7 november 2017 (Laatst gewijzigd 15 september 2023)
Leestijd: 5 minuten
Alsof een verkoudheid overdag niet vervelend genoeg is, kun je er ’s nachts ook flink last van hebben. Irritant gekriebel in je keel, een verstopte neus waardoor je niet lekker kunt ademen of flinke hoestbuien. ’s Avonds worden de symptomen vaak nog erger dan overdag. Of ben je helemaal niet verkouden overdag, maar begin je in bed opeens te hoesten? Ook dat is erg vervelend! In deze blog geven we je acht tips om te slapen met een verkoudheid, hoesten of benauwdheid!
Er zijn verschillende situaties waarbij je ‘s nachts last hebt van hoesten, een verstopte neus of benauwdheid:
Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar ‘s nachts ook last van hebt. Doorgaans wordt het in de nacht zelfs nog erger, omdat je dan in een andere houding ligt. Om dezelfde reden kan je houding voorkomen dat je overdag nergens last van hebt, maar in de nacht opeens moet hoesten. Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.
Hieronder staan acht tips die je kunnen helpen wanneer je ‘s nachts last hebt van hoesten en een verstopte neus. Of bekijk deze 5 winter must-haves.
Heb jij of je kind last van hoesten ‘s nachts? Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.
Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.
Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Je verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een teiltje kokend water klaar met daarin wat eucalyptus, zo creëer je eenvoudig je eigen stoombadje. Het stoom zuivert direct je huid, mooi meegenomen toch?!
Deze tip herinner je je vast nog van vroeger, want deze komt uit (over)grootmoeders tijd. Het werkt in ieder geval als een dolle bij een verkoudheid. Door de scherpe geur blijven je neusholtes vrij van snot en slaap jij de hele nacht heerlijk door. Oké, je slaapkamer ruikt dan misschien eventjes wat minder fris, maar dat moet je maar voor lief nemen.
Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing zijn echte aanraders.
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een ‘snoepje’ zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een ‘snoepje’ in je mond!
Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de drogist, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder nare bijeffecten spoel je je neus perfect leeg en kun jij heerlijk in slaap vallen.
Deze tip komt ook zeker uit (over)grootmoeders tijd, maar is vast minder bekend dan de uientip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat gek, maar werkt zeker! Smeer voor het slapen een beetje roomboter onder en rond je neus en deze zal stukken minder verstopt zijn. Twee vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter!
Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en verstopping van je neus. Zorg dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer verhoogt door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een waterbakje aan je verwarming te hangen.
Zo zie je maar, er zijn genoeg manieren die er voor zorgen dat je weer lekker kunt slapen, zonder 's nachts te hoesten. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard. Slaap lekker!
Beter slapen
Wist je dat één op de vijf Nederlanders slecht slaapt? Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Dat kan beter. Moet beter. Wij geloven én beloven dat iedereen beter kan slapen. We roepen dan ook heel slapend Nederland op om ons te steunen in de missie om het belang van goede slaap op de kaart te zetten.