REM-slaap: de belangrijkste fase van je nachtrust

“Welterusten” en “slaap lekker”: we zeggen het bijna elke dag. Slapen is erg belangrijk en voor veel mensen een van de favoriete bezigheden. Je REM-slaap is de belangrijkste fase tijdens je nachtrust. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over REM-slaap!

Tips om sneller in slaap te vallen

Wat is je REM-slaap?

REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, staat voor Rapid Eye Movement-slaap. Tijdens het slapen heeft je lichaam tijd om te herstellen, te ontspannen en de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Gedurende je nachtrust doorloop je een aantal keren dezelfde slaapcyclus. Binnen deze cyclus wordt onderscheid gemaakt tussen Non-REM-slaap en REM-slaap. Een cyclus bestaat uit drie Non-REM-slaapfases en één REM-slaapfase. Alle fases binnen deze slaapcyclus zijn belangrijk, maar de REM-slaap is de meest kenmerkende. Tijdens je REM-slaap ben je het diepst aan het slapen. Alle spieren in je lichaam zijn dan ontspannen. Toch zijn je hersenen en je ogen volledig actief. Als je tijdens je REM-slaap wakker wordt, dan wordt je suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker. Volwassenen zijn ongeveer 15% tot 25% van hun totale slaap in REM-slaap. Baby’s daarentegen zitten ongeveer 70% van de tijd in hun REM-slaap. Iedereen heeft dus een REM-slaap, alleen de duur hiervan verschilt per persoon.

Wat gebeurt er tijdens je REM-slaap?

Per slaapcyclus kom je dus een keer in je REM-slaapfase. Per nacht doorloop je vier tot vijf keer een slaapcyclus. Hiermee kom je dus ongeveer vier of vijf keer per nacht in je REM-slaap. De REM-slaap duurt ongeveer twintig minuten en tussen elke REM-slaapfase zit ongeveer negentig minuten.

Tijdens je REM-slaap:

  • Zijn je hersenen actief
  • Zijn je ogen actief
  • Ben je aan het dromen
  • Adem je sneller en vaak onregelmatig
  • Vertraagt je hartslag
  • Zakt je lichaamstemperatuur ongeveer één graad
  • Verwerk je emoties en indrukken van de dag
  • Neemt het aantal groeihormonen toe

Waarom is je REM-slaap belangrijk?

Tijdens je diepste slaap, de REM-slaap, verwerkt je lichaam indrukken, gedachten en emoties. Daarnaast versterkt het je geheugen en stimuleert het de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel. Naarmate de nacht vordert en je dus meerdere slaapcycli doorloopt, wordt je REM-slaap langer. Je hebt deze slaapfase nodig om overdag weer goed te kunnen functioneren. Door te weinig slaap, bijvoorbeeld bij een jetlag of door gebruik van alcohol, verslechtert de kwaliteit en de duur van je REM-slaap. Je lichaam heeft hierdoor meer REM-slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Het kan dus zijn dat je overdag slaperig en minder alert bent. Remedie: op tijd naar bed!

Hoe kun je je REM-slaap verbeteren?

Je kunt een aantal dingen doen om je REM-slaap te verbeteren:

  • Zorg voor een consistent slaapritme
  • Slaap in een donkere, koele en stille kamer
  • Verminder alcohol gebruik
  • Dagelijks voldoende bewegen

 

REM-slaap en creativiteit

Uit onderzoek is gebleken dat tijdens je REM-slaap de groei van associatieve netwerken wordt ondersteund. Je kunt door REM-slaap dus beter associëren. Dit draagt bij aan je creativiteit. Veel mensen zijn dan ook het meest creatief direct na het ontwaken. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Komt het omdat men vlak voor het ontwaken de langste periode REM-slaap heeft gehad? Of omdat je hoofd nog vol zit met de gebeurtenissen van de dag ervoor? Wat wel duidelijk is, is dat mensen na de REM-slaap, creatiever zijn. Dit geldt ook voor mensen die tijdens een middagdutje in de REM-slaap raken. Zij scoren hoger in creativiteit dan anderen. Een reden dus om ‘s middags een powernap te doen!

 

Wat gebeurt er na je REM-slaap?

Na elke REM-slaap ontwaak je vaak kort. Dit is meestal onbewust en hier merk je dus niks van. Na dit moment begint je slaapcyclus weer opnieuw. Zo doorloop je gedurende de nacht ongeveer vier tot vijf slaapcycli. Met het juiste bed en een lekkere deken word je dan ‘s ochtends fris en fruitig wakker!


 

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing