De week van de slaap

Wat is de impact van jouw mobiele telefoon op jouw slaap?

Vrijdag 15 maart is het de Internationale dag van de slaap. Voor ons dé reden om de hele week extra aandacht te besteden aan het belang van goed slapen met onder andere een uniek slaaponderzoek onder ons eigen slaappanel.

Hét slaaponderzoek: beter slapen met of zonder mobiel in slaapkamer?

Slaap jij met je mobiel in de slaapkamer? Je bent zeker niet de enige. We krijgen dan ook vaak de vraag wat het effect van telefoongebruik op onze slaapkwaliteit is. Voor ons een belangrijke aanleiding om dit zelf te onderzoeken met een eigen praktijkonderzoek.

Voor dit onderzoek hield een slaappanel van 180 deelnemers twee weken lang een slaapdagboek bij waarbij ze een week mét en een week zonder telefoon in de slaapkamer sliepen. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper en partner van ons exclusieve netwerk van slaapexperts, analyseerde vervolgens alle resultaten.

 

Telefoon mee in de slaapkamer? Puur uit gewoonte

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek? 88% neemt uit gewoonte de telefoon (bijna) altijd mee naar de slaapkamer. Opvallend: 63% geeft vervolgens aan het toestel niet te missen, maar het achterwege laten heeft zeker een zeer positief effect op onze slaap.

Geen mobiel: beter slapen en uitgeruster wakker worden

Geen telefoon in de slaapkamer zorgt ervoor dat we aanzienlijk uitgeruster wakker worden en verbetert onze slaapkwaliteit. De gemiddelde beoordeling van die slaapkwaliteit steeg van 6,8 naar 7,0. Leuk weetje: vrouwen gaven aan de telefoon vaker te missen dan mannen. Daarnaast was er door de afwezigheid meer contact met de partner in plaats van met de telefoon.

 

Wat is het effect van jouw mobiele telefoon op je slaap?
88% neemt uit gewoonte telefoon mee in de slaapkamer
63% mist telefoon niet als deze niet wordt meegenomen
En dit terwijl geen telefoon in de slaapkamer ervoor zorgt dat we aanzienlijk uitgeruster wakker worden en het verbetert onze slaapkwaliteit.
Nieuw slaapadvies: leg je telefoon in een kamer naast de slaapkamer of op de gang

Nieuw slaapadvies: leg telefoon buiten slaapkamer op gehoorafstand

De belangrijkste redenen om de telefoon mee naar de slaapkamer te nemen volgens het onderzoek? De wekkerfunctie (58%) en bereikbaarheid bij een noodgeval (26%). Een grote groep van 31% gaf aan beter te slapen zonder telefoon. De reden hiervoor is dat er geen afleiding plaats kon vinden door sociale media en op de wakkere momenten was er geen verleiding om op de telefoon te kijken. Dit betekent minder prikkels en dus beter slapen. 8% gaf aan slechter te slapen zonder telefoon door een fear of missing out of een onveiliger gevoel.

Naar aanleiding van het slaaponderzoek komt slaapwetenschapper Merijn van de Laar daarom naast de basisadviezen met een nieuw advies om beter te slapen: leg je telefoon bij voorkeur in de kamer naast je slaapkamer of op de gang. Zo hoor je hem bij noodgevallen wel overgaan, maar is er géén verleiding om langdurig op je telefoon te scrollen.

Beter slapen, beter leven

De resultaten van het onderzoek onderstrepen onze missie ‘Beter slapen, beter leven.’ Met het maken van bewuste keuzes over wat je wel of niet mee naar bed neemt kun je je slaapkwaliteit verbeteren. Creëer een omgeving die je helpt met ontspannen en zorgt voor ongestoorde rust en slaap beter. Daar hoort een telefoon zeker niet bij!

 

Slecht slapen door blauw licht

Slaap je slechter door blauw licht? Zo zit het!

Je leest vaak dat licht in de avond je wakker houdt en dat blauw licht vooral de boosdoener is. Blauw licht zou een negatief effect hebben op je melatonineproductie. Maar hoe zit het nou echt? Dokter Slaap Merijn van de Laar vertelt je er alles over.

Wakker en meteen je telefoon checken

Wakker en meteen je telefoon checken? Liever niet!

Begin jij ook iedere dag met het checken van je smartphone? ‘Even’ een rondje social media en gemiste appjes? Stop hier maar héél vlug mee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je je dag niet slechter kunt beginnen. Ai....

Bekijk onze Slaap Academie!

Wil jij meer weten over hoe je beter kunt slapen? Bekijk dan onze Slaap Academie. Blogs geschreven door onze eigen slaapexperts en boordevol met tips en trics die jou zullen helpen beter te slapen. Mis het niet!

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing