Sleep-divorce: hét slaapmiddel bij hitte?

Met het stijgen van de temperaturen, stijgt bij menig stel ook de frustratie in de slaapkamer. Hitte is nu eenmaal niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Een partner die woelt, ligt te zuchten en de slaap niet kan vatten, houdt ook zijn of haar bedgenoot wakker. Is een (tijdelijke) slaapscheiding een optie?

Onderzoek van Beter Bed wijst uit dat maar liefst 41% van de samen slapende Nederlanders slechter slaapt met partner in hetzelfde bed. Eén op de drie Nederlanders met partner slaapt thuis weleens in een ander bed. Wereldwijd zetten steeds meer stellen (25%) de stap naar een ‘sleep-divorce’. Een sleep-divorce kan bestaan uit slapen in verschillende bedden, verschillende kamers of op verschillende tijden. Onderzoek van Sleep Health Foundation Australia toont aan dat 22% van de samenwonenden liever alleen zou slapen. Ondanks de groeiende beweging van apart-slapers is het onderwerp nog taboe. Oordopjes, oogmaskers en een gewijzigd slaapschema zijn dan het alternatief. Dr. Meir Kryger, auteur van ‘The principles and Practice of Sleep Medicine’ en hoogleraar aan Yale geeft aan dat er geen reden is voor een taboe. “Er is geen bewijs dat partners die apart slapen vanwege een betere nachtrust, een mindere goede romantische verstandhouding hebben dan koppels die wel samen in een bed slapen.” Apart slapen is dus niet altijd het begin van het einde, tenzij er natuurlijk andere redenen zijn om niet in hetzelfde bed te stappen.

Voordelen van samen slapen

Er is veel te zeggen vóór samen slapen. Het verbetert onder andere de REM-slaap en die bevordert weer de mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. Maar dat geldt alleen als je samen goed slaapt. Als de ene partner de andere wakker houdt, kan dat juist negatieve gezondheidseffecten hebben. De effecten van slaaptekort zijn onder andere door Trimbos.nl onderzocht. 

1 op de 4 partners ligt wakker van een woelende partner 

Op de vraag: ‘waardoor slaap je slechter als je met je partner slaapt?’, werd ‘een snurkende partner’ het meest genoemd. Na ‘een snurkende partner’ is ‘een woelende partner’ de meest voorkomende reden. In de onderstaande grafiek worden de overige redenen weergegeven. 

*Doordat respondenten meerdere antwoorden konden geven, komt het totaal niet op 100% uit.

Slaaptips bij warm weer 

1 op de 5 Nederlandse mannen slaapt slecht door warmte in de slaapkamer. Toch zijn er veel oplossingen om goed te slapen tijdens de hitte. Een populaire oplossing is een dekbed met verkoelende eigenschappen. Zo creëer je je eigen microklimaat, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust voor als je alleen slaapt of met je partner. Wil je ondanks de hitte toch samen slapen? Dan zijn er voldoende slaaptips, zoals: beter samen slapen of koel slapen tijdens warme nachten. 

Noot voor de redactie: 

Bronnen

Onderzoek Beter Bed 

Beter Bed voerde in november 2022 samen met MWM2 onderzoek uit onder 1054 volwassen Nederlanders. De steekproef was nationaal representatief op basis van leeftijd (18-70 jaar), geslacht, regio, opleiding en inkomensniveau. Het onderzoek bestond uit een enquête waarin verschillende onderwerpen over slaap ter sprake kwamen. Uit de resultaten komt naar voren dat ook Nederlanders regelmatig wakker liggen door een woelende of snurkende partner, een partner met een ander slaapritme of minder ruimte in bed.

Overige bronnen

Het volledige databestand

Ben je benieuwd naar de data? Die vind je terug in het volledige databestand. 

Over Beter Bed 

Wij geloven dat iedereen beter kan slapen. Daarom komen we al ruim 40 jaar ons bed uit om iedereen uitgeslapen en gezonder te laten leven. En omdat we allemaal anders zijn én slapen, betekent dat ook voor iedereen wat anders. Daarom luisteren we naar je en hebben we oog voor je behoeftes en budget. We helpen je online en in de winkel met het vinden van jouw beste slaapoplossing. Hierdoor voel jij je op de lange termijn gezonder, fitter en beter. De collectie van Beter Bed is verkrijgbaar in ruim 100 winkels in Nederland en België en via beterbed.nl en beterbed.be.

 

 

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing