Beter slapen

Slapen met een verkoudheid? Met deze tips slaap je beter!

Alsof een verkoudheid overdag niet vervelend genoeg is, kun je er ’s nachts ook flink last van hebben. Irritant gekriebel in je keel, een verstopte neus waardoor je niet lekker kunt ademen of flinke hoestbuien. ’s Avonds worden de symptomen vaak nog erger dan overdag. Of ben je helemaal niet verkouden overdag, maar begin je in bed opeens te hoesten? Ook dat is erg vervelend! In deze blog geven we je acht tips om te slapen met een verkoudheid, hoesten of benauwdheid!

8 slaaptips die je helpen slapen met een verkoudheid

Er zijn verschillende situaties waarbij je ‘s nachts last hebt van hoesten, een verstopte neus of benauwdheid:

  • Je bent al de hele dag aan het snotteren waardoor je ‘s nachts last hebt van je verkoudheid.
  • Je hebt overdag nergens last van, maar zodra je in bed ligt begin je te hoesten en heb je last van benauwdheid.
  • Je hebt zelf geen klachten, maar je kind, baby of partner is veel aan het hoesten.

Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar ‘s nachts ook last van hebt. Doorgaans wordt het in de nacht zelfs nog erger, omdat je dan in een andere houding ligt. Om dezelfde reden kan je houding voorkomen dat je overdag nergens last van hebt, maar in de nacht opeens moet hoesten. Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.

Hieronder staan acht tips die je kunnen helpen wanneer je ‘s nachts last hebt van hoesten en een verstopte neus. Of bekijk deze 5 winter must-haves.

1. Slaap rechterop dan normaal

Heb jij of je kind last van hoesten ‘s nachts? Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.

Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.

2. Neem een stoombadje voor het slapengaan

Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Je verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een teiltje kokend water klaar met daarin wat eucalyptus, zo creëer je eenvoudig je eigen stoombadje. Het stoom zuivert direct je huid, mooi meegenomen toch?!

3. Leg een gesneden ui naast je bed

Deze tip herinner je je vast nog van vroeger, want deze komt uit (over)grootmoeders tijd. Het werkt in ieder geval als een dolle bij een verkoudheid. Door de scherpe geur blijven je neusholtes vrij van snot en slaap jij de hele nacht heerlijk door. Oké, je slaapkamer ruikt dan misschien eventjes wat minder fris, maar dat moet je maar voor lief nemen.

4. Drink thee tegen een verstopte neus

Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing zijn echte aanraders. 

5. Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje

Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een ‘snoepje’ zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een ‘snoepje’ in je mond!

6. Gebruik een neusspray

Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de drogist, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder nare bijeffecten spoel je je neus perfect leeg en kun jij heerlijk in slaap vallen.

7. Smeer boter onder je neus

Deze tip komt ook zeker uit (over)grootmoeders tijd, maar is vast minder bekend dan de uientip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat gek, maar werkt zeker! Smeer voor het slapen een beetje roomboter onder en rond je neus en deze zal stukken minder verstopt zijn. Twee vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter!

8. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer

Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en verstopping van je neus. Zorg dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer verhoogt door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een waterbakje aan je verwarming te hangen.

Zo zie je maar, er zijn genoeg manieren die er voor zorgen dat je weer lekker kunt slapen, zonder 's nachts te hoesten. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard. Slaap lekker!


Beter slapen

Wist je dat één op de vijf Nederlanders slecht slaapt? Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Dat kan beter. Moet beter. Wij geloven én beloven dat iedereen beter kan slapen. We roepen dan ook heel slapend Nederland op om ons te steunen in de missie om het belang van goede slaap op de kaart te zetten.

Doe mee en meld je aan

Lekker slapen met een elektrische deken

Elektrische deken Ilva, wit
Meest verkocht

Elektrische deken Ilva

(19)
Aantal warmtestanden: 3 |

Levertijd: Morgen in huis

27.99 25.- Je bespaart 11%
snooze-lose
Elektrische deken Lova, wit
Veel beoordeeld

Elektrische deken Lova

(27)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: Morgen in huis

32.99 30.- Je bespaart 9%
snooze-lose

Elektrische deken Cresta KTS172 2-persoons

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: twee controllers, LED verlichting op controller en 2x 60 watt vermogen |

Levertijd: Morgen in huis

69.99

Elektrische bovendeken Cresta KTS200

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: verlichte controller en 120 watt vermogen |

Levertijd: Morgen in huis

59.99

Elektrische deken Cresta KTS160 1-persoons

(1)
Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: LED verlichting op controller en 1x 60 watt vermogen |

Levertijd: Morgen in huis

59.95

Elektrische deken Eco Fleece

(3)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: Morgen in huis

69.99

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing