Profiteer vanavond van gratis bezorging!
Ben je benieuwd welk matras voor jou geschikt is? Gebruik dan onze handige keuzehulp.
KeuzehulpOm te voorkomen dat je rug- en nekklachten krijgt en daardoor een minder goede nachtrust, is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen. Je matras geeft actieve ondersteuning aan je lichaam, ontlast de spieren en neemt vocht op. Door een goed matras kan je lichaam optimaal ontspannen. Omdat je een matras dagelijks gebruikt, wordt de kwaliteit en de ondersteunende eigenschappen van je matras gedurende de jaren steeds minder. Er ontstaat kuilvorming of slijtage aan de matrashoes. Naast de ondersteunende eigenschappen is het voor de hygiëne ook aan te raden om je matras op tijd te vervangen. Het is erg lastig om exact aan te geven wanneer je, je matras moet vervangen. Dit komt omdat de levensduur van je matras afhankelijk is van het type matras dat je hebt. Wij adviseren om gemiddeld na acht jaar je matras te vervangen.
Na 8 jaar heeft je matras:
Goed slapen draagt bij aan een gezonder leven. Daar helpen wij je graag bij! Meet gratis via de Beter Slapen ID snel en simpel welk matras het beste bij jou past, met behulp van de laatste technologie op slaapgebied.
Maar wat is nou dat ene goede matras? Daar kunnen we kort over zijn: hét beste matras bestaat niet, omdat ieder lichaam anders is. Het belangrijkste is dat jouw beste matras past bij je lichaam, slaaphouding en wensen. Welk matras dat dan is? Daar helpen we je graag bij.
Na 8 jaar verliest je matras 60% van zijn elasticiteit. Het matras heeft steeds meer moeite in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren, waardoor het je lichaam niet meer de ondersteuning geeft die het nodig heeft. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed slaapt en last krijgt van nek- of rugklachten bij het opstaan of gedurende de dag. Je spieren en gewrichten krijgen namelijk op een versleten matras minder goed de kans om te herstellen. Grote kans dat deze klachten stukken minder worden als je op een nieuw matras slaapt.
De levensduur van je matras heeft ook te maken met hygiëne. Per nacht verlies je 1/3 liter transpiratievocht. Omdat je beddengoed niet al het vocht kan opnemen, gaat je matras dit vocht ook absorberen. Na gemiddeld vijf tot tien jaar kan je matras minder goed het vocht opnemen, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan. Je matras verzamelt niet alleen dit vocht, maar ook dode huidcellen en stof. Hierdoor is het de perfecte voedingsbodem voor miljoenen huisstofmijten, die voor astmatische klachten en gezondheidsschade kunnen zorgen. Door je matras tijdig te vervangen, blijf je dit voor.
Hoe ouder het matras, hoe minder veerkrachtig en comfortabel het aanvoelt. Een goed matras is in topconditie, waardoor het kan doen waarvoor het bedoeld is: jou ontlasten. Op een nieuw matras woel en draai je minder en rol je niet meer naar je partner toe. Je slaapt sneller in, slaapt dieper en wordt fitter wakker. Voor jouw gezondheid is het dus aan te raden om je matras tijdig te vervangen!
Het is niet te voorkomen dat jouw matras een keer toe is aan vervanging. Toch kun je er zelf heel veel aan doen om de levensduur van je matras te verlengen. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om je matras op tijd schoon te maken. Op onze adviespagina geven we je graag alle tips over het reinigen van je matras. Het is ook belangrijk om je matras goed te onderhouden. Zo is het aan te raden om een topmatras te gebruiken. Het topmatras neemt dan namelijk het vocht op en vermindert de druk op het matras. Tot slot is een belangrijke tip om je matras regelmatig om te draaien. Zo voorkom je dat je steeds op dezelfde plek op het matras druk uitoefent.
Een tijk, wat is dat? Een tijk wordt ook wel een matrashoes genoemd. De tijk is de hoes die over je matras heen zit, niet te verwarren met een molton of hoeslaken. De matrashoes is de stof die over de kern van het matras heen zit. Een tijk vind je ook om topmatrassen en kussens. Wil je weten hoe je tijk moet onderhouden? Lees ons artikel erover!
Draai en keer je matras regelmatig, zodat je matras niet altijd op dezelfde plekken het zwaarst belast wordt. Let er wel op dat je matras aan weerszijden beslaapbaar is. Het is dus belangrijk voor je matras om deze regelmatig te draaien en om te keren. Maar hoe vaak is dit nodig? Lees hieronder verder!