Beter slapen

Alles over een goed slaapritme

Heb jij een vast slaapritme en tik jij iedere nacht acht uur slaap aan of is er geen touw aan vast te knopen? In dit blogartikel vertellen we je alles over het slaapritme. Wat is nou een gezond slaapritme en hoe krijg je je slaapritme terug als je het kwijt bent. Lees snel verder.

Wat is een goed slaapritme?

Een goede vraag, maar hét ultieme antwoord is lastig te geven. Een goed slaapritme is namelijk voor iedereen verschillend. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat niet iedereen hetzelfde slaapritme nodig heeft. Waar de een elke nacht acht uur slaapt en nog altijd vermoeid de dag doorkomt, is de ander na vijf uur slaap per nacht zo energiek als iets. Een voor jou goed slaapritme is afhankelijk van verschillende persoonlijke factoren zoals leeftijd en gezondheid.

Slaapritme ingedeeld per leeftijdsgroep

Je leeftijd is een goede indicator voor je slaapritme. Zo slaapt een baby héél veel en volwassenen stukken minder. Slaapritmes zijn daarom in verschillende groepen ingedeeld: baby’s, kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Baby’s slapen hiervan veruit het meest. Geen wonder, zij moeten nog veel groeien en dat lukt het best als je slaapt. Per leeftijdsgroep van kinderen verandert het slaapritme en kunnen zij steeds beter af met minder slaap. In de puberleeftijd verandert het natuurlijke bioritme. Dit zorgt ervoor dat pubers later moe worden en dus ook later naar bed willen en vaak ook gaan. Toch gaat de wekker de volgende morgen gewoon weer om 7.00 uur. Het gevolg? Te weinig nachtrust

Slaapritme volwassenen

Gemiddeld heb je als volwassenen zo’n zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Toch is dit aantal nog geheel afhankelijk per persoon. Heb je een drukke, emotionele periode dan kun je zomaar behoefte hebben aan meer uren slaap. Of misschien heb jij van nature al wel genoeg aan zes uurtjes. Jouw ideale slaapritme is afhankelijk van de slaapduur en een vaste bedtijd en opstaan tijd. Door de vaste tijden zal je lichaam hieraan wennen en zich erop instellen. Probeer daarom in het weekend dezelfde tijden als doordeweeks aan te houden, zo raakt je slaapritme niet in de war.

Jouw ideale slaapduur bepalen? Check: Zó ontdek je hoeveel slaap jij nodig hebt

Slaapritme ouderen

Hoe ouder je wordt hoe minder vast je slaapt. Vaker wakker worden en minder diep slapen komen veel voor. Hierdoor zal de slaapduur ook afnemen. Lichaam en geest herstellen zich moeilijker en chronische vermoeidheid komt veel voor. Minder structuur in het dagritme kan hiermee te maken hebben. Ook doen veel ouderen een middagdutje, waardoor de biologische klok van de verstoord raakt.

Meer lezen over ouderen en slaapritme? Check: Hoeveel slaap hebben ouderen nodig?

Een verstoord slaapritme: dit zijn de gevolgen

Is jouw slaapritme ver te zoeken? Dan heb je grote kans dat je last hebt van slaapritmestoornissen. Zo kan het zijn dat je niet goed in kunt slapen en onnodig wakker blijft. Het kan ook gebeuren dat je vaak wakker wordt en daarna ook weer meer moeite hebt met inslapen en doorslapen. Gevolgen hiervan zijn klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen. Daarnaast komen ook stemmingswisselingen vaak voor door een verstoord slaapritme. Zijn deze symptomen voor jou herkenbaar? Tijd om je slaapritme terug te krijgen!

Zo herstel je jouw slaapritme

Slaap jij onregelmatig? Grote kans dat je biologische klok in de war is. Met een paar simpele stappen en vooral wat doorzettingsvermogen is jouw slaapritme zo weer back on track.

Tips voor een beter slaapritme

·        Haal geen slaap in

Bijslapen? Het klinkt zo aantrekkelijk, maar doe het niet. Dit werkt je slaapritme alleen maar tegen. Het ritme is hierdoor namelijk nog verder te zoeken en de vermoeidheid wordt erger en erger. Dat betekent dus ook in het weekend dezelfde regelmaat als doordeweeks aanhouden.

·        Vang genoeg daglicht op

Licht buiten? Open je gordijnen, ga voor een ochtendwandeling en zorg dat je overdag meerdere keren in de buitenlucht te vinden bent. Wordt het donker? Pas je aan en doe het omgekeerde. Dim de lichten een uur voor bedtijd en gebruik bij voorkeur ook geen beeldschermen meer. Dit helpt je biologische klok, doordat het slaaphormoon sneller aangemaakt wordt.

·        Regelmaat, regelmaat en regelmaat!

Yes, regelmaat helpt jou om je slaapritme weer terug te vinden. Elke avond op dezelfde tijd naar bed en elke ochtend op hetzelfde tijdstip weer uit bed dus. Zelfs als je na een slechte nacht maar een paar uur geslapen hebt. Na een tijdje volhouden word je hierdoor eerder moe en je slaapritme komt weer langzaam op gang.

·        Niet opgeven

Slaap je slecht? Lig je veel wakker. Laat je niet gek maken. Hou vol. Maak je niet druk om het aantal uur slaap dat je mist en weet dat met in bed liggen je ook prima tot rust komt.

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing