Jouw beste goede voornemen? Beter slapen!
Beter slapen

Jouw beste goede voornemen? Beter slapen!

De beste goede gewoonte? Goed slapen! Elk jaar, op 1 januari, nemen we ons voor om ons leven te beteren: stoppen met roken, meer sporten, minder op je telefoon kijken, afvallen, minder alcohol drinken... Maar de allerbelangrijkste goede gewoonte om jezelf aan te leren is: zorg dat je voldoende slaapt.

Als slaapspecialist onderzochten we in januari 2023 de haalbaarheid van goede voornemens. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat slaap een belangrijke rol speelt bij het behalen van jouw doelen voor het nieuwe jaar. 

De populairste voornemens voor het nieuwe jaar

Heb je nog goede voornemens nodig voor het nieuwe jaar? Deze goede voornemens lijst kan je daarbij helpen. Hierin staan de meest voorkomende goede voornemens van mensen. Dit zijn de top 10 goede voornemens voor 2025:

  1. Afvallen
  2. Meer sporten
  3. Meer genieten in het leven
  4. Meer water drinken
  5. Meer sparen
  6. Minder stress ervaren
  7. Beter slapen natuurlijk
  8. Leren nee zeggen
  9. Gezonder eten
  10. Belangrijke personen vaker zien zoals familie

Slaaptekort is funest voor je wilskracht

Als je doodmoe bent hou je het niet vol, kun je chagrijnig worden, heb je minder discipline en ga je meer zoetigheid eten omdat je lichaam om energie vraagt. Bij een gezond leven hoort wat ons betreft dan ook met stip op 1: goed slapen.

Kleine veranderingen in je slaaproutine

Hoe houd je goede voornemens vol? Breng kleine veranderingen in je slaaproutine aan en slaap al beter, hou het langer vol én voel je productiever, fitter en gezonder. Met onze tips voor jouw goede slaapvoornemens

Goede voornemens volhouden dankzij deze slaaptips

of slapen nu op je lijst van goede voornemens staat of niet, uit ons onderzoek blijkt dat slaap altijd belangrijk is. Het volhouden van je voornemen lukt beter wanneer je voldoende slaapt. Met onderstaande tips kan het haast niet mislukken.

TIP 1: Zet je telefoon en computer uit na 21.00 uur

Prikkels van je smartphone en computer brengt je biologische klok in de war. Het breekt je slaaphormoon melatonine af en je slaperige gevoel blijft weg. Bovendien komen je hersenen niet tot rust als je nog tot laat met je telefoon bezig bent. Het beste is om je telefoon niet mee te nemen in je slaapkamer, zodat je ook niet ’s nachts of heel vroeg in de ochtend in de verleiding komt om op je telefoon te kijken. Het lijkt moeilijk om deze gewoonte af te leren, maar met deze simpele tips gaat het jou vast wel lukken:

  • Doe het samen met je partner (of met degene met wie je 's avonds het vaakst appt)
  • Vertel tegen de mensen in je omgeving over je nieuwe gewoonte. Dan weten zij ook dat ze je na 21.00 uur niet meer hoeven te appen
  • Stel op je telefoon bij instellingen je actieve schermtijd in, zodat je een herinnering krijgt wanneer je moet stoppen met scrollen.

Extra positieve effecten

Het uitzetten van je schermen om 21.00 uur is niet alleen beter voor de kwaliteit van je slaap, het zorgt er ook voor dat je tijd overhoudt voor hobby’s, het opruimen van je huis (een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd) en je hebt meer aandacht voor je partner. Dit zorgt voor een positief gevoel!

Tip 2: Check je slaapkamer

Je slaapkamer heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Om te beginnen is het erg belangrijk dat je hersenen een “slaapassociatie” hebben met je slaapkamer. Zorg er dus voor dat je slaapkamer de kamer is waar je slaapt en niet te veel andere activiteiten uitoefent.

Dus weg met die hometrainer, strijkmanden en het werkbureau, want je komt nu eenmaal moeilijker tot rust als je weet dat er nog een volle wasmand op je staat te wachten. De slaapkamer mag best een beetje saai zijn, hoe minder afleiding hoe beter.

Bekijk onze 8 tips voor de ideale slaapkamer voor een perfecte nachtrust.

TIP 3: Ga lekker wandelen

Stress en een perfecte nachtrust gaan niet goed samen. Ga daarom buiten wandelen. Doordat je een frisse neus haalt tijdens een wandeling, vang je overdag genoeg licht dat goed is voor je slaapwaakritme. Daarnaast werkt een wandeling in de natuur stress verlagend. Als je tijdens je wandeling goed let op wat je allemaal voor moois tegenkomt, heb je minder tijd om aan je werk en je to-do-lijst te denken. Je komt tot rust en dit is bevorderlijk voor je nachtrust!

Ga je ’s avonds ook nog even een blokje om? Goed plan! Want van wandelen word je een beetje moe, waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Bovendien heeft het een gunstig effect op je spijsvertering en daardoor zijn je darmen ’s nachts rustiger. Is jouw andere voornemen om af te vallen? Dan sla je dus twee vliegen in één klap!

TIP 4: Pas op met cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerend effect en houdt je wakker. Je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling worden gestimuleerd. Het kan wel zes tot acht uur duren voor alle cafeïne in je lichaam is uitgewerkt, daarom is het dus aan te raden om na 14.00 uur geen cafeïne meer te drinken, zoals koffie of energydranken.

TIP 5: Zet de wekker wanneer het bedtijd is

De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een regelmatig slaapritme. Een regelmatig slaapritme betekent dat je zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Je lichaam weet dan precies wanneer het tijd is om te gaan slapen, je komt makkelijker in slaap én je staat makkelijker op. Hierdoor heb je overdag meer energie.

We vinden het vaak heel normaal om de wekker te zetten voor het opstaan ’s morgens, maar het is ook een goede gewoonte om de wekker te zetten voor het naar bed gaan. Met een dagelijks slaapritueel word je op hetzelfde moment slaperig en val je makkelijker in slaap. Wanneer je deze routine een beetje in de vingers krijgt, merk je dat je na verloop van tijd steeds meer op dezelfde tijd wakker wordt. Je hebt de wekker dan niet meer nodig om ’s morgens op te staan!

Succes met de deze slaapopdrachten!

Wanneer je deze tips in je dagelijkse slaaproutine weet toe te passen, zal je zeker je slaap verbeteren! 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing