Beter slapen

Koude voeten in bed: 6 tips die helpen

Je stapt je bed in om heerlijk te gaan slapen, maar vervolgens lig je nog uren wakker met voeten als ijsklompjes. Herkenbaar? Logisch, want ongeveer 1 op de 3 vrouwen heeft last van koude voeten in bed, maar er zijn ook mannen die erover kunnen meepraten. Wil je weten wat de oorzaak van koude voeten kan zijn en wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder.

Wat is de oorzaak van koude voeten?

Waar snurken meer een mannending is, is het hebben van koude voeten een typische vrouwenkwaal. Vaak wordt de man dan ook lekker als menselijke kachel gebruikt om de koude voeten tegenaan te houden. Maar waarom hebben vrouwen hier vaker last van dan mannen? Dit komt doordat vrouwen meer vet- en minder spiermassa hebben. Spiermassa produceert warmte, daardoor hebben mannen het dus minder vaak koud. Daarnaast heeft het met je doorbloeding te maken. De bloedcirculatie wordt door het hormoon oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) beïnvloed en hierdoor kunnen koude voeten ontstaan. Bovendien daalt je lichaamstemperatuur wanneer de omgevingstemperatuur daalt. Je bloedvaten trekken samen, zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. De doorbloeding in de voeten vermindert en dit zorgt voor koude voeten.  

Dit is de ideale temperatuur voor in de slaapkamer

Wat zijn de gevolgen van koude voeten?

De invloed van de temperatuur in bed is een van de meest onderschatte onderdelen van het slapen. Het gevolg van in bed stappen met koude voeten is simpel: je kunt niet slapen, waardoor je de volgende dag niet fit opstaat. Terwijl je wakker ligt door je koude voeten, begint je hoofd te malen, waardoor je nog moeilijker in slaap komt. Vervolgens kijk je op je wekker en zie ook nog eens dat je nog maar zes uurtjes kunt slapen. Je komt in een soort vicieuze cirkel terecht. Tijd om in te grijpen, dus. Maar hoe dan?

Tips tegen koude voeten in bed 

Hieronder lees je zes tips die je helpen tegen je koude voeten in bed.

Tip 1: Kies het juiste dekbed

Of je het warm of koud hebt in bed wordt voor 80% bepaald door je dekbed. Het is belangrijk om hier eens kritisch naar te kijken als je last hebt van koude voeten in bed. Kies voor een donzen of wollen dekbed wanneer je het snel koud hebt. Bij een donzen dekbed moet je op het donspercentage letten: hoe hoger het percentage dons, hoe lichter en warmer het dekbed. Als je eenmaal het juiste dekbed hebt gevonden, is een bijpassend dekbedovertrek ook van invloed. Als je een echte koukleum bent, is het verstandig om een dekbedovertrek van flanel te nemen. Het katoen is geruwd, waardoor het zich sneller aan je lichaamstemperatuur aanpast.

Kies het juiste dekbed met onze keuzehulp tool

Tip 2: Gebruik hulpmiddelen

Er zijn tal van hulpmiddelen die je kunt gebruiken wanneer je last hebt van koude voeten. Bijvoorbeeld door sokken aan te trekken in bed. Het is even wennen, maar het helpt wel. En zodra je opgewarmd bent, kunnen ze natuurlijk weer uit. Draag je liever geen sokken in bed? Gebruik dan een kersenpittenzak of warme kruik om bij het voeteneind te leggen. Heb je al van alles geprobeerd, maar lijkt niets te helpen en ben je een echte koukleum? Ga dan voor een elektrische deken, die warmt je hele lichaam op!

Meer weten hoe een elektrische deken werkt en wat het verbruikt? lees ons advies

Tip 3: Meer beweging = minder koude voeten

Van sporten krijg je het warm. Dat weet iedereen. Maar toch wordt dit vaak vergeten als je koude voeten hebt. Dus: breng je bloedcirculatie op gang door te gaan wandelen, sporten of simpelweg oefeningen voor je voeten te doen. Je kunt bijvoorbeeld een oefening doen waarbij je op je tenen gaat staan, langzaam terugzakt zodat je hele voet op de grond staat en daarna doorzakken naar je hiel. Je kunt zelfs oefeningen doen terwijl je zit (of ligt): draai rondjes met je enkels. Simpel én doeltreffend!

Tip 4: Een warm (wissel)bad

Een warm bad helpt om je lichaam op te warmen. Wanneer je van het warme bad een wisselbad maakt (afwisselend warme en koude temperatuur), stimuleer je je bloedsomloop extra. Houd je voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad en daarna 10 seconden in een koud bad. Wissel dit een keer of vijf af. Begin altijd met warm en eindig altijd met koud. Succes verzekerd!

Tip 5: Voetmassage voor betere bloedcirculatie

Masseer je voeten voor een betere bloedcirculatie. Gebruik hierbij een klein beetje lavendelolie. Lavendel werkt rustgevend en heeft een positieve uitwerking op je slaapkwaliteit. En als extra voordeel voelen je voeten de volgende dag heerlijk zacht aan. Trek na afloop van de massage sokken aan om ze lekker warm te houden.

Tip 6: Opwarmen aan je partner

We beëindigen het rijtje tips met de meest simpele en gezellige manier om warme voeten te krijgen in bed. Dit blijft wat ons betreft oud en vertrouwd: opwarmen aan je partner!

Zeker weten warme voeten met:

Elektrische voetenwarmer Cresta KTS968, grijs
Voordeligste keuze

Elektrische voetenwarmer Cresta KTS968

Aantal warmtestanden: 3 |
Keurmerk: TÜV GS goedgekeurd |

Levertijd: Morgen in huis

39.99
Elektrische deken Cresta KTS160 1-persoons, grijs
Meeste voordeel

Elektrische deken Cresta KTS160 1-persoons

(1)
Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: LED verlichting op controller en 1x 60 watt vermogen |

Levertijd: Morgen in huis

59.95 47.96 Je bespaart 20%
Elektrische deken Eco Fleece
Meest verkocht

Elektrische deken Eco Fleece

(3)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: Morgen in huis

69.99 55.99 Je bespaart 20%

Elektrische bovendeken Cresta KTS200

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: verlichte controller en 120 watt vermogen |

Levertijd: Morgen in huis

59.99

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing