Slaapexpert Merijn van de Laar: Iedereen kan beter slapen

Ook bij Beter Bed zijn wij hiervan overtuigd. Precies daarom vonden wij in Merijn onze perfecte kennispartner. Samen zetten wij ons in om voldoende en kwalitatief goede slaap voor iedereen toegankelijk te maken. Wie is Merijn van de laar, wat heeft hij met slapen en hoe leert hij jou om jouw slaap al in een paar weken te resetten?

Beter slapen voor iedereen

Merijn van de Laar: “Ik ben zo blij dat ik mijn kennis en ervaring mag inzetten als kennispartner van Beter Bed om samen Nederland beter te laten slapen én leven. Dit gaan we doen met blogs, Q&A’s via sociale media, wetenschappelijke artikelen en een webinar over slaap en gezondheid”. En dat zijn wij uiteraard ook! Heb jij misschien alvast een ultieme slaaptip om direct beter te slapen? “Natuurlijk heb ik die: reset je slaap en slaap beter. Want wie kent het niet, het moment dat je graag wil slapen, maar dat niet lukt. Of dat je midden in de nacht wakker wordt en de uren op de wekker voorbij ziet tikken? Zo frustrerend. Niets helpt, wat je ook probeert. De truc? Slaapdruk opbouwen. Hoe korter je op bed ligt, hoe slaperiger je wordt. Zo hou je steeds kortere bedtijden aan en leer je je lijf op de juiste momenten in slaap vallen en door te slapen.

Disclaimer: er zijn maar weinig redenen waardoor je deze methode niet zelfstandig zou kunnen toepassen, maar epilepsie, slaperigheid overdag en andere slaapstoornissen (zoals verschoven ritmes of slaapwandelen) zijn redenen om de methode met je huisarts of specialist te bespreken. In alle andere gevallen kun je er prima zelf mee aan de slag.

Merijn van de Laar en slapen

Ook als Merijn niet slaapt, is hij zo goed als altijd met slapen bezig. Dat begon al tijdens zijn studie biologische psychologie aan de Universiteit van Maastricht. Hij promoveerde op het onderwerp persoonlijkheid en slaap en de behandeling van slapeloosheid, werkte jarenlang bij Kempenhaeghe, Centrum voor Slaapgeneeskunde en behandelde mensen met slapeloosheid, ongewenste gedragingen in de nacht en verschoven slaap-waakritmes.

En dat is nog lang niet alles. Op dit moment werkt Merijn aan de Universiteit van Maastricht waar hij huisartsen in opleiding lesgeeft over de diagnostiek en behandeling van slaapproblemen. Samen met zijn collega dr. Ingrid Verbeek schreef Merijn een protocollenboek voor psychologen en praktijkondersteuners.

Merijn van de Laar en de media

Daarnaast is er een grote kans dat jij Merijn al eens tegen kwam in de media. In het tv-programma ‘Bizarre Slapers’ behandelde hij patiënten met slaapproblemen. Ook is Merijn vaste gast in het Radio2 programma Rinkeldekinkel, zat hij aan tafel bij Op1, deed mee aan het programma ‘De Slapelozen’, schoof onlangs namens Beter Bed aan bij Koffietijd en geeft verrassende slaapinzichten in verschillende podcasts. Toch was er zelfs nog tijd over voor het schrijven van zijn eigen boek dat in 2021 uitkwam: ‘Slapen als een oermens’.

Of Merijn zelf nog tijd vindt om te slapen? “Maak je om mij maar geen zorgen, ik zorg altijd voor een goede nachtrust. Voor mij is het belangrijk om niet te veel dingen op een dag te doen en ’s avonds op tijd de dag af te bouwen. Ik doe dat door een boek te lezen of lekker op te slomen en muziek te luisteren.

Wat Merijn van de Laar het meest intrigeert aan het onderwerp slapen? “We slapen allemaal en ook nog eens een groot deel van ons leven: dat is niet voor niets. Tijdens onze slaap vinden belangrijke herstelprocessen plaats, wordt spiergroei gestimuleerd en ons afweersysteem versterkt. Daarnaast is slaap belangrijk voor je stemming en het denkvermogen. Als het mis gaat met slapen, heeft dat vaak gevolgen voor je werk- en privéleven en je energie en stemming kunnen er erg onder gaan lijden. Ongeveer een op de vijf Nederlanders kampt met slapeloosheid. Met meer inzicht in slapen kunnen we dus daadwerkelijk een verschil maken voor héél veel mensen.”

Oefening: Reset je slaap met Merijn van de Laar

  1. Hou een week lang je slaap bij en bekijk hoe lang je gemiddeld echt slaapt van de tijd dat je in bed ligt.
  2. Zorg ervoor dat je de komende week niet langer dan dat aantal uren (plus een half uur) in bed ligt. Dus sliep je vorige week gemiddeld 6 uur van de 8 uur dat je in bed lag, ga dan komende week iedere nacht 6,5 uur in je bed liggen. Zorg er wel voor dat je niet onder de 5 uur minimale bedtijd gaat.
  3. Ga elke dag op dezelfde tijd naar en uit bed. Ook al sliep je slecht, hou vol en blijf niet langer in bed liggen. Na een week kijk je of je al beter slaapt. Gemiddeld merk je na 4 tot 7 dagen al verschil
  4. Val je meestal binnen een halfuur in slaap en word je maximaal 2 tot 3 keer kort wakker? Dat is een goed teken. Is dat nog niet het geval? Ga dan nog een week door met de kortere tijden dat je in bed ligt. Gaat het beter dan kun je de tijd dat je in bed ligt weer uitbreiden met een kwartier. Een zeer effectieve methode die werkt bij 8 op de 10 mensen. Slaap lekker!

Wat is de functie van dromen?

Hoe kun je je slaap resetten in een paar weken?

Slaaptips voor de feestdagen

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing