Nachtzweten – wat kun je ertegen doen?

Last van nachtzweten, zweten in bed en zwetend wakker worden? Dat is erg vervelend en kan je slaap behoorlijk verstoren. Om het overmatig zweten tijdens je slaap te verminderen, hebben wij de oorzaken en tips tegen nachtelijk zweten voor je op een rijtje gezet.

In dit artikel lees je

Nachtzweten

Wat is nachtzweten?

Bij nachtelijk zweten, ofwel nachtzweten, produceert je lichaam een overmatige hoeveelheid zweet. Wist je dat je tijdens een gemiddelde nacht minstens een kwart liter zweet verliest? Deze hoeveelheid kan nog veel hoger uitkomen tijdens een warme zomernacht of na een avond stappen. Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van ‘s nachts zweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.

Wat zijn de oorzaken van nachtzweten?

Er kunnen een hoop verschillende oorzaken zijn van nachtelijk zweten. Om van nachtzweten af te komen is het belangrijk om goed te weten welke oorzaak op jou van toepassing is. Let wel op, ‘s nachts zweten kan ook meerdere oorzaken of juist géén duidelijke oorzaak hebben. Ook kan de oorzaak voor het nachtzweten bij een man weer anders zijn dan die van nachtelijk zweten bij een vrouw. Nachtelijk zweten kan bijvoorbeeld ook voorkomen rondom de menstruatie. Mocht een medische oorzaak de reden zijn, bespreek dit dan met je huisarts. Wist je dat paracetamol ook kan zorgen voor nachtzweten? Een aantal mogelijke oorzaken:

 • Hoge kamertemperatuur en/of te warm beddengoed
 • Pittig gekruid eten
 • Eten/drinken vlak voor het slapen gaan
 • Stress
 • Alcohol, cafeïne en tabaksgebruik
 • Medicijnen (bijwerkingen in de bijsluiter)
 • Overgewicht
 • De pubertijd
 • De overgang
 • Koorts, verhoging of ziektes
 • Nachtmerries of intensieve dromen

Wat te doen tegen nachtzweten?

De beste manier om nachtzweten tegen te gaan is om de oorzaak ervan aan te pakken. Alleen is deze vaak lastig te achterhalen. Helemaal wanneer je bezweet op bed ligt en zo snel mogelijk in slaap wilt vallen. Lees onze tips tegen nachtzweten hieronder.

Tips tegen nachtzweten

1. Ontspan voor het slapengaan

Wanneer je energiek, opgewonden of gestresst naar bed gaat, kun je snel slaapproblemen ontwikkelen. Stress kan er zeker voor zorgen dat je gaat nachtzweten. We raden het daarom aan om ontspannen te gaan slapen. Hoe kun je het beste ontspannen voor het slapen gaan? Dit ligt aan jouw voorkeuren. Probeer eens om een half uur voor het slapen gaan een boek te lezen en alle schermen uit te zetten. Vermijd ook sport en zware maaltijden voor het slapengaan, zodat je lichaam niet aan het werk is wanneer je gaat liggen.

Meer lezen over slaapproblemen zoals stress? Lees dan 7x tips bij slecht slapen door stress.

2. Vermijd alcohol en verdovende middelen

Een alcoholisch drankje is voor velen niet weg te denken tijdens een avondje stappen. Toch heeft alcohol, net zoals andere verdovende middelen, een versterkende werking op nachtzweten. Daarom is het goed om deze middelen te vermijden voor het slapengaan. Heb je deze middelen al tot je genomen? Zorg er dan voor dat je een groot glas water drinkt en dat een half uur laat zakken voordat je naar bed gaat.

3. Zorg voor een bed dat ademt

Je kunt een hoop zweten voorkomen met een dekbed en matras die goed ademen. Begin met een lekker dun dekbed van het juiste materiaal. Synthetische dekbedden zijn populair, maar nemen veel minder vocht op dan wollen, katoenen en donzen dekbedden. Heb je last van veel zweet? Neem dan een wollen dekbed voor optimale vochtopname. De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om ademende beddengoed te nemen. Katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.

Meer beddengoed advies

 

 

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing