Beter slapen

Hooikoorts en vermoeidheid, waardoor komt het?

Moe door hooikoorts? Een erg vervelende klacht. Los van het niezen, die jeukende neus en kriebelhoest zorgt jouw pollenallergie voor enorme vermoeidheid. De hele dag door. Waar komt dit door en hoe voelt deze vorm van moe zijn van hooikoorts? In dit blog vind je de antwoorden.

Moe door hooikoorts

Hooikoorts vermoeidheid is een veelgehoorde klacht, Je hebt vermoeide ogen,  een instant futloos gevoel én hoofpijn. Alles gaat sloom en iedere stap of beweging die je maakt voelt ontzettend zwaar. Moe door hooikoorts, komt het door je slaaptekort door de hooikoortsklachten of is vermoeidheid een op zichzelf staand symptoom van de allergie?

Hooikoorts vermoeidheid als symptoom

Natuurlijk zorgt slaaptekort door al je gesnotter en gehoest er niet voor dat je je fitter voelt. Maar los daarvan, word je ook door de hooikoorts zelf moe. Dit heeft te maken met je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je tegen virussen en bacteriën, Tijdens je hooikoortsallergie is dit systeem continu aan het vechten tegen de pollen. Ook bij andere vormen van allergieën is vermoeidheid een bekend symptoom. Precies dat vechten, maakt je zo moe. In combinatie met school of een drukke baan belooft dit niet veel goeds.

Vermoeidheid door hooikoortstabletten

Naast dat de hooikoorts zelf zorgt voor vermoeidheid, zijn er ook een aantal hooikoortsmiddelen die je slaperig en moe maken. Zoals de hooikoortspillen en – tabletten met antihistamine of antihistaminica. Neem je deze overdag in? Dan kan het erg lastig zijn om energiek de dag door te komen. Ze kunnen namelijk de hele dag zorgen voor vermoeidheid. Gemiddeld heeft 1 op de 10 hooikoortspatiënten hier last van.

Gevolgen van je hooikoorts vermoeidheid

Je moe voelen door hooikoorts zorgt er dus voor dat je overdag niet uitgerust bent, maar zo slaperig als iets. Deze vermoeidheid door hooikoorts kan daardoor nog meer gevolgen hebben voor je dagelijks leven:

  • Je presteert minder op werk of school omdat je simpelweg minder alert bent. Dit heeft gevolgen voor je werkproductiviteit.
  • Je humeur vermindert. Je voelt je vaker en sneller geïrriteerd, ellendig en ongemakkelijk
  • Je rijvaardigheid neemt af. Het is aangetoond dat vermoeidheid door hooikoorts je vermogen om auto te rijden aan kan tasten vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05%.

Lees ook: invloed van slaap op rijvaardigheid 

De oplossing tegen je moe voelen door hooikoorts

Dé oplossing,  die bestaat helaas niet. Het effectiefst is het om hooikoortsklachten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je natuurlijk proberen om, ondanks je klachten, toch zo goed mogelijk te slapen. Want als je je en moe voelt door hooikoorts eén ook nog eens slecht slaapt ben je dubbel zo moe.


Join the movement

Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je maandelijks van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven. 

Schrijf je in

Anti-allergisch beddengoed

Kussensloop Evolon, wit
Meest verkocht

Kussensloop Evolon

(21)
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoofdkussen Sanidor Health Guard

(10)

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Hoeslaken Evolon hoogte 20cm

(12)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 20 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

29.95

Hoeslaken Evolon hoogte 25cm

(8)
Geschikt voor: Matras |
Voor matrasdikte: tot 25 cm |
Materiaal: polyester/polyamide |
Wasinstructies: wasbaar tot 60°C |

Levertijd: Morgen in huis

35.95

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing