23 september 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Wakker worden met een verlamde arm of misschien wel twee armen blijft alles behalve prettig. Je wil je omdraaien, maar ineens werkt je arm niet meer mee. Of hij bungelt wat uit bed. Er zit niets anders op dan deze met je andere arm op te pakken: wat zwaar! Herkenbaar? Hoe wakker worden met een verlamde arm nou precies komt en of het schadelijk is lees je hier.
Het fenomeen van een slapende of een verlamde arm bij het wakker worden noemen we ‘paresthesie’. Het is een zwaar of tintelend gevoel in je arm of deze kan zelfs helemaal gevoelloos zijn. Een akelig gevoel, maar gelukkig is het meestal ongevaarlijk.
De meest voorkomende reden is dat je op je arm hebt gelegen. Er zit dan continue heel veel druk op je arm. Door deze druk is het onmogelijk voor je bloed om naar de zenuwen te stromen. Iets dat normaal wel zo hoort. Ook kan het zijn dat er op de zenuw zelf directe druk wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld door een slechte slaaphouding. De zenuw geeft dan een tintelend gevoel door het gebrek aan bloedtoevoer en jij wordt wakker met een verlamde arm.
Slaap jij in de meest gekke houdingen? Dan ben je gevoeliger om wakker te worden met een verlamde arm. Niet zo gek, want door een vreemde houding is de kans op afknelling groter. Ook wanneer je (erg) dun bent is de kans op wakker worden met een verlamde arm groter. Je bloedvaten maken in dat geval scherpere bochten en liggen dichter tegen het bot aan. Hierdoor raken ze ook sneller bekneld en dat zou de reden zijn.
Heb je een feestje gehad en een paar wijntjes of biertjes gedronken? De kans is een stuk groter dat je diezelfde nacht wakker wordt met een verlamde arm. Alcohol kan een verlammende werking op je ledematen hebben. Dit komt doordat met alcohol de kans groter is dat je langer in dezelfde houding blijft liggen.
Ook al voelt het akelig, gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat het gevoel niet meer terugkomt in je arm. Zodra je arm begint te tintelen kun je het best je hand rustig proberen te bewegen. Lukt dit (nog) niet dan kan je andere (niet verlamde) hand hierbij helpen. Op deze manier trekt het verlamde gevoel in je arm het snelst weer weg doordat de doorbloeding weer op gang komt. Ook masseren kan helpen!
Word je regelmatig wakker met een verlamde arm? Een vitamine B tekort kan de oorzaak zijn. Deze vitamine speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van je cellen en de energietoevoer. Ook het vasthouden van vocht door bijvoorbeeld hormoonwisselingen zoals bij een zwangerschap kan voor een verlamde arm zorgen.
Houdt het gevoel echt lang aan en heb je er iedere nacht veel last van? Een bezoek aan je huisarts kan nooit kwaad om uit te sluiten dat er geen andere redenen achter zitten.
Ook een goed bij jou passend matras kan zorgen voor verlichting van verlamde armen. Wat dan dat ene juiste matras voor jouw lichaamsbouw en slaaphouding is? Die vinden we samen met ons Beter Slapen ID.
Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven.