Beter slapen

Hoeveel slaap heeft je baby nodig?

Je kan er jaloers van worden: het beeld van je baby die heerlijk uren, ongestoord kan slapen. Wist je dat pasgeboren baby's gemiddeld 14 tot 18 uur per dag slapen? Niet heel gek. Baby's slapen namelijk veel aan het begin van hun leven omdat ze de groei van het lichaam en de geest zo makkelijk mogelijk moeten maken. Echter is een vast slaappatroon helaas nog ver te zoeken.

Na het eerste jaar op onze planeet ontwikkelen ze gelukkig een dag en nacht slaapritme. Tot die tijd is het slaapritme erg veranderlijk en kan het voor nieuwe ouders een uitdaging zijn om hiermee om te gaan. In dit artikel geven we je uitleg over het slaapritme van je baby en geven we je tips hoe je toch nog een beetje uitgerust wakker kunt worden!

Het slaapritme van een baby: de eerste vier weken

Je baby heeft de meeste slaap nodig als hij of zij net geboren is. Gemiddeld tot wel 18 uur per etmaal! In de eerste weken na de geboorte kunnen baby's dan ook nog niet het het verschil tussen dag en nacht onderscheiden, omdat ze nog geen biologische klok ontwikkeld hebben. Ze slapen daarom vaak in korte periodes van 2 tot 4 uur. Is je baby te vroeg geboren? Dan heeft jouw kleine superheld waarschijnlijk meer slaap nodig. Maar geen zorgen, een baby kan nooit te veel slapen. Wat zou het toch lekker zijn als ze dat soms nog tegen ons zouden zeggen!

Hoeveel slaapt een baby van 1 tot 3 maanden?

Na ongeveer 6 weken begint je baby een gevoel te krijgen voor wanneer het dag en nacht is. Je kunt nu waarschijnlijk ook beter inschatten wanneer je baby moe is, zonder dat het gepaard gaat met een potje krijsen! Tijd voor een klein vreugdedansje dus: je baby begint nu in de nachten 4 tot 6 uur achter elkaar te slapen! 

Hoeveel slaapt een baby van 4 tot 6 maanden?

Na vier maanden is je kleine kindje al een stuk volwassener geworden, in het slaapritme tenminste. Gemiddeld slaapt je baby nu 13 tot 15 uur per dag, waarbij het soms kan voorkomen dat hij of zij langer dan 8 uur achter elkaar slaapt. De rest van de uurtjes slaap doet je kindje overdag in dutjes van 2 tot 4 uur lang. Pro tip: Om je baby zo lang en diep mogelijk te laten slapen, kan je in deze periode beginnen met het introduceren van een slaapritueel. Pak bijvoorbeeld iedere avond je favoriete Donald Duck editie er maar bij en je zult zien dat je baby rustig zijn oogjes zal sluiten! 

Hoeveel slaapt een baby van 7 tot 9 maanden?

Het zal je verbazen, maar na 6 maanden slaapt je baby nog steeds 12 tot 15 uur per dag. Het grote verschil is dat je kindje meestal nog 2 tot 3 keer per dag slaapt. In de ochtend, in de middag en aan het einde van de middag. Dit laatste dutje lijkt vaak meer op een powernap van 30 minuten. Zouden we allemaal vaker moeten doen.

Rond de 9 maanden vindt je baby het waarschijnlijk niet zo leuk om 's avonds alleen te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij niet meer goed slaapt zonder jou in de buurt. Gelukkig is dit maar een korte fase van een aantal weken. Je kan je kindje in deze periode natuurlijk ook helpen om in slaap te vallen door bijvoorbeeld te wiegen, te knuffelen of een extra liedje te zingen voor het slapen gaan.

Hoeveel slaapt een baby van 10 tot 12 maanden?

Gefeliciteerd, je baby is bijna een jaar oud! Je kindje slaapt nu nog maar 1 à 2 keer overdag. Die slaapjes duren vaak nog hooguit 2 uurtjes. In deze periode is het belangrijk dat je jouw kindje overdag niet te lang laat slapen. De kans is dan groot dat hij of zij 's avonds nog niet moe genoeg is en dus niet wilt slapen. 


Help je baby aan een goed slaapritme

Niet alle baby's zijn makkelijke slapers. Soms heb je gewoon een beetje pech! Daarom is het verstandig om de volgende dingen te regelen, zo weet je dat het daar in ieder geval niet aan ligt:

  • Een rustige slaapkamer: een slaapkamer met een ontspannen uitstraling zorgt ervoor dat de baby ook rustig wordt en lekker in slaap kan dommelen.
  • Een slaapritueel: we hebben het al eerder benoemd, maar het introduceren van een slaapritueel kan heel goed werken als jouw kindje een lastige slaper is. Probeer verschillende slaaprituelen om erachter te komen wat werkt voor jouw baby.
  • Een nachtlampje: als je merkt dat je baby het niet fijn vindt om in het donker te slapen, is het handig om een nachtlampje in de kamer te zetten.
  • Ritme en regelmaat: door zoveel mogelijk dezelfde bedtijden aan te houden, is het voor een baby makkelijker om in slaap te vallen. De biologische klok van de baby kan zich instellen op de vaste slaaptijden, waardoor de baby beter kan slapen. 
     

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing