Rugklachten en toch lekker slapen

Voorkom rugklachten tijdens het slapen

Rugklachten zijn vervelend. Vooral als je net lekker in bed ligt of juist moet opstaan.  Er zijn tal van oorzaken voor rugklachten, zoals een verkeerde houding, overgewicht, overbelasting, maar er zijn ook slaapgerelateerde oorzaken. Zoals een verkeerde slaaphouding, een verkeerd bed, een verouderd matras of een slecht kussen. Wat de reden van je rugklachten ook is, één ding is zeker: je wilt er zo snel mogelijk van af. Daarom proberen wij je zo goed en uitgebreid mogelijk advies te geven hoe je rugklachten van het slapen kunt voorkomen en/of behandelen.

5 tips tegen rugpijn: zo kom je er vanaf! | Slaaptips | Beter Bed

Er is niet één geschikt matras bij rugpijn

Belangrijke veroorzakers van rugpijn zijn een slechte houding of lichaamscoördinatie, stress en spanning en over- of onderbelasting. Omdat er verschillende soorten rugpijn bestaan, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Let in elk geval bij aankoop van een matras op het volgende:

  • Het matras moet je rug ondersteunen

Wanneer er een kromming in uw ruggengraat zit, kun je last krijgen van rugklachten. De nek en rug moeten altijd in een rechte lijn liggen. Een matras kan ook helpen bij het verdelen van lichaamsdruk. Let bij de aanschaf van je matras op de mate van ondersteuning en drukverdeling.

  • Het matras moet de juiste hardheid hebben

De hardheid van een matras kan een grote invloed hebben rugklachten. Of het matras hard of zacht moet zijn, heeft te maken met jouw persoonlijke voorkeur en in welke slaappositie jij slaapt.

  • Het matras mag niet verouderd zijn

Bij een versleten matras ontstaan sneller rug- en nekklachten. Een matras gaat gemiddeld 6 tot 10 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het matras. 

Als je een zijslaper bent, is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn blijft vormen tijdens het slapen. Let erop dat je matras de juiste drukverlaging biedt. Als je last hebt tussen de schouderbladen of lage rugklachten hebt, raden wij je aan een extra kussen voor de borst te nemen waar de bovenste arm op kan rusten. Dit vermindert de spanning van de schouders naar voren. Een extra kussen tussen je benen kan ook helpen om klachten in bekkengewrichten te verminderen. De basis van de wervelkolom komt zo namelijk recht te liggen. In plaats van twee losse kussens kun je ook kiezen voor één lang kussen. 

Over het algemeen wordt op de buik slapen niet aangeraden wanneer je last hebt van je rug of nek. Let erop dat je als buikslaper je onderrug niet te ver laat doorzakken en dat je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. De meeste buikslapers zijn gebaat bij een stevig matras.  

Ben je een rugslaper? Bij lage rugklachten kun je een kussen plaatsen onder je knieën. Hierdoor wordt de holle stand in je rug minder en vermindert de spanning. Ook een dikker en zachter (top)matras kan hier helpen. 

Zelfonderzoek: stel jezelf de volgende vragen

Is omrollen in bed pijnlijk?

Wanneer omrollen in bed pijnlijk is dan heb je misschien wel last van een instabiele wervelkolom. Andere mogelijke tekenen van een instabiele wervelkolom zijn: pijnlijke steken als je beweegt of zelfs wanneer je niest. Om van deze pijn en instabiliteit af te komen, kun je stabilisatie-oefeningen doen voor je rug. Hierdoor wordt je rug steviger en zal de pijn worden voorkomen.

Is de pijn in de ochtend het ergst?

Wanneer de pijn in de ochtend het ergst is, is er een grote kans dat je bed een grote rol speelt. De juiste stevigheid van het matras is dan waarschijnlijk een groot deel van de oplossing. Iedere situatie en iedere lichaamsvorm heeft een passend matras nodig. Zorg door advies in te winnen dat je precies weet wat voor een soort matras jij nodig hebt voor jouw situatie.

Bente Sleegers - advies Fysiotherapeut

Tips van fysio- en manueeltherapeut Bente Sleegers

  1. Heb je het vermoeden dat je pijn of klachten door je matras veroorzaakt worden? Laat je dan adviseren voor een nieuw, passend matras.
  2. Zorg voor de juiste slaaphouding en let op de juiste combinatie tussen je matras en kussen.
  3. Zorg voor een goede nachtrust. Als je slecht slaapt, rust je slecht uit en worden je klachten mogelijk alleen maar erger.
  4. Ga wandelen! Door in beweging te blijven, blijven je gewrichten en spieren soepel en worden rugklachten minder.


Bekijk hier 5 oefeningen voor je rug

"Twijfel je waar jouw klachten vandaan komen? Raadpleeg dan je fysiotherapeut, zodat hij kan kijken waar de oorzaak van je klachten ligt. Je krijgt daardoor een passend, persoonlijk advies."

Rugklachten ofening

Rugklachten verminderen met 5 oefeningen

Bente geeft tips en advies in de vorm van 5 simpele oefeningen die u thuis kunt uitvoeren om uw rug sterker te maken en daardoor uw klachten te verminderen. 

5 oefeningen die je thuis kunt doen

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing