Beter slapen

Slecht slapen tijdens overgang, zo los je het op!

Met je verkeerde been uit bed stappen. Gewrichtspijn bij het opstaan. Je bed uit drijven. Als je deze dingen herkent, is de kans groot dat je in de overgang zit en wel wat slaaptips kunt gebruiken! Naast de nodige pijntjes en mood swings, waar je uiteraard niets aan kunt doen, heb je ongetwijfeld last van een oneindige lijst kwaaltjes. Die kilo’s rond je middel gaan er niet meer zo 1-2-3 vanaf, je haar valt uit en je bent veel vaker moe dan voorheen. En dan die vervelende opvliegers!

Waarom slaap je slechter tijdens de overgang?

Gemiddeld kom je rond je vijftigste in de menopauze, ook wel de overgang genoemd. Je krijgt je laatste menstruatie en er wordt steeds minder oestrogeen geproduceerd in je lichaam. Waarom je last hebt van slapeloosheid tijdens je menopauze? Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen en dus minder melatonine wordt aangemaakt. Laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Daarnaast kun je tijdens de overgang slechter in slaap komen door het meer transpireren, opvliegers en gevoelens van stress. Je hormonen zijn nu eenmaal in de overgang druk met het zoeken naar een nieuw evenwicht. Helaas nemen ze hier ruim de tijd voor en zit jij zo’n zeven tot tien jaar met de gebakken peren… En bedankt moeder natuur!

Wat doen tegen slecht slapen tijdens de overgang?

1. Pak die slapeloosheid aan

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts vaak wakker? Zorg voor genoeg beweging overdag! Dit helpt echt om beter te slapen tijdens de overgang. Ga tuinieren, wandelen of sporten. Ook algemene slaaptips als je mobieltje verbannen uit de slaapkamer en zorgen voor weinig licht, komen van pas. Blijf je vroeg wakker worden? Misschien heb je gewoon wat minder slaap nodig dan voorheen. Je wordt immers ouder en met de jaren neemt de slaapbehoefte af.

2. Nachtzweten? Gebruik het juiste dekbed

Net zo voor de hand liggend als de tip geen dikke flanellen pyjama aan te trekken, is de tip geen zwaar deken op je bed te leggen. Een dun en luchtig dekbed met eventueel een apart laken, is een beter plan. Ventilatie en laagjes zijn dé toverwoorden voor jou. Zo heb je veel minder last van nachtzweten.

Lees hier meer over dekbedden. 

3. Beperk het gebruik van alcohol

Wijntjes en andere alcoholische dranken verhogen de mate van transpireren. Wil je van die opvliegers af en weer eens een nachtje doorslapen? Laat dat slaapmutsje dan eens voor wat het is. Een beker warme melk, een kop groene thee of water is beter voor je.

4. Drink meer water

Genoeg water houdt de temperatuur van je lichaam op peil. Veel water drinken wordt dan ook aanbevolen tijdens de overgang om opvliegers te beperken. Kijk, hier hebben we wat aan!

5. Let op je voeding

Zogeheten fyto-oestrogenen verminderen het aantal opvliegers en de heftigheid ervan. Deze plantaardige hormonen zitten bijvoorbeeld in soja, amandelen, kidneybonen, kikkererwten, pompoenpitten, lijnzaad, tarwe, haver en gerst. Inslaan dus! Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan, zijn suiker, producten van wit meel, pittig gekruide en zure gerechten en producten met veel eiwitten.

6. Ga stress te lijf

Stress verhoogt de kans op en de ernst van opvliegers. Bij het ouder worden, word je gevoeliger voor stress. En dit geldt zeker voor vrouwen! Problemen met gezondheid, relatieperikelen, verlies van dierbaren… het kan van grote invloed zijn op je mentale gesteldheid en dus ook op je nachtrust. Manieren om stress te verlagen, zijn sporten, erover praten, gezond eten en drinken en zorgen voor een vast slaap-/waakritme. Als je er zelf niet uitkomt en gestrest blijft, overleg dan met je huisarts. 

7. Acupunctuur

Acupunctuur kan helpen de overgangsklachten te beperken. Letterlijk de accu op te laden. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. De oosterse gedachte is dat acupunctuur de natuurlijke energiebalans in ons lichaam herstelt. De westerse verklaring is dat acupunctuur de productie van melatonine stimuleert. Hetzelfde wordt overigens beweerd over massage, dus je partner lief aankijken, kan ook helpen.

8. Hormoontabletten en melatonine 

Pillen met de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron zouden de slaap verbeteren, zo lees je her en der. Artsen zijn hier echter niet unaniem over.

Het gebruik van melatoninetabletten kan ook een gunstig effect hebben op je slaap. Je lichaam maakt in de overgang minder melatonine aan, dus dit slaaphormoon aanvullen, is wellicht een goed idee.  Hier is wél veel onderzoek naar gedaan: Utah University ontdekte door hun onderzoeken dat een dosis van 3 milligram bij een testgroep niet alleen het in- of doorslapen verbeterde, maar het hielp ook tegen gewrichtspijn, opvliegers en psychische klachten. Die laatste punten zijn hoogstwaarschijnlijk gevolgen van het eindelijk weer goed kunnen slapen.

Ben je in de menopauze en overweeg je om melatonine te gebruiken? Je huisarts kan je hierin goed adviseren.

Zomerse dekbedden

Dekbed Bamboe zomer
Meest verkocht

Dekbed Bamboe zomer

(170)
Type dekbed: Bamboe |
Warmteklasse: klasse 4 (minst warm) |
Seizoen: zomer |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

59.95 47.96 Je bespaart 20%

Dekbed Superieur synthetisch zomer

(18)
Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 4 (minst warm) |
Seizoen: zomer |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

69.95

Dekbed Superieur 90% dons zomer

(61)
Type dekbed: Dons |
Warmteklasse: klasse 4 (minst warm) |
Seizoen: zomer |
Wasbaar: Nee |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

134.95

Dekbed Multikeus 200 wol zomer

(21)

Levertijd: 3 tot 4 weken

99.-
Dekbed Micro synthetisch alle seizoenen
Meeste voordeel

Dekbed Maxi Top Cool synthetisch zomer

(3)
Type dekbed: Synthetisch |
Warmteklasse: klasse 4 (minst warm) |
Seizoen: zomer |
Wasbaar: Ja |
Anti huisstofmijt: Nee |

Levertijd: Morgen in huis

29.95 17.97 Je bespaart 40%
snooze-lose

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing