Profiteer nú van 10% extra korting op heel veel* Gebruik code avond10

0 : 8 : 32
6
Header image matras vervangen advies

Levensduur van je matras

Om te voorkomen dat je rug- en nekklachten krijgt en daardoor een minder goede nachtrust hebt, is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen. Je matras geeft actieve ondersteuning aan je lichaam, ontlast de spieren en neemt vocht op. Zodat je lichaam optimaal kan ontspannen. Door dagelijks gebruik, wordt de kwaliteit en de ondersteunende eigenschappen van je matras gedurende de jaren steeds minder en ontstaat er kuilvorming of slijtage aan de matrashoes. Maar naast de ondersteunende eigenschappen is het voor de hygiëne ook aan te raden om je matras op tijd te vervangen. Het is erg lastig om exact aan te geven wanneer je, je matras moet vervangen. Dit komt omdat de levensduur van je matras afhankelijk is van het type matras dat je hebt. Wij adviseren om gemiddeld na 8 jaar je matras te vervangen.


Waarom je matras vervangen? Na 8 jaar heeft je matras:

  • 1000 liter transpiratievocht verwerkt
  • miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten opgenomen
  • 40% van haar oorspronkelijke veerkracht over
Matras bij rugklachten

1. Een nieuw matras geeft minder pijnklachten

Na 8 jaar verliest je matras 60% van zijn elasticiteit. Het matras heeft steeds meer moeite in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren, waardoor het je lichaam niet meer de ondersteuning geeft die het nodig heeft. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed slaapt en last krijgt van nek- of rugklachten bij het opstaan of gedurende de dag. Je spieren en gewrichten krijgen namelijk op een versleten matras minder goed de kans om te herstellen. Grote kans dat deze klachten stukken minder worden als je op een nieuw matras slaapt.

Gezond en hygienisch matras

2. Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer

De levensduur van je matras heeft ook te maken met hygiëne. Per nacht verlies je 1/3 liter transpiratievocht. Omdat je beddengoed niet al het vocht kan opnemen, gaat je matras dit vocht ook absorberen. Na gemiddeld 5 tot 10 jaar kan je matras minder goed het vocht opnemen, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan. Gastvrij als het is, verzamelt je matras niet alleen dit vocht, maar ook dode huidcellen en stof. Hierdoor is het de perfecte voedingsbodem voor miljoenen huisstofmijten, die voor astmatische klachten en gezondheidsschade kunnen zorgen. Door je matras tijdig te vervangen, blijf je dit voor.

Lekker en diep slapen op je matras

3. Op een nieuw matras slaap je lekkerder en dieper

Hoe ouder het matras, hoe minder veerkrachtig en comfortabel het aanvoelt. Een goed matras is in topconditie, waardoor het kan doen waarvoor het bedoeld is: jou ontlasten. Op een nieuw matras woel en draai je minder en rol je niet meer naar je partner toe. Je slaapt sneller in, slaapt dieper en wordt fitter wakker. Voor jouw gezondheid is het dus aan te raden om je matras tijdig te vervangen!

 

Productadvies voor de beste nachtrust?

Bel 0413 33 88 00 (keuzeoptie 1) tijdens kantooruren voor direct contact met onze slaapadviseur!

 

Bel mij voor advies

 

Speciaal aanbevolen matrassen:

Hoe verleng je de levensduur van je matras?

Het is niet te voorkomen dat jouw matras een keer toe is aan vervanging. Toch kun je er zelf heel veel aan doen om de levensduur van je matras te verlengen. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om je matras op tijd schoon te maken. Op onze adviespagina geven we je graag alle tips over het reinigen van je matras. Naast het reinigen van je matras is het ook belangrijk om je matras goed te onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om een topmatras te gebruiken. Het topmatras neemt dan namelijk het vocht op en vermindert de druk op het matras. En last but not least:Je moet natuurlijk niet vergeten om je matras regelmatig om te draaien. Zo voorkom je dat je steeds op dezelfde plek op het matras druk uitoefent. 

Bekijk alle matrassen

Matras onderhouden