Nú: Merkvoordeelweken tot wel 50% korting!
Brrrrr, heb je ook zo’n last van nachtmerries? Vervelend! Nachtmerries kunnen beangstigend zijn en je uit je slaap houden. Ook kunnen ze spannend zijn en vol zitten met betekenissen. Maar wat zijn nachtmerries eigenlijk? Hoe krijg je ze en hoe kom je ervan af? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen en meer informatie over nachtmerries.
Moeilijker in slaap vallen, ’s nachts wakker liggen of te vroeg wakker worden. Grote kans dat ook jij problemen hebt met slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen je slaapproblemen en je leeftijd, geslacht, gezondheid en zelfs je inkomen. De nieuwste cijfers van het CBS liegen er niet om. Maar liefst 1 op de 5 mensen struggelt met slaapissues!
Bij mensen met slaapapneu stokt de ademhaling enkele tientallen seconden tijdens het slapen. Soms wel 40 tot 60 keer per nacht. Je krijgt geen lucht, krijgt een tekort aan zuurstof en daardoor stijgt het C02 gehalte in je bloed. Op dat moment geven je hersenen het signaal dat je wakker moet worden. Vervolgens slaap je snel weer in...
We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Als baby slaap je zo’n 18 uur per dag, als volwassene tussen de 6 en 8 uur. Los van dat de meeste van ons slapen als een prettige bezigheid zien, is slapen ook van levensbelang. Waarom is slapen eigenlijk zo belangrijk? En wat gebeurt er als je te weinig slaapt?
In onze slaap doen we soms de mafste dingen. De een knarst met z’n tanden, de ander steekt hele verhalen af en weer een ander gaat aan de wandel en eet de hele koelkast leeg. Al deze nachtelijke ongewenste activiteiten samen hebben een naam: parasomnie. Lees, herken en pak aan.
Wisseldiensten, nachtdiensten, ploegendiensten, onregelmatige diensten… geef het maar een naam. Al deze vormen van onregelmatig werken hebben één ding gemeen: je slaapt ook op wisselende momenten. En om dan goed te slapen, is best een uitdaging. De mens is immers van nature geen nachtdier.
Niet kunnen slapen. Een veelvoorkomend verschijnsel. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft last van een chronisch slaaptekort. Deze 7 hulpmiddelen helpen je al een heel eind op weg bij het aanpakken van je slaapproblemen.
We hoeven jou, en 4,5 miljoen andere Nederlanders, niet uit te leggen hoe irritant hooikoorts is. Mensen met hooikoorts en andere allergieën slapen bovendien slechter. De kans op slapeloosheid is zelfs twee keer zo hoog. Tips die je klachten verminderen, zijn meer dan welkom. Toch?
Lezen voor het slapengaan is in veel opzichten goed voor je. Het is leuk, leerzaam en de perfecte bezigheid om lekker te ontspannen en de dag af te sluiten. Waarom is lezen zo goed voor je? En hoe voorkom je dat je partner wakker ligt omdat jij niet kunt lezen in het donker? Lees onze tips!
Slaapmiddelen: zo’n 12% van de Nederlanders gebruikt ze. Om minder te piekeren, sneller in slaap te vallen, minder vaak wakker te worden en vaster te slapen. Welke bijwerkingen zijn er en zijn ze inderdaad zo gevaarlijk? En wat zijn de alternatieven, zodat je toch aan je nachtrust toekomt?