Help, mijn baby snurkt
Beter slapen

Help, mijn baby snurkt

Als kersverse ouder maak je je al snel zorgen over je kleine spruit. Dat hoort er helemaal bij. Wanneer je ontdekt dat jouw baby lijkt te snurken kan dat soms behoorlijk schrikken zijn. Is snurken bij baby’s gevaarlijk? Gelukkig is de oorzaak vaak redelijk onschuldig. Bovendien denk je vaak dat je een snurkende baby hoort, maar komt het geluid eigenlijk ergens anders vandaan. Hoe het zit? In dit artikel lees je alles over snurkende baby’s.

Snurkt mijn baby echt?

Hoewel het soms lijkt alsof een baby snurkt, is dat meestal niet het geval. De meeste baby’s ademen veel luidruchtiger, waardoor het al snel klinkt als een snurkende baby. Die luidruchtige ademhaling is volkomen normaal en meestal is het niks om je zorgen over te maken.

Waarom snurkt mijn kind?

De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog erg nauw. Daarnaast zijn deze gevuld met heel veel speeksel. Daardoor kan de ademhaling borrelend, kortademig en luid klinken. Hoe jonger de baby, hoe vaker dit voorkomt. Jonge baby’s kunnen hun speeksel nog niet zo goed wegslikken. Baby’s tot 3 maanden snurken vaak het heftigst en vanaf 9 maanden begint het snurken af te nemen. Je zal merken dat als jouw kleintje ouder wordt, het ‘snurken’ vanzelf vermindert.

Verkoudheid en snurken

Net zoals bij volwassenen, kan ook een verkoudheid bij baby’s zorgen voor een luidere ademhaling of zelfs snurken. Een verkouden baby snurkt sneller dan een volwassene, vanwege de smallere luchtwegen. Mocht je baby er heel veel last van hebben, dan kun je voorzichtig een neusspray gebruiken. Let wel op; dit mag alleen een zoutoplossing zijn.

Reflux

In sommige gevallen is reflux de oorzaak van een snurkende baby. Bij reflux vloeit de maaginhoud terug naar de slokdarm. Vanwege het zuur kan dit voor irritatie en ontstekingen zorgen. Soms zit de irritatie ook in de keel, wat het ademhalen moeilijker maakt. Reflux kan -nog los van snurken- erg vervelend zijn. Vermoed je dat jouw baby hier last van heeft? Neem dan altijd contact op met een arts.

Slaapapneu

Hoe herken je slaapapneu bij een baby? Slaapapneu houdt in dat de ademhaling regelmatig stopt tijdens het slapen. Deze ademstilstanden zijn tijdelijk; na een tijdje gaat de ademhaling vanzelf weer verder. Hoe lang zo’n ademstilstand duurt, verschilt per persoon met slaapapneu. Er wordt gesproken van slaapapneu als de adempauzes langer dan tien seconden duren en zeker twintig keer per nacht gebeuren. Slaapapneu komt vooral voor bij volwassenen maar sommige baby’s kunnen er ook last van hebben. Slaapapneu komt bij ongeveer 2% van de baby’s voor.

Wanneer moet je extra opletten?

Hopelijk wordt in het artikel duidelijk dat er in de meeste gevallen niets gevaarlijks aan de hand is wanneer je baby geluiden maakt die lijken op snurken. Soms is dat helaas wel het geval. Vertoont jouw kleintje een van deze signalen? Dan is het goed om contact op te nemen met een arts:

  • Je baby wordt heel bleek
  • Je baby wordt heel slap, of juist schokkerig
  • Je baby kleurt blauw
  • Je baby stopt een langere tijd met ademen
  • Elke vorm van twijfel – Better safe than sorry

We hopen dat je een beetje gerustgesteld bent na het lezen van dit artikel. Op jouw vraag ‘Is het normaal dat een baby snurkt?’ is het antwoord dus vrijwel altijd: Ja, dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Fijn toch?

Lees meer over

Over de auteur

Kinderslaapcoach

Oprichter en kinderslaapcoach bij slaaptipsvoorbabys.nl

Meer over Myrthe

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing