Beter slapen

Wakker worden met buikpijn

Wakker worden met buikpijn is geen pretje. Soms ben je er nog misselijk bij ook. Niet fijn als je slaap zo verstoord wordt. Dat kan je dagelijkse routine en je humeur flink verstoren. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van buikpijn en slaap, zoals buikpijn bij het wakker worden, misselijkheid, diarree, en de invloed van je slaaphouding. Misschien nog wel belangijker; we delen ook onze tips tegen wakker worden met buikpijn

Mogelijke oorzaken van buikpijn bij het wakker worden

Buikpijn bij het wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt natuurlijk gewoon een virusje hebben opgelopen. Vervelend, maar het gaat meestal vanzelf weer over. Lastiger is het als je regelmatig niet kan slapen door buikpijn. Het is dan belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak zien we dat hier stress, spijsverteringsproblemen of een ongezonde levensstijl achter schuilt.

Wakker worden met buikpijn en misselijk zijn

Als je ’s nachts misselijk bent betekent het dat je maag geïrriteerd is. Ook hier kan het weer om een buikvirus gaan. Andere oorzaken voor buikpijn met misselijkheid zijn maagzweren, ontstekingen en bacteriële infecties. Vertrouw je het niet en houdt het lang aan? Dan raden we je aan om een arts te bezoeken. Daarnaast kun je flink misselijk worden door overmatig alcoholgebruik , een voedselvergiftiging, of – in het geval van vrouwen – een zwangerschap.

Wakker worden met buikpijn en diarree

Als je wakker wordt met buikpijn en diarree kan dat wederom wijzen op een buikgriep of een voedselvergiftiging. Word je vaker wakker met buikpijn en diarree? Dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Het kan namelijk wijzen op aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom (PDS), of een voedselintolerantie.

Buikpijn na het slapen

Heb je last van je buik ná het slapen? Dan is er een kans dat je slaaphouding niet optimaal is. Door langdurig in een verkeerde houding te liggen kan je allerlei klachten krijgen, waaronder buikpijn. Een andere oorzaak van buikpijn na het slapen zijn problemen met je spijsvertering. Zeker even laten checken dus!

Buikpijn na slapen op je linkerzij

Sommige mensen ervaren buikpijn na het slapen in een specifieke houding. Veelvoorkomend is buikpijn na het slapen op de linkerzij. Dat lijkt misschien gek, maar er is een verklaring voor. Wanneer je op je linkerzij ligt, komt er wat meer druk op je organen.

Tips tegen wakker worden met buikpijn

Nu we de oorzaken voor wakker worden met buikpijn kennen, is het wel zo fijn om onze tips met je te delen. Gelukkig zijn er best een aantal dingen die je kunt doen als je ‘s nachts veel last van buikpijn hebt. We zetten ze voor je op een rij.

1. Licht eten voor het slapengaan

Het beste is om vanaf een aantal uur voor het slapen gaan niets meer te eten. Wil je toch nog wat snacken in de avond? Ga dan voor licht verteerbaar voedsel. Als je heel zware maaltijden eet voordat je gaat slapen, weet je bijna zeker dat je last van je buik krijgt ’s nachts. Lees hier meer over de beste snacks voor een goede nachtrust

2. Vermijd voedselallergenen

We noemden het al, als je regelmatig last hebt van buikpijn na het slapen kan het zijn dat je last hebt van een voedselallergie- of intolerantie. Dit kan je laten testen bij de huisarts. Logischerwijs is het aan te raden om het voedsel waar je allergisch voor bent te mijden.

3. Let op je slaaphouding

Vaak last van buikpijn in de nacht? Experimenteer dan met je slaaphouding. Een betere slaaphouding kan ontzettend veel schelen. Kies voor een comfortabele slaaphouding die zo min mogelijk druk op de buik geeft.

4. Manage je stress

Last van stress? Dat slaat al snel op je darmen. Gevolg? Buikpijn! Het beste is om de oorzaak van je stress weg te nemen, maar als dat niet lukt is het goed om ontspanningstechnieken te proberen. Voorbeelden hiervan zijn yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

5. Raadpleeg een arts

Als de buikpijn langer aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Er kunnen onderliggende medische aandoeningen zijn waarvoor behandeling nodig is.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing