Beter slapen

Slaaptekort bij pubers

Het is 22:00 uur en jij vindt het de hoogste tijd om te gaan slapen. Je puberende zoon of dochter denkt hier echter anders over. Hij of zij is nog druk met huiswerk, computergames en telefoon. Want ‘echt waar mam, iedereen uit de klas zit nog op de app’. Je wil niet steeds de zeurende ouder uithangen, dus voordat je het weet gaat het licht pas uit tegen elven. En loopt je tiener de volgende dag weer te chagrijnen. Herkenbaar, papa of mama?

Hoeveel slaap hebben pubers nodig?

Waar je zoon of dochter als kleuter nog de klok rond sliep en op de basisschool toe kon met tien tot elf uur, heeft hij of zij als puber zo’n negen uur slaap per nacht nodig. Als de wekker gaat om 7:00 uur, betekent dit dus dat het bedtijd is om 22:00 uur. En precies hier zit het probleem, want pubers slapen bij voorkeur in een nogal apart ritme. Nachtelijk ritme wel te verstaan.

 

Het veranderende slaapritme van je puber

Hoe zit het precies met dat nieuwe slaapritme? De hormonale veranderingen in het puberlijf zorgen ervoor dat de slaaptijden verschuiven. Je puber krijgt later slaap en begint het uitslapen te waarderen. Naar bed gaan om 22:00 uur is té belachelijk voor woorden en een wekker vóór achten voelt als een emmer koud water midden in de nacht … Helaas hebben de middelbare scholen hun begintijden nog niet aangepast aan dit gegeven, en kan die wekker dus nog niet de deur uit. Wat tips voor chagrijnige pubers en dito ouders zijn dus wel op z’n plaats.

(Eén troost trouwens. In het weekend kan er volop uitgeslapen worden. En dat is voor ons papa’s en mama’s dan weer wél fijn. Weer eens wat anders dan zo’n springend kleintje op je bed om 6:00 uur ’s morgens).

 

Slaaptips voor pubers

Om ervoor te zorgen dat je puberzoon of –dochter wat eerder slaperig wordt, kun je de volgende tips opvolgen:

1. Geen schermen vanaf 21:00 uur

Of het nu om de tv gaat. Een tablet, spelcomputer of smartphone. Het felle (kunst)licht van deze apparaten werkt niet slaapbevorderend. Apparaten uit dus, lichten op dimstand en gapen maar. Het zijn net grote mensen, die pubers.

2. Warm bad voor het slapen gaan

Warm water maakt iedereen met een bloedsomloop simpelweg lekker rozig en ontspannen. Een leuke bijkomstigheid is dat het puberzweet er meteen afgespoeld wordt. Twee-in-één-tip, deze.

3. Buiten spelen of sporten in de vooravond

Veel beweging overdag maakt ’s avonds sneller moe, zo simpel is het. Voetbal- en hockeytrainingen tot half tien ’s avonds zijn minder handig, maar sporten op de vooravond is juist goed voor het slaap-waakritme van je tiener. Hetzelfde geldt voor een balletje trappen op het veldje, achter de jongens aan rennen en de hond uitlaten.

4. Huiswerk direct na schooltijd

Ná school, vóór het eten. Dat is voor veel middelbare scholieren het ideale tijdstip om huiswerk te maken. Moet dit ’s avonds nog gebeuren, dan geeft dit mogelijk stress. Wat de slaap die erna moet volgen niet ten goede komt uiteraard.

5. Skip die cola

Cola bevat cafeïne en suiker. Twee stoffen die je, tatadadaaaaa, actief en hyper maken. We hoeven hopelijk niet te vermelden dat hetzelfde geldt voor koffie. Laat je puber wennen aan (kruiden)thee of water ’s avonds en de kans is aanzienlijk dat hij of zij straks in slaap komt.

6. Lang leve het leesboek

Ja ja, we weten het. De ‘Hoe overleef ik’ serie en de boeken van Jeronimo Stilton zijn al lang niet meer cool. Maar misschien dat je zoon of dochter wel geïnteresseerd is in de avonturen van vlogger Enzo Knol of een boek met ultieme versiertips. Eigenlijk kun je als regel aanhouden dat als jij het als ouder een stom boek vindt, je puber het wel kan waarderen.

7. Een goed matras

Slaapt je kind nog steeds op het matras waar hij of zij als kind op sliep? Grote kans dat dit matras aan vervanging toe is! Een matras gaat gemiddeld zo’n acht jaar mee en veel kindermatrassen zijn bovendien geschikt tot een bepaald lichaamsgewicht. Een nieuw, goed matras doet wonderen. En kan straks mee richting studentenkamer.

Lukt het je puber ondanks onze tips niet om op tijd zijn bed uit te komen? Misschien moet je die zetel in de oudercommissie van school toch eens overwegen. Aanpassen die schooltijden = serieus nemen die pubers.

Meer info over slaaptekort

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing