Een topmatras, ook wel topper, matrastopper of oplegmatras genoemd, is een dun matras dat bovenop je bestaande matras ligt. Er zijn verschillende redenen om een topmatras aan te schaffen. Zo geniet je met deze extra comfortlaag van een aantal extra voordelen. Een topmatras is, net als een gewoon matras, verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten met ieder hun eigen eigenschappen en type ligcomfort.
Met een topper verbeter je de ondersteuning van je matras. Hierdoor kun jij rekenen op nog meer comfort en minder drukpunten. Geeft je huidige matras minder steun, of heb je bijvoorbeeld een klein beetje kuilvorming? Een topmatras biedt dus uitkomst. Zo hoef je niet direct voor een nieuw matras te gaan.
Afhankelijk voor welk type topmatras je kiest kan deze, naast een betere ondersteuning, ook zorgen voor een betere gewichtsverdeling. Kies bijvoorbeeld voor een latex of een traagschuim topmatras. Bovenop je gewone matras kies je zo voor ligcomfort dat nóg beter is afgestemd op je lichaam.
Wie twee losse eenpersoonsmatrassen op bed heeft liggen, weet uit ervaring dat de naad in het midden erg vervelend kan zijn. Met een topmatras los je dit probleem eenvoudig op. Het topmatras overbrugt de naad waardoor je hier geen last meer van hebt.
Misschien slaap je op een matras dat toch anders ligt dan verwacht en is het bijvoorbeeld te hard of te zacht. Met een topmatras kun je de stevigheid van je matras nog wijzigen en zo het ligcomfort dus zachter of steviger maken.
Met een topmatras wordt niet langer alle druk die je lichaam uitoefent opgevangen door je matras. Ook je topmatras vangt nu een deel op. Daarnaast houdt het topmatras je matras schoner. De tijk (hoes) van het topmatras is meestal afritsbaar en wasbaar zodat je deze goed, maar ook eenvoudiger fris kunt houden. De hoes van je topmatras is immers stukken kleiner en handzamer dan die van je matras.
Een topmatras gaat minder lang mee dan een gewoon matras. Niet gek, een topper dient als extra comfortlaag en vervangt natuurlijk geen compleet matras. Waar de gemiddelde levensduur van een matras zo’n acht jaar is, gaat een topmatras gemiddeld vijf jaar mee. Natuurlijk is dit, net zoals bij matrassen, afhankelijk van het type topmatras. Ook spelen andere kenmerken een rol zoals lichaamsgewicht en de mate van transpireren.
Heb je last van één van deze drie onderstaande punten? Dan kan het goed zijn dat jouw topmatras aan vervanging toe is:
Gebruik altijd een molton beschermhoes voor je topmatras. Deze biedt de eerste bescherming tegen vocht, bacteriën, vuil en huisstofmijt. Draai het topmatras regelmatig van het hoofd- naar het voeteneind om, zodat niet altijd dezelfde delen worden belast. Afhankelijk van het type topmatras is het ook belangrijk om deze regelmatig om te keren. Was de tijk (matrashoes) regelmatig en laat je beddengoed veelvoudig luchten. Zet je slaapkamer raam open en vouw je dekbed terug naar je voeteneind. Op deze manier geniet je zolang mogelijk van je topmatras.
Met een koudschuim topmatras geniet je van een veerkrachtig materiaal: koudschuim, ook wel HR schuim. (HR staat voor High Resilience). De HR waarde van een topmatras geeft aan hoeveel schuim er is verwerkt in het topmatras. Hoe meer schuim, hoe veerkrachtiger én duurzamer het topmatras is. Met een koudschuim topmatras kun je rekenen op goede ondersteuning. Met een open celstructuur (gaatjes verwerkt in het schuim) ervaar je goede ventilatie en uitstekende vochtregulatie.
Optimale ventilatie en vochtafvoer
Past zich aan de vorm van je lichaam aan
Blijvende veerkracht
Koudschuim is een ‘koelere schuimsoort’
Geschikt voor een hoog lichaamsgewicht
Traagschuim kennen we ook wel onder de namen NASA schuim of Visco schuim. Doordat het schuim langzaam reageert op het gewicht dat er op drukt, wordt het materiaal traagschuim genoemd. Het traagschuim topmatras vormt zich langzaam naar de contouren van je lichaam en verdeelt je lichaamsgewicht over een groter oppervlakte. Hierdoor geniet je van heerlijk drukverlagend comfort. Dit is erg aangenaam wanneer je last hebt van spier- en/of gewrichtsklachten of houdt van een zachter ligcomfort.
Optimale drukverlaging
Goede lichaamsondersteuning
Goede isolatie
Ontlast bloedvaten en zenuwen
Vormt zich naar je lichaam
Een latex topmatras heeft een kern van rubber waardoor je van soepele en elastische ondersteuning geniet. Een latex topmatras heeft altijd een waarde die wordt aangegeven met SG (soortelijk gewicht). Hoe hoger deze waarde, hoe meer latex er verwerkt is in het topmatras. Je ervaart dan een hogere duurzaamheid en veerkracht. Een latex topmatras vormt zich geheel naar je lichaam. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type topmatras zeer geschikt wanneer je het snel koud hebt in bed.
Goede drukverlaging
Blijvende veerkracht
Soepel en elastisch comfort
Anti-allergeen
Isoleert lichaamswarmte
Met een gel topmatras heeft het topmatras een afdeklaag van schuimgel. Door deze gel ervaar je soepel en zacht ligcomfort en geniet je tegelijkertijd van uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen. Fijn wanneer je last hebt van spier- en/ of gewrichtsklachten. Het gel ventileert goed en voelt hierdoor ook wat koeler aan.
Goede ondersteuning en drukverlaging
Hoog ligcomfort en gemakkelijk draaien in bed
Goede ventilatie dankzij open structuur
Een polyether topmatras is zeer betaalbaar. Het schuim, ook wel comfortschuim van een polyether topmatras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als je het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als je het snel warm hebt.
Synthetisch dus anti-allergeen
Lager geprijsd
Gesloten structuur, houdt warmte meer vast
Geschikt voor kinderen, logés en volwassenen met een lichaamsgewicht tot 80 kilo