Beter slapen

Verkouden en slapen? Geen fijne combinatie. Deze tips helpen!

Verkouden zijn en goed slapen valt niet mee. Alsof een verkoudheid overdag niet vervelend genoeg is, heb je hier in de nacht misschien nog wel meer last van. Irritant gekriebel in je keel, een verstopte neus en flinke hoestbuien zijn de meest voorkomende oorzaken voor het niet kunnen slapen door verkoudheid. Geen zorgen: de tips in dit blog helpen je beter slapen met een verkoudheid!

Verkouden zijn en slapen of beter gezegd niet slapen kan door verschillende situaties komen. De meest voorkomende situaties van slecht slapen door verkoudheid zijn:

  • Je bent al de hele dag aan het snotteren en ook ’s nachts heb je last van dezelfde verkoudheid.
  • Je hebt overdag nergens last van, maar zodra je in bed ligt begin je te hoesten en krijg je last van benauwdheid.
  • Je hebt zelf geen klachten, maar je kind, baby of partner is veel aan het hoesten.

Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar ‘s nachts ook last van hebt. Slecht slapen en verkoudheid gaan dan ook vaak hand in hand. Dit komt vooral doordat je in een andere houding ligt. Door deze houding kan het komen dat je in de nacht opeens meer moet hoesten. Zodra je gaat liggen begint het slijm, dat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen en ja hoor, hierdoor begin jij te hoesten.

Helpt slapen tegen verkoudheid?

Naast dat je ’s nachts meer last van je verkoudheid hebt, helpt slapen juist ook goed tegen diezelfde verkoudheid. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar lukt het je dus om wél goed te slapen met een verstopte neus en gehoest dan kan dit helpen bij het bestrijden van je verkoudheid. Voldoende slaap zou je lichaam namelijk helpen met het aanmaken van cellen die infecties als verkoudheid bestrijden.

Bekijk ook deze 5 winter must-haves.

8x tips die je helpen slapen met een verkoudheid

1. Slaap rechterop als je verkouden bent

Dit is misschien wel een van de meest toegepaste tip bij het slapen met een verstopte neus en hoestbuien. Perfect voor jou én je kind. Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer te veel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.

Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.

2. Neem een stoombad voor het slapengaan

Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Ben je verkouden dan zijn je holtes vaak verstopt. Deze verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een teiltje kokend water klaar met daarin wat eucalyptus, zo creëer je eenvoudig je eigen stoombad. Het stoom zuivert direct je huid, mooi meegenomen toch?

3. Leg een gesneden ui naast je bed

Deze tip herinner je je vast nog van als je vroeger verkouden was, want deze komt uit (over)grootmoederstijd. Veel mensen zweren erbij: een gesneden ui naast je bed.  Door de scherpe geur blijven je neusholtes vrij van slijm en slaap jij de hele nacht heerlijk door. Oké, je slaapkamer ruikt dan misschien even wat minder fris, maar dat moet je maar voor lief nemen.

4. Drink thee tegen een verstopte neus

Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing zijn echte aanraders. 

5. Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje

Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een ‘snoepje’ zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een ‘snoepje’ in je mond!

6. Gebruik een neusspray

Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de drogist, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder nare bijeffecten spoel je je neus perfect leeg en kun jij heerlijk in slaap vallen. Werkt dit niet? Dan kun je ook voor een neusspray kiezen met een geneesmiddel. Het kan zijn dat deze alleen op recept verkrijgbaar is. Let wel op dat er sprake kan zijn van bijwerkingen.

7. Smeer boter of vaseline onder je neus

Deze tip komt ook zeker uit (over)grootmoederstijd, maar is vast minder bekend dan de uientip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat gek, maar schijnt zeker ook te werken! Smeer voor het slapen een beetje roomboter of vaseline onder en rond je neus en deze zal stukken minder verstopt zijn. De boter of vaseline vangt letterlijk stof en allergenen op, die anders in je neus verdwijnen. Twee vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter of vaseline!

8. Slaap met raam open bij verkoudheid

Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en verstopping van je neus. Met je raam open slapen bij verkoudheid is daarom een goed idee of hang een waterbakje aan je verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen in je slaapkamer.

Zo zie je maar, er zijn genoeg tips om beter te slapen met een verstopte neus of zonder 's nachts te hoesten. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard. Helpen de tips niet of houdt je verkoudheid langer dan drie weken aan? Twijfel je of de klachten komen door een verkoudheid? Dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Slaap lekker!


Beter slapen

Wist je dat één op de vijf Nederlanders slecht slaapt? Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Dat kan beter. Moet beter. Wij geloven én beloven dat iedereen beter kan slapen. We roepen dan ook heel slapend Nederland op om ons te steunen in de missie om het belang van goede slaap op de kaart te zetten.

Doe mee en meld je aan

Lekker slapen met een elektrische deken

Elektrische deken Ilva, wit
Meest verkocht

Elektrische deken Ilva

(26)
Aantal warmtestanden: 3 |

Levertijd: 3 dagen

27.99 22.39 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Lova

(30)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: 3 dagen

54.99 43.99 Je bespaart 20%
snooze-lose
Elektrische deken Cresta KTS172 2-persoons, wit
Hoogste korting

Elektrische deken Cresta KTS172 2-persoons

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: twee controllers, LED verlichting op controller en 2x 60 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

69.99 55.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische bovendeken Cresta KTS200

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: verlichte controller en 120 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

59.99 47.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Cresta KTS160 1-persoons

(1)
Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: LED verlichting op controller en 1x 60 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

59.95 47.96 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Eco Fleece

(4)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: 3 dagen

69.99 55.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing