9 november 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Ben jij voor 10 uur niet aanspreekbaar en hangt er een grote, donkere wolk boven je hoofd? Duidelijk gevalletje ochtendhumeur! Waarom heb je hier last van? En belangrijker: hoe kom je van je ochtendhumeur af? Lees snel verder, hulp is onderweg. Happy you, happy huisgenoten.
Chagrijnig wakker worden en altijd met je verkeerde been uit bed stappen. Een ochtendhumeur valt allesbehalve mee. Ligt het aan je karakter of kun je er zelf helemaal niets aan doen? Wees gerust. Het ligt niet aan je karakter. Waarschijnlijk is jouw ochtendhumeur oorzaak er één van te vroeg opstaan. Althans volgens je biologische klok. Grote kans dus dat je, wanneer je regelmatig last hebt van chagrijnig wakker worden, je een avondmens bent.
Normaalgesproken stijgt je cortisolniveau zo’n twee uur voor het wakker worden. Fijn, want zo heb je voldoende energie om je dag te beginnen. Ben jij een avondmens dan maakt je lichaam op een later tijdstip melatonine aan, en in de ochtend ook op een later tijdstip cortisol. Sta je dan wel vroeg op dan is je cortisolniveau nog veel te laag. Je begint hierdoor al direct met te weinig energie. En dat valt niet mee als je meteen van alles moet. Opstaan, aankleden, praten met huisgenoten, werken en ga zo maar door. Het enige dat jij dan denkt: laat me met rust!
Of jij nu last hebt van een extreem ochtendhumeur of af en toe een beetje chagrijnig bent in de ochtend, er is goed nieuws! Er bestaan verschillende manieren om de donkere wolken snel te verjagen. Dan shine jij binnenkort zelfs in de ochtend als het zonnetje in huis.
Je las al dat je biologische klok een belangrijke rol speelt bij het wel of niet hebben van een ochtendhumeur. Zo krijgen je bijnieren dankzij die klok een paar uur voor het opstaan een seintje dat ze cortisol moeten aanmaken. Ging jij laat naar bed en moet je toch al opstaan? Grote kans dat je dan kunt fluiten naar de aanmaak van cortisol. Om de productie toch zo goed mogelijk te ondersteunen helpt het om niet te snoozen. Direct je bed uit dus. Zo weet je lichaam dat het tijd is om wakker te worden en blijven. Zoek ook zo snel mogelijk het daglicht op. Dit helpt bij de productie van cortisol.
Ochtendhumeur of niet? Dit hangt voor een groot deel samen met de slaapfase waarin jij wakker wordt. Fases van REM-slaap en diepe slaap wisselen elkaar de hele nacht af. Hoe dichter bij de ochtend hoe minder diepe slaap en meer REM-slaap jij doorloopt. Ontwaak jij tijdens je REM-slaap dan voel je je een stuk fitter dan wanneer je nog in een diepe slaap zit. Gevolg? Véél minder kans op een ochtendhumeur. Vergroot je kans dat je wakker wordt tijdens je REM-slaap en ga op tijd naar bed. Weten wat jouw ideale bedtijd is? Ontdek hier hoeveel slaap jij nodig hebt.
De motor voor een goede start? Een goed ontbijt. Het zorgt voor nieuwe energie en dat kun je met een ochtendhumeur goed gebruiken. Niet voor niets wordt het ontbijt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Het helpt je letterlijk de ochtend goed door te komen. Maak er iets leuks én vooral lekkers van zodat je er oprecht blij van wordt. Zo hou je goed ontbijten ook langer vol.
Je ochtendhumeur verkleinen? Begin je dag zonder stress dankzij een goede voorbereiding. Zo hoef je in de ochtend niet te veel na te denken. Leg bijvoorbeeld je kleding alvast klaar, pak je tas in of bereid je ontbijt en lunch voor. Denk daarnaast alvast na over een leuke activiteit die je de volgende dag gaat of wil doen. Het kan net die extra motivatie zijn om blij je bed uit te stappen.
Zet je lichaam na het wakker worden meteen aan het werk en drink een glas water. Tip: zet deze alvast klaar naast je bed. Door je ademhaling en transpiratie heb je in de nacht veel vocht verloren. Het water drinken activeert je stofwisseling en geeft je hersenen een energieboost. Zo verhoog je dus meteen je productiviteit en gezondheid. Precies wat jij nodig hebt bij een ochtendhumeur.