Beter slapen

Wakker en meteen je telefoon checken? Liever niet!

Begin jij ook iedere dag met het checken van je smartphone? ‘Even’ een rondje social media en gemiste appjes? Voordat je het weet lig je de meest gekke TikToks te bekijken, komen zo’n beetje alle Instagram Stories voorbij of ben je alvast aan je mailbox begonnen. Stop hier maar héél vlug mee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je je dag niet slechter kunt beginnen. Ai…

Eén schrale troost: je bent niet de enige. Een onderzoek van RDC Research laat zien dat maar liefst 80% van alle smartphonegebruikers, de eerste 15 minuten van de dag zijn telefoon checkt. En dit terwijl het garant staat voor niet fijn wakker worden én een grotere kans op een stressvolle dag.

Foto’s liken in de ochtend onschuldig? No way!

De Amerikaanse business analist Michael McQueen ontdekte een aantal jaar geleden al dat het direct checken van je telefoon na het wakker worden gewoonweg schadelijk is. Waarom? Omdat je dan direct wordt blootgesteld aan allerlei prikkels. Euh, lees: véél prikkels. Hierdoor worden we meteen aan het begin van de dag reactief in plaats van proactief. Is dat erg? Ja, want je bent hierdoor meteen aan het reageren op dingen, waar jezelf totaal geen invloed op hebt. Het lijkt misschien leuk en onschuldig, die ene foto op Insta liken, of reageren op een tweet. Toch heeft dit een onbedoeld effect. Je dag is zo meteen geregisseerd door iemand anders. En precies dáár gaat het mis. Het heeft een negatieve invloed en veroorzaakt vaak onbewust stress en nare angstgevoelens.

Lees ook: Slecht slapen door blauw licht? Zo zit het.

Juist de eerste 15 minuten van je dag zijn cruciaal

McQueen ontdekte dat vooral die eerste 15 minuten van je dag cruciaal zijn. Die bepalen namelijk de toon voor de rest van de dag én week. Probeer daarom de eerste 15 minuten eens te starten met productieve gewoontes. En dat kan al heel eenvoudig met het opmaken van je bed of het dankbaar zijn voor wat je de dag ervoor bereikt hebt. Belangrijk is dat je datgene wat je doet, in ieder geval opzettelijk doet in plaats van onbedoeld. Easy toch? Hierdoor richt je de aandacht op jezelf en reageer je ook de rest van de dag proactiever op situaties. Zo loop je niet achter de feiten aan en onderneem je niet steeds maar weer achteraf actie.

Word baas over je dag: deel de eerste 15 minuten zelf in

Ga jij vanaf morgen ook proberen om de dag wél goed te beginnen? Zorg dan voor een ochtendroutine en krijg meer voor elkaar. Je zult je daarnaast gezonder en gelukkiger voelen. Domweg doordat je in de ochtend je tijd bewust investeert, kun je ook de rest van de dag beter met je tijd omgaan. Daarnaast lukt het je om bewuster te werken aan het behalen van je doelen, kun je beter overzicht houden en ervaar je een stuk minder stress. Ga ervoor! Wij hebben hier alvast wat goede, productieve ideetjes voor je op een rijtje gezet:

·       Stop energie in een specialer (maar wel gezond!) ontbijtje

·       Zet je favoriete playlist op en waag een dansje

·       Begin met een kleine meditatie

·       Ga naar buiten en maak een ommetje

·       Start met een kleine work-out


Join the movement

Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je maandelijks van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven. 

Schrijf je in

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing