Snel beter slapen? Profiteer dit jaar nog!

20 : 2 : 52
22

Goede slapers zijn positiever over het behalen van goede voornemens dan slechte slapers


Uden, 4 januari - 76% van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2024. Maar niet iedereen heeft evenveel vertrouwen als het aankomt op het behalen van deze goede voornemens. Net iets meer dan de helft (56%) denkt daadwerkelijk te slagen. En wat blijkt? Vooral onder slechte slapers is het pessimisme hoog. Minder dan de helft (41%) van alle slechte slapers gelooft goede voornemens te behalen, terwijl het vertrouwen onder goede slapers veel hoger is: daar gelooft meer dan de helft (59%) de goede voornemens te behalen.

De top drie belangrijkste goede voornemens zijn onlosmakelijk verbonden aan slaap

Op de vraag: ‘wat is je belangrijkste goede voornemen?’, werd ‘gezonder leven’ het meest genoemd. Na ‘gezonder leven’ zijn ‘minder druk maken om dingen’ en ‘afvallen’ het populairst. Slaap heeft een enorme invloed op al deze voornemens. Het is niet voor niets dat het grootste deel van de goede slapers vertrouwen heeft in het behalen van goede voornemens. Genoeg slaap draagt namelijk bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid en een gezond gewicht.

Bron: Trimbos

Het werkt overigens ook de andere kant op. Wanneer je gezonder leeft en je je minder druk maakt, slaap je beter. Ook acties die je onderneemt om af te vallen, zoals meer bewegen en gezonder eten, dragen bij aan een betere nachtrust.

Bron: sleepfoundation.org

Slaapwetenschapper Merijn van de Laar: ‘Beter slapen betekent: meer bewegen, gezondere keuzes qua voeding en minder stress’. 

Merijn van de Laar studeerde biologische psychologie, promoveerde op de behandeling van slapeloosheid en is nu adjunct-hoofd van de huisartsopleiding aan Maastricht University. Ook is hij slaapwetenschapper, auteur van ‘Slapen als een Oermens’ en kennispartner van Beter Bed’ 

Hij legt uit dat goede slaap belangrijk is voor een gezonde levensstijl en je dagelijks functioneren: ‘Slaap je slecht? Dan heeft dat veel invloed. Niet alleen op je weerstand en je humeur, maar ook kan een tekort aan diepe slaap invloed hebben op je bloeddruk, gewicht en je huid. Daarnaast kan slapeloosheid leiden tot aandoeningen zoals burn-out of depressie. Slaapproblemen kunnen ook samen gaan met dementie, overgewicht, huidveroudering of hartklachten, alhoewel bij deze aandoeningen vaak minder duidelijk is of het de oorzaak van de slaapproblemen of het de resultaten van de slaapproblemen zijn.’

Kortom, slecht slapen brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Maar door goed te slapen, verklein je de blootstelling aan deze risico’s. Goed slapen draagt dus bij aan het behalen van goede voornemens als gezonder leven of afvallen.

Goede slaap is essentieel wanneer je wilt afvallen 

Slaap beïnvloedt de hormoonbalans. Dit heeft zijn weerslag op eetkeuzes, hormonen, vetverbranding, en gevoelens van honger en verzadiging. Wanneer je slecht slaapt:

  • Neemt je eetlust toe: onderzoek van de Universiteit van Chicago wees uit dat mensen die niet goed slapen tot wel 270 kcal per dag meer eten.
  • Neemt je zelfbeheersing af.
  • Is het moeilijker om gezonde keuzes te maken: je lichaam hunkert naar energie en vraagt dus om suikers en vetten.

De populairste goede voornemens van Nederland in 2024 

‘Geld sparen’, ‘fitter worden’ en ‘minder druk maken om dingen’, behoren tot de meest voorkomende goede voornemens in Nederland. De andere goede voornemens zijn:

Wat wil men doen om deze goede voornemens te behalen?

Beter Bed vroeg welke dingen de respondenten bereid waren om te doen, om de populairste goede voornemens te behalen. 17% geeft aan eerder naar bed te gaan. Omdat slaap een impact op het behalen van de meeste populaire goede voornemens heeft, waren de antwoordmogelijkheden slaapgerelateerd.

Beter slapen, beter leven

Helaas heeft één op de vijf Nederlanders een vorm van slaapgebrek. Volgens Beter Bed kan dit beter. Beter Bed gelooft en belooft dat iedereen beter kan slapen. Om dit te bereiken heeft Beter Bed een slaapmanifest gelanceerd: hierin roept Beter Bed heel slapend Nederland op om zich aan te sluiten bij de beweging om het belang van goede slaap landelijk te erkennen en prioriteit te maken. 


EINDE PERSBERICHT


Onderzoeksverantwoording 

Beter Bed voerde in november 2022 samen met MWM2 onderzoek uit onder 1054 volwassen Nederlanders. De steekproef was nationaal representatief op basis van leeftijd (18-70 jaar), geslacht, regio, opleiding en inkomensniveau. Het onderzoek bestond uit een enquête waarin verschillende onderwerpen over slaap ter sprake kwamen. De inzichten uit dit persbericht komen voort uit de vragen: 

  • Hieronder zie je enkele goede voornemens van mensen voor het jaar 2023. Welke van deze goede voornemens zou jij je graag aan willen houden?
  • Wat wil je gaan doen of ben je van plan te gaan doen om jouw doel(en) te bereiken?
  • En welke van deze voornemens is voor jou het belangrijkste?
  • Hoe groot acht je de kans te slagen in je goede voornemen?

 

Over Beter Bed 

Wij geloven dat iedereen beter kan slapen. Daarom komen we al 40 jaar ons bed uit om iedereen uitgeslapen en gezonder te laten leven. En omdat we allemaal anders zijn én slapen, betekent dat ook voor iedereen wat anders. Daarom luisteren we naar je en hebben we oog voor je behoeftes en budget. We helpen je online en in de winkel met het vinden van jouw beste slaapoplossing. Hierdoor voel jij je op de lange termijn gezonder, fitter en beter. De collectie van Beter Bed is verkrijgbaar in ruim 100 winkels in Nederland en België en via beterbed.nl en beterbed.be

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing