Beter slapen

Kinderkamers van Amerika tot Zimbabwe

Wij in Nederland zijn niet anders gewend. Onze kinderen liggen in een eigen bed op een goed matras. Niet zelden is het beddengoed afgestemd op de voorkeuren van het kind (of die van ons als ouders). Op veel plekken op deze aarde gaat het er heel anders aan toe. Daar liggen kinderen op matjes, met z’n achten op een kamer of zelfs op de grond.. Of ze slapen juist in een kamer met bergen speelgoed. Volgeladen met computers, games, en televisies en aangekleed met siergordijntjes, strikjes en ruches.

Slapen op de grond

Zo is het in de Aziatische en Afrikaanse culturen heel gebruikelijk om op de grond te slapen. Zo ongeveer de halve wereldbevolking heeft geen matras tot zijn beschikking en ligt op een dun matje of op de grond. Waarop je prima oud kunt worden! Er zijn zelfs mensen die pleiten voor een harde ondergrond bij rugpijn.

Misschien is het inderdaad beter om zonder matras te slapen dan op een verkeerd matras, maar het best voor je lichaam is en blijft nog altijd een matras dat er precies voor zorgt dat je ruggengraat zijn natuurlijke positie behoudt. Het moet zwaardere lichaamsdelen in laten zakken en ondersteuning geven op de juiste plaatsen. Een tussenweg zien we ook wel: het matras rechtstreeks op de grond. Als het matras op de grond ligt, kan het niet ventileren en heb je het kouder. Vandaar de gebruikelijke bedbodem in onze Westerse wereld.

 

Slapen met z’n velen

Hordes kinderen en volwassenen over de hele wereld slapen met z’n allen in een ruimte. Soms ingegeven door ruimtegebrek of armoede, soms door de behoefte aan veiligheid en warmte. Kinderen die samen slapen met hun ouders, ervaren soms meer aandacht en bescherming. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen die als kind samen op 1 kamer sliepen, later als volwassenen een minder ongemakkelijke houding ten opzichte van fysieke aanraking en affectie hebben. Samen slapen lijkt zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit te bevorderen.

 

Buiten slapen

Niet alleen in oorlogsgebieden en derdewereldlanden slapen mensen buiten. Ook in Scandinavische landen slapen kinderen vaak in de buitenlucht. Al vanaf de leeftijd van 2 weken en ook als het vriest! De buitenlucht laat je langer slapen en vrolijker wakker worden. In tegenstelling tot een dikke pyjama en daaroverheen nog een slaapzak en dekbed, werkt de koude en frisse lucht ventilerend en dus ontspannend.

Veel kinderdagverblijven in Nederland hebben dit ook al gesnapt en hebben speciale ‘hokken’ waarin kinderen buiten hun middagdutje kunnen doen. Kleine baby’s kun je natuurlijk ook gewoon in de kinderwagen buiten zetten. Denk wel aan een muskietennet in de zomer!

 

Slapen als prins of prinses

Veel kinderen in de rijkere landen van Azië of Amerika worden behandeld als prinsjes en prinsesjes. Hun slaapkamer barst van de apparatuur, high tech accessoires, frutsels en tierelantijnen. Het geheel lijkt meer op een soort mini-pretpark dan op een rustgevende plek. De ouders van deze ‘bofkonten’ hebben vast nergens gelezen dat de aanwezigheid van afleidende zaken je nachtrust negatief beïnvloedt. Dus weg met die spelcomputer, pooltafel en flipperkast.

Je ziet het. Slapen gebeurt overal onder andere omstandigheden. Als je bovenstaande uitersten leest, krijg je misschien het idee dat wij het in Nederland vrij goed bekeken hebben met onze slaapkamers, bedden en matrassen. Of is dat alleen maar onze definitie van goed? Misschien moet je toch eens in overweging nemen om je kinderen op 1 kamer te leggen. Of hun bedjes naar buiten te verplaatsen…

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer over Laura

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing