Verschillende soorten dekbedden

Het is belangrijk dat een dekbed past bij uw slaapgedrag. Wanneer u het ’s nachts erg warm hebt en veel transpireert, hebt u een ander dekbed nodig dan wanneer u het snel koud hebt. Voor een optimale nachtrust is het essentieel dat een dekbed vochtregulerend is en lekker aanvoelt. Er zijn vier soorten vullingen: dons, wol, katoen en synthetische vezels. Verder zijn er enkele dekbedden en vierseizoenendekbedden. Een vierseizoenendekbed bestaat uit een voor-/najaarsdeel en een zomerdeel. Samen zijn ze te gebruiken bij strenge winternachten.

Dons houdt warmte vast, ventileert goed, werkt vochtregulerend en heeft een hoog isolerend vermogen. Dons en veren worden vaak gemengd. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer uw dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt.

Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u erop gaat zitten. Een donzen dekbed is minder geschikt voor kinderen.

Meer informatie over de herkomst van onze dons producten.

Voordelen

 Houdt warmte vast & ventileert
 Hoog isolerend vermogen 
 Licht & soepel

 

 

Nadelen

 Isolerend vermogen neemt af als je op het dekbed gaat zitten 
 
 Minder geschikt voor kinderen 

Donzen dekbedden

Wol is een natuurlijk materiaal dat lanoline bevat en daardoor zelfreinigend is. Ondanks de isolerende en vochtabsorberende eigenschappen, transporteert dit natuurlijke materiaal vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen.

Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer. Transpireert u veel? Dan is wol dus een goede keuze. Wel is wol zwaarder en minder soepel dan dons.

Voordelen

 Zelfreinigend  
 Vochtabsorberend 
 Warm in de winter, luchtig in de zomer

Nadelen

 Vergeleken met dons minder soepel 
 Zwaarder dan een donzen dekbed


Wollen dekbedden

Een dekbedvulling van synthetische vezels zorgt ervoor dat het dekbed wasbaar is in de wasmachine. Een synthetisch dekbed is dan ook bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en kinderen.

Een synthetisch dekbed is iets minder ventilerend dan donzen en wollen dekbedden, maar ook beduidend voordeliger bij een gelijke kwaliteit.

Voordelen

 Wasbaar in de wasmachine 
 Geschikt voor kinderen en mensen met allergieën 
 Goedkoper dan dons of wol

Nadelen

 Minder ventilerend dan dons of wol

 

Synthetische dekbedden

Dekbedwarmteklassen

De dekbedden van Beter Bed zijn stuk voor stuk voorzien van een warmteklasse. Het warmteklassesysteem kent vier klassen. Bekijk welke klasse het best bij u past en selecteer uw ideale dekbed.

Warmteklasse 1

Onder klasse 1 verstaan we een echt warm dekbed. Ideaal voor koude slaapkamers en mensen die het snel koud hebben.

Warmteklasse 2

Een dekbed met klasse 2 sluit het best aan bij ons klimaat en zal de meeste mensen daarom goed bevallen.

Warmteklasse 3

Voor mensen die het snel warm hebben en voor gebruik in verwarmde slaapkamers raden we warmteklasse 3 aan.


Warmteklasse 4

Tot klasse 4 behoren de echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden.