Muggen verjagen: 11 tips tegen muggen in je slaapkamer

Het is 3 uur ’s nachts. Dat irritante gezoem houdt je uit je slaap en je bent er he-le-maal klaar mee. Vloekend doe je het licht aan, gris je je vliegenmepper van het nachtkastje en ga je op jacht om de muggen te verjagen. Kun jij hun bloed inmiddels ook wel drinken? Muggen bestrijden in je slaapkamer doe je zo!

 

Over lichaamsgeur en zo


Waarom word jij altijd geprikt en je partner niet? Het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te lekker. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook. Ben je alleen dan is er geen ontkomen aan, maar als je in gezelschap bent kiest de mug voor de persoon met de sterkste lichaamsgeur. Of je je lichaamsgeur kunt beïnvloeden? Het schijnt dat douchen met sterk ruikende douchegel of sprayen met parfum geen zin heeft, of in elk geval maar héél even. Geur komt namelijk van binnenuit. Bovendien adem je CO2 uit, waar muggen dol op zijn. Ook citronella kaarsen en etherische oliën mag je vergeten. Oké, allemaal leuk en aardig. Maar wat werkt dan wél tegen het verjagen van muggen uit je slaapkamer? Nou, daar weten wij wel raad mee. Lees snel verder voor dé 11 tips die jou gaan helpen.


1. Gebruik anti-muggenspray 

Anti-muggenspray is niet heel erg gezond voor je, maar voor een aantal weken per jaar en bij goed gebruik kan het zeker geen kwaad. Bovendien is een flesje DEET ideaal om mee te nemen of om op je nachtkastje te zetten. Je spuit of smeert het sterk ruikende goedje op je lichaam en mevrouwmug ontwijkt je. Want wist jij al dat alleen vrouwtjesmuggen steken? Zij hebben je bloed nodig om zich voort te kunnen planten, vandaar! Sta je ’s nachts oog in oog met zo’n monster? Een beetje in de goede richting spuiten en hij blaast meteen zijn laatste adem uit. Een nadeel is dat deze chemische middeltjes alleen werken op de plaatsen die je ermee inspuit of insmeert.

2. Verjaag muggen met planten

Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid? Wrijf dan met de muntblaadjes over je huid of smeer het sap van het kattenkruid op je blote lichaamsdelen en de muggen vliegen graag een blokje om. In tegenstelling tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, is het gebruik van kruiden veilig en niet schadelijk voor je gezondheid.

3. Plaats horren voor je ramen en deuren

Het is een beetje een open deur, maar als je echt geen muggen in je slaapkamer wilt hebben kun je het best je ramen dicht houden. Dit is natuurlijk niet realistisch, omdat je je slaapkamer lekker wilt laten ventileren. Met een hor voor je raam (en/of deur) kun je ’s zomers alles gewoon laten doorluchten terwijl de muggen braaf buiten blijven. Handig!

4. Verdrijf muggen met een klamboe

In het verlengde van de oplossing met de hor ligt de klamboe. Hiermee scherm je je bed af voor alle muggen. Let erop dat je klamboe lang en groot genoeg is, zodat ook je voeten beschermd zijn en muggen niet onder de klamboe door kunnen vliegen. Ook de grootte van de gaatjes doet ertoe. Hoe schattig je baby’s misschien ook vindt, je wilt vast óók geen babymuggen die je steken.

5. Bestrijd muggen met een muggenstekker

Het idee is dat de vloeistof dat de verdamper afgeeft, de muggen het loodje laat leggen. En zo werkt het ook. Antimuggenstekkers bestaan uit een flesje vloeistof en een verdamper voor in het stopcontact. Je verjaagt er dus perfect de muggen mee!

6. Plaats een muggenlamp

Het blauwe licht van een insectenlamp trekt allerlei insecten aan, dus ook muggen. Het UV-licht elektrocuteert onwenselijke gasten zodra ze in de buurt komen van het rooster. Even een investering, maar dan bestrijd je wel echt de muggen.

7. Gebruik een elektrische vliegenmepper

Onmisbaar, zo’n handige elektronische vliegenmepper. Waar de mug bij de ouderwetse vliegenmepper de luchtstroom voelt en dus ontsnapt voordat jij de kans krijgt hem te raken, ziet hij deze niet aankomen. Wist je ook dat als je langzaam op de mug afgaat, de mug niet doorheeft dat je op hem afkomt? Succes is hierbij verzekerd! En… je hebt geen last van vieze vlekjes op de muur.

8. Zet de ventilator aan in je slaapkamer

Muggen kunnen niet tegen de luchtstroom van een ventilator of airco en vliegen en waaien weg. Zo verjaag je de muggen dus op een gemakkelijke manier!

9. Vijver dichtgooien en dakgoot schoonmaken

Muggen houden van open water. De vijver in de tuin, de regenton en het stilstaand water in de dakgoot zijn ware attractieparken voor ze. Zorg dus dat het water weg kan lopen, gooi de vijver dicht en zet lege bloempotten op z’n kop. Bye bye bloederige vrienden.

10. Draag nachtkleding

Lange, dunne nachtkleding is een prima middel om de muggen van je lijf te houden in de zomer. Linnen bijvoorbeeld is lekker luchtig, waardoor je lichaam koel blijft en de muggen eerder naar je warmbloedige, bezwete partner vliegen. Wie lekker is, moet slim zijn.

11. Vitamine B

Vitamine B pleisters plakken of vitamine B tabletjes slikken schijnt te helpen. De gedachte hierachter is dat vitamine B je lichaamsgeur verandert, zodanig dat we niet meer aantrekkelijk zijn voor muggen. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er genoeg mensen die er baat bij hebben en daardoor muggen uit de slaapkamer weren. Kom maar op met dat bbq-vlees, die toetjes en die lekkere broodjes. Oja, ook biergist bevat veel vitamine B. Het ís te proberen natuurlijk.