Beter slapen

Snoozen: waarom je er vandaag nog mee moet stoppen

Wat is er lekkerder dan op de Snooze-knop te drukken als 's ochtends die onverbiddelijke wekker gaat? Jezelf nog een keertje omdraaien en een paar minuutjes extra in je warme bed liggen, spreekt de meeste mensen wel aan. Op zich prima, zolang je dit doet zonder de snoozefunctie van je wekker te gebruiken.

Snoozen maakt je moe

De kans dat je weer weg dommelt tijdens het snoozen is groot, terwijl deze slaap je geen extra rust geeft. Integendeel, het kan je slapper en meer moe maken dan als je bij het eerste alarm je bed uit komt. Je lichaam gaat namelijk door verschillende slaapcycli heen gedurende de nacht. Diepe slaap aan het begin van de slaapperiode, lichte slaap tegen het einde. Dat zorgt ervoor dat we makkelijker wakker worden. Val je na de Snooze-knop weer in slaap, dan begint de cyclus opnieuw. Gaat je wekker na acht of tien minuten opnieuw af, dan moet je lichaam ontwaken uit een diepe slaap en is het moeilijker om wakker te worden. Het gevolg is dat je al moe bent bij het opstaan.

Zo stop je met snoozen | Beter Bed

Het beste is dus direct opstaan en niet snoozen. Vind je dat lastig? Hulp is onderweg met deze tips om de dag fit en energiek te beginnen!

Tip 1: Met een slaapritme hoef je niet te snoozen

We letten erop bij de kinderen, maar rust en regelmaat zijn ook goed voor volwassenen. Zorg voor een slaapritme. Ga iedere dag van de week, en bij voorkeur ook in het weekend, op hetzelfde tijdstip naar bed. Je lichaam raakt gewend aan het ritme, waardoor de kans groot is dat je 's ochtends uit jezelf wakker wordt.

Leestip: Zo herstel je je slaapritme

Tip 2: Verban snoozen uit je ochtendritueel

Het helpt om 's ochtends een vaste routine te hebben. Zorg daarbij voor een bepaalde trigger, een vast liedje bijvoorbeeld dat je 's ochtends wekt en je wijst op de start van je dag; gaan hardlopen bijvoorbeeld. Het duurt even voor je die gewoonte aanleert, maar uiteindelijk sta je - zodra je het vaste deuntje hoort - op zonder erbij na te denken.

Tip 3: Sta gewoon later op zonder te snoozen

Een open deur, maar wel eentje die werkt. In plaats van drie keer op die verleidelijke Snooze-knop te drukken, zet je je wekker gewoon een half uur later; het tijdstip waarop met snoozen eindelijk ook opstaat. Voordeel: je geniet van iedere minuut extra slaap tot de wekker afgaat. Sta wel direct op, anders kom je te laat!

Tip 4: Plan iets leuks, zodat je niet wilt snoozen

Een andere manier om snoozen te voorkomen, is een leuke activiteit te plannen, direct na het wakker worden. De krant lezen of pannenkoeken bakken bijvoorbeeld. Spreek wel met jezelf af dat je de gekozen activiteit alleen 's ochtends mag doen.

Tip 5: Forceer jezelf om niet te snoozen

Zet je wekker aan de andere kant van je slaapkamer, zodat je wel MOET opstaan om hem uit te zetten. Of koop gewoon een goedkope wekker, zonder Snooze-knop. Zo kom je helemaal niet meer in de verleiding.

Meer tips

Wil jij niet alleen stoppen met snoozen, maar je dag ook vol energie doorkomen? Lees dan onze tips voor een energieke dag!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing