Beter slapen

Waar komen jouw slaapproblemen vandaan?

Onderzoek heeft aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen je slaapproblemen en je leeftijd, geslacht, gezondheid en zelfs je inkomen. De nieuwste cijfers van het CBS liegen er niet om. Maar liefst 1 op de 5 mensen struggelt met slaapproblemen! Hoe zit het met de relatie tussen een slaapprobleem enerzijds en geslacht, leeftijd en gezondheid anderzijds?

Relatie geslacht en slaapproblemen

Vrouwen liggen vaker en langer wakker dan mannen. Ze vallen moeilijker in slaap, liggen ’s nachts wakker of worden te vroeg wakker. Hoe kan dat? Zijn het de vrouwelijke hormonen? Is het de neiging tot multitasken of piekeren? Of komt het doordat vrouwen gemiddeld gezien vaker hun werk of studie met huishoudelijke en zorgtaken combineren, met de nodige uitdagingen en spanningen tot gevolg? Hoe dan ook, we zijn er mooi klaar mee. Maar liefst een kwart van de vrouwen slaapt niet goed. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als voor de mannen geldt.

Relatie leeftijd en slecht slapen

Hoe ouder je wordt, hoe meer medische en fysieke klachten je zult ervaren. Als kind valt het meestal nog wel mee met de sores. Ben je ouder dan 12, dan is er een kans van 1 op 5 dat je problemen hebt met inslapen of doorslapen. 1 op de 10 van de Nederlanders boven de 12 jaar heeft zelfs serieuze of ernstige slaapproblemen! Ben je tussen de 40 en 50, dan is de kans dat je ’s nachts wakker ligt twee keer zo groot als toen je nog piepjong was. Ben je 75+? Dan is de kans dat je slaapproblemen hebt 28%. Dat belooft veel goeds voor de toekomst…

Relatie gezondheid en slaapstoornissen

Psychische en lichamelijke klachten zorgen ervoor dat je minder goed slaapt. Of is het andersom en komen onze gezondheidsklachten juist door ons slaapgebrek? Een beetje een kip-en-ei-verhaal. Goed slapen is immers nodig om goed te functioneren en gezondheidsschade te voorkomen. Uit het onderzoek volgt dat van de psychisch ongezonde mensen maar liefst 60% slaapproblemen ervaart. Van de mensen met langdurige aandoeningen slaapt 1 op de 3 niet goed. Hierbij is het goed om op te merken dat mensen uit de laagste-inkomensgroep hun gezondheid twee keer zo vaak niet goed vinden dan mensen uit de hoogste inkomensgroep. Mensen met lagere lonen hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer zo vaak psychisch ongezond.

Ervaar jij klachten met slapen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Ga eens langs je huisarts voor advies. Hoewel je je leeftijd en geslacht niet kunt veranderen, zijn er wel degelijk dingen in je levensstijl die je aan kunt passen. Zodat je voortaan beter slaapt en fitter wakker wordt!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing