Nee hoor, niet alleen. Het is waar dat opvliegers vaak hand in hand gaan met de overgang. Toch zijn er nog héél veel andere oorzaken en triggers voor die vervelend warmte-aanvallen. Oók voor mannen. En tijdens de nacht kunnen deze je behoorlijk wakker houden. Alles wat jij over opvliegers wil weten, lees je in dit blogartikel.

De oorzaak van opvliegers

Word je ineens uit het niets helemaal rood? Begin je te zweten en stijgt de hitte je letterlijk naar je hoofd? Grote kans dat een opvlieger de boosdoener is met lang niet altijd de overgang als oorzaak dus. Schommelingen in hormonen, lichaamstemperatuur, stress, eten en alcohol zijn ook veel voorkomende uitlokkers. Ze geven je lichaam een seintje dat ’t op moet warmen, ook als dat helemaal niet nodig is.

Nachtelijk zweten vrouwen: wat is de oorzaak?

Nachtelijk zweten, ook wel nachtzweten genoemd is vergelijkbaar met opvliegers. De oorzaak hiervan kán de overgang of een andere hormoonkwestie zijn. Maar er zijn nog genoeg andere oorzaken voor opvliegers te vinden zoals medicijn- en alcoholgebruik, koffie of bepaalde voeding. We zetten de meest voorkomende oorzaken van opvliegers bij vrouwen en opvliegers bij mannen voor je onder elkaar.

Oorzaken opvliegers vrouw

Opvliegers door de overgang

Opvliegers tijdens de overgang komen zowel ’s nachts als overdag voor. De grootste reden van deze opvliegers? Het dalen van de oestrogeenspiegels. Het gevolg hiervan is dat de lichaamstemperatuur sneller kan stijgen bij veranderingen in de omgevingstemperatuur of je stofwisseling. Hallo warmte-aanvallen, zweet en versnelde hartslag.

Lees hier meer over slecht slapen tijdens de overgang.

Opvliegers tijdens menstruatie

Heb je tijdens je menstruatie last van overmatig zweten? Dit kan komen door het effect van hormonen op je zweetklieren. Het gevolg is dat je overdag en ’s nachts last van opvliegers krijgt. De lichaamstemperatuur stijgt doorgaans ook rond de ovulatie, vaak een dag voor, erna, of op de dag zelf. Het spreekt voor zich dat deze vorm van opvliegers niet bij mannen voorkomt.

Opvliegers tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stijgt je lichaamstemperatuur met één graad Celsius. Dit kan de oorzaak zijn van vervelende warmte-aanvallen. Het hormoon oestrogeen, dat tijdens een zwangerschap meer wordt aangemaakt, is de reden van deze stijgende lichaamstemperatuur.

Oorzaken opvliegers man en vrouw

Opvliegers door stress

Heb je veel stress? Grote kans dat dit de oorzaak van je opvliegers is. Als je stress hebt stijgt je adrenaline in je bloed. Je doorbloeding verhoogt en je temperatuur stijgt. Je lichaam wil deze warmte weer kwijt, waardoor je bloedvaten openen. Tadaaa daar is die vervelende opvlieger. Deze opvliegers hebben niets met de overgang te maken en komen net zo goed bij mannen als vrouwen voor.

Opvliegers door voeding

Ben jij gek op pittig eten? Gekruid voedsel is een bekende oorzaak van opvliegers. De reden is dat ook kruiden je bloedvaten verwijden en je zenuwen stimuleren. Naast sterke kruiden kunnen ook cafeïne, sulfiet in wijn en hete dranken opvliegers veroorzaken. Ook deze opvliegers komen bij mannen en vrouwen voor.

Opvliegers door alcohol

Ook alcohol zorgt voor wijdere bloedvaten en het gevoel dat je het warm hebt. Daarom kan ook dit een trigger zijn voor zo’n vervelende opvlieger. Deze opvliegers hebben ook niets met de overgang te maken en komen bij zowel vrouwen als mannen voor.

Eerste hulp bij opvliegers

Heb je last van opvliegers dan wil je niets liever dan er vanaf komen, maar heb je geen idee wat te doen? Deze tips of middelen tegen opvliegers kunnen helpen bij of het voorkomen van opvliegers.

Tips bij opvliegers

  • Gebruik in bed een katoenen of bamboe dekbed dat warmte extra goed reguleert
  • Hou bij een opvlieger je polsen onder de koude kraan. Dit vermindert meteen de eerste warmte 
  • Het is lastig, maar probeer tijdens een opvlieger zoveel mogelijk te ontspannen
  • Kies voor een speciaal koel matras dat de temperatuur perfect regelt voor een fris slaapklimaat 
  • Inkopper, maar vermijd pittig eten, koffie, thee en alcohol als je merkt dat je hier opvliegers van krijgt
  • Draag laagjes kleding, zodat je snel iets uit kan doen bij een opvlieger
  • Ga voor een bamboe hoofdkussen. Het natuurlijke materiaal zorgt voor goede ventilatie en vochtregulatie waardoor de warmte goed afgevoerd wordt. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing