Beter slapen

Moe, moeder, moest. Het verhaal van Michèle

Bij het lezen van onze vraag ‘wanneer werd slapen voor jou écht belangrijk?’ was Michèle Jetten uit Uden meteen alert. Met een dochter van bijna 3 en een baby van 15 weken oud waardeert ze het fenomeen slaap als nooit tevoren. “Toen ik nog geen kinderen had, was ik natuurlijk ook wel eens moe. Maar sinds ik moeder ben, en vooral sinds ik er 2 heb, weet ik pas écht wat moe zijn betekent en hoe belangrijk nachtrust is”, lacht ze.

Onderbroken en korte nachten

“Met 1 kindje ging het nog wel, maar nu met 2 staan we er helemaal bewust bij stil. Mijn vriend en ik grijpen alle mogelijke uurtjes slaap met beide handen aan. Sinds we gebroken of in elk geval kortere nachten hebben, en rond half 7 ’s morgens wakker zijn, hecht ik meer waarde aan slaap. Inmiddels ben ik erachter dat 6 aaneengesloten uren meer waard zijn dan 8 uur slaap met 2 onderbrekingen. En dat een blij gezichtje in de ochtend veel goedmaakt, maar dat je daar de vijfde ochtend op een rij toch ietsje anders over denkt! Ik wil graag een vrolijke moeder zijn. Zeker nu ik geen zwangerschapsverlof meer heb en weer moet werken, is het belangrijk dat ik ’s nachts mijn uren pak. Overdag een uurtje voor onszelf is namelijk zeldzaam, omdat de middagdutjes van onze kinderen niet synchroon lopen. Gelukkig slaapt onze dochter ’s nachts prima en heeft ook ons zoontje al een paar keer doorgeslapen. Heerlijk!”

Wat zijn de verschillen met vroeger?

“Toen ik nog geen moeder was, werd ik wakker wanneer ik dat zelf wou en wanneer ik uitgerust was. Nu begint mijn dag als de kinderen er klaar voor zijn. Vroeger sliep ik uit tot 10 uur, nu voelt half 8 al als uitslapen. Mijn hele ritme heeft zich intussen aangepast. Zijn de kinderen een keer logeren, ben ik nog om 7 uur wakker”, zucht ze.

Wat doe je om goed te slapen?

  • Al jaren ben ik gewend aan oordoppen. Ik ben een lichte slaper, dat stamt nog uit de tijd dat ik aan de markt woonde, met nachtelijke geluiden als standaard achtergrondmuziekje. Met die oordoppen in, gaat het goed.
  • Aan verduisterende gordijnen doe ik niet, ik heb juist bewust lichte gordijnen. Zo word ik uit mezelf wakker door het natuurlijke licht binnen en volg ik het natuurlijke dag-/nachtritme.
  • Ook een hoofdkussen vind ik erg belangrijk. Als ik niet op fijn kussen lig, slaap ik minder goed.
  • Verder hebben we een boxspring met goede matrassen, fijn met mijn toch al zwakke rug.
  • Ook fijn is de airco op onze slaapkamer. Daar hebben we afgelopen zomer flink van genoten!
  • Sowieso heb ik nooit de verwarming aan op de slaapkamer.
  • Last but not least: ik drink ’s avonds geen koffie, mijn laatste bakkie drink ik ’s middags.

Wat voelt er anders sinds je weer goed slaapt?

“Sinds een week slaapt mijn jongste door. Meteen voel ik me vrolijker. Ik heb meer energie en voel me fitter. Vooral op mijn werk merk ik dat ik helderder kan nadenken. Na een slechte nacht loop ik steeds achter de feiten aan en ben ik simpelweg minder scherp.”

Wat zijn jullie bedrituelen?

“Zeker voor de kindjes vind ik een vaste volgorde belangrijk. Eerst een bad, dan tandjes poetsen en samen op bed een verhaaltje lezen. Vervolgens zingt papa nog een slaapliedje. Iets wat ik ook altijd doe, is mijn dochter 2 dromen voor die nacht laten uitkiezen. Die fluister ik dan in haar oor, in ieder oor 1, en zij mag er vervolgens over dromen. Mijn moeder heeft dit destijds uitgevonden, nu doe ik het bij mijn eigen kind. Werkt super en houdt nachtmerries buiten de deur!”

Michèle's tips voor andere ouders

Ondanks het feit dat iedereen het anders doet en ieder mens en elk kind anders is, heeft Michèle wat dingen ontdekt die voor haar gezin goed werken. Doe er je voordeel mee!

  • Het verschil tussen licht en donker mag er zijn, ook overdag. Ik sluit de boel tijdens een middagdutje van de kinderen dan ook nooit hermetisch af met rolluiken of iets dergelijks, maar laat de kamer lichter dan hij ’s nachts is.
  • Mijn vriend en ik wisselen elkaar af ’s nachts. Is er iemand wakker? De ene nacht gaat hij, de andere ik. Zo kunnen we om beurten een nacht doorslapen en zijn we niet allebei bekaf de volgende dag.
  • Wij laten de baby op zijn eigen kamer slapen. Sindsdien word ik niet meer wakker van zuchtjes en andere kleine geluidjes. En zijn ze écht wakker, dan horen we dat toch wel!
  • Ons bed is van ons. Kind wakker? Die gaat standaard terug naar zijn of haar eigen bed.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing