Beter slapen

Koude voeten in bed: 6 tips die helpen

Koude voeten in bed? Grote kans dat je in bed stapt om heerlijk te slapen en vervolgens nog uren wakker ligt door voeten als ijsklompjes. Door je koude voeten of koude benen in bed krijg je het namelijk vaak helemaal koud in bed. Herkenbaar? Logisch, want ongeveer 1 op de 3 vrouwen heeft last van koude voeten in bed, maar er zijn ook mannen die erover kunnen meepraten. Wil jij weten wat de oorzaak van ijskoude voeten in bed kan zijn en, nog belangrijker, ben je op zoek naar de oplossing? Lees da

Altijd koude voeten in bed: wat is de oorzaak?

Waar snurken meer een mannending is, is het hebben van koude voeten een typische vrouwenkwaal. Vrouwen hebben het sowieso vaker koud in bed en naast koude voeten komen ook koude benen in bed vaak voor. Meestal wordt de man dan ook lekker als menselijke kachel gebruikt om de koude voeten tegenaan te houden.

Waarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten en benen in bed dan mannen? Dit komt doordat vrouwen meer vet- en minder spiermassa hebben. Spiermassa produceert warmte, daardoor hebben mannen het dus minder vaak koud.

Daarnaast heeft het met je doorbloeding te maken. De bloedcirculatie wordt door het hormoon oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) beïnvloed en hierdoor kunnen koude voeten en benen in bed ontstaan, maar ook een koude rug in bed komt veel voor. Je lichaamstemperatuur daalt wanneer de omgevingstemperatuur daalt. Je bloedvaten trekken samen, zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. De doorbloeding in de voeten vermindert en dit zorgt voor ijskoude voeten in bed.  

Koude zweetvoeten in bed?

Wist je dat het hebben van koude voeten in bed ook een symptoom is die past bij overmatig zwetende voeten? Je denkt natuurlijk dat zweetvoeten eerder warm dan koud zijn, maar toch kan het vocht juist de warmte uit je voeten halen waardoor ze koud aanvoelen. Hierdoor kun je dus zelfs last hebben van koude zweetvoeten in bed.

Dit is de ideale temperatuur voor in de slaapkamer

Wat zijn de gevolgen van koude voeten in bed?

De invloed van de temperatuur in bed is een van de meest onderschatte onderdelen van het slapen. Het gevolg van ijskoude voeten in bed of het koud hebben is simpel: je kunt niet slapen, waardoor je de volgende dag niet fit opstaat. Terwijl je wakker ligt door je koude voeten in bed, begint je hoofd te malen, waardoor je nog moeilijker in slaap komt. Vervolgens kijk je op je wekker en zie je ook nog eens dat je nog maar zes uurtjes kunt slapen. Je komt in een soort vicieuze cirkel terecht. Tijd om in te grijpen tegen die ijskoude voeten in bed dus. Maar hoe dan?

Dé oplossing tegen koude voeten in bed

Hieronder lees je zes tips die je helpen met je voeten verwarmen in bed. Zeg maar dag tegen altijd maar die koude voeten in bed!

Tip 1: Kies het juiste dekbed

Of je het warm of koud hebt in bed wordt voor 80% bepaald door je dekbed. Het is belangrijk om hier eens kritisch naar te kijken als je last hebt van koude voeten in bed. Kies voor een donzen of wollen dekbed wanneer je het snel koud hebt. Bij een donzen dekbed moet je op het donspercentage letten: hoe hoger het percentage dons, hoe lichter en warmer het dekbed. Als je eenmaal het juiste dekbed hebt gevonden, is een bijpassend dekbedovertrek ook van invloed. Als je een echte koukleum bent, is het verstandig om een dekbedovertrek van flanel te nemen. Het katoen is geruwd, waardoor het zich sneller aan je lichaamstemperatuur aanpast. Fijn om je ijskoude voeten in bed sneller warm te krijgen.

Kies jouw best passende dekbed met onze keuzehulp tool

Tip 2: Gebruik hulpmiddelen

Er zijn tal van hulpmiddelen die je kunt gebruiken wanneer je het koud hebt in bed. Je voeten opwarmen in bed gaat bijvoorbeeld perfect met sokken. Misschien moet je er even aan wennen in bed, maar het helpt wel. En zodra je opgewarmd bent, kunnen ze natuurlijk weer uit. Draag je liever geen sokken in bed? Gebruik dan een kersenpittenzak of warme kruik om bij het voeteneind te leggen. Onze elektrische voetenwarmers helpen ook super goed om je voeten op te warmen in bed. Heb je al van alles geprobeerd, maar lijkt niets te helpen en ben je een echte koukleum? Ga dan voor een elektrische deken, daarmee kun je niet alleen je voeten verwarmen in bed, maar je hele lichaam!

Meer weten hoe een elektrische deken werkt en wat het verbruikt? lees ons advies

Tip 3: Meer beweging = minder koude voeten

Van sporten krijg je het warm. Dat weet iedereen. Maar toch wordt dit vaak vergeten als je koude voeten in bed hebt. Dus: breng je bloedcirculatie op gang door te gaan wandelen, sporten of simpelweg oefeningen voor je voeten te doen. Je kunt bijvoorbeeld een oefening doen waarbij je op je tenen gaat staan, langzaam terugzakt zodat je hele voet op de grond staat en daarna doorzakken naar je hiel. Je kunt zelfs oefeningen doen terwijl je zit (of ligt): draai rondjes met je enkels. Simpel én doeltreffend!

Tip 4: Een warm (wissel)bad

Een warm bad helpt om je lichaam op te warmen en het minder koud te hebben in bed. Dat betekent ook bye bye koude voeten in bed. Wanneer je van het warme bad een wisselbad maakt (afwisselend warme en koude temperatuur), stimuleer je je bloedsomloop extra. Hou je voeten 2 tot 3 minuten in een warm bad en daarna 10 seconden in een koud bad. Wissel dit een keer of vijf af. Begin altijd met warm en eindig altijd met koud. Succes verzekerd!

Tip 5: Voetmassage voor betere bloedcirculatie

Masseer je voeten voor een betere bloedcirculatie. Gebruik hierbij een klein beetje lavendelolie. Lavendel werkt rustgevend en heeft een positieve uitwerking op je slaapkwaliteit. En als extra voordeel voelen je voeten de volgende dag heerlijk zacht aan. Trek na afloop van de massage sokken aan om ze lekker warm te houden.

Tip 6: Opwarmen aan je partner

De laatste tip is de meest simpele en gezellige manier tegen koude voeten in bed. Dit blijft wat ons betreft oud en vertrouwd: opwarmen aan je partner!


Join the movement

Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je maandelijks van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven. 

Schrijf je in

Zeker weten warme voeten met:

Elektrische deken Ilva, wit
Meest verkocht

Elektrische deken Ilva

(26)
Aantal warmtestanden: 3 |

Levertijd: 3 dagen

27.99 22.39 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Lova

(30)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: 3 dagen

54.99 43.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Cresta KTS160 1-persoons

(1)
Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: LED verlichting op controller en 1x 60 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

59.95 47.96 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische bovendeken Cresta KTS200

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: verlichte controller en 120 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

59.99 47.99 Je bespaart 20%
snooze-lose
Elektrische deken Eco Fleece
Hoogste korting

Elektrische deken Eco Fleece

(4)
Aantal warmtestanden: 4 |

Levertijd: 3 dagen

69.99 55.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Elektrische deken Cresta KTS172 2-persoons

Aantal warmtestanden: 4 |
Keurmerk: twee controllers, LED verlichting op controller en 2x 60 watt vermogen |

Levertijd: 3 dagen

69.99 55.99 Je bespaart 20%
snooze-lose

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing