7 september 2020 (Laatst gewijzigd 13 december 2024)
Leestijd: 4 minuten
Het is half twaalf ’s morgens. Je kind begint te jengelen en jij weet precies hoe laat het is. Tijd voor het middagslaapje van je peuter. Je propt er nog een boterham in en hoppa, het bed in met je kindje. Heerlijk, een paar uur rust. En straks een uitgerust en blij kind. Dat is niet alleen dubbel fijn voor hem, maar ook voor jou!
Dit is natuurlijk het ideale scenario. Sommige kinderen gaan helaas niet zo gemakkelijk slapen overdag. De weigerende, stampvoetende peuter komt je vast bekend voor. Hoe zit het nu precies met dit dutje van je kind midden op de dag? Wanneer moet je stoppen met het middagslaapje en kan het kwaad als je het middagslaapje een keer overslaat? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.
Het middagdutje is broodnodig. Om uit te rusten van alle bezigheden, de indrukken van de dag te verwerken en te groeien! Tijdens de slaap maakt je kind het groeihormoon aan, wat natuurlijk onmisbaar is in deze fase van zijn leven. Als je kind voldoende slaapt en uitgerust wakker wordt, zal hij waarschijnlijk beter eten beter en ontwikkelt hij zich zoals het hoort. We kennen allemaal die vermoeide peuter die zijn eten op de grond smijt, boos wordt om niets en niks wil wat jij als ouder wilt ... Kwestie van herkennen van de signalen dus en naar bed met die kleine! Bijkomend voordeel: een uitgerust kind gaat ’s avonds ook weer makkelijker slapen dan een oververmoeid kind. Je hebt er dus op meerdere momenten van de dag profijt van. Middagslaapje heeft bewezen invloed op de stemming, controle, gedrag, verbale vaardigheden en intellectuele prestaties van een kind.
Tot welke leeftijd is een middagslaapje gebruikelijk? Een baby of dreumes vanaf ongeveer één jaar slaapt gemiddeld zo’n dertien uur per 24 uur. Dit is meestal verdeeld in elf uur ’s nachts en twee kortere slaapjes overdag. Vanaf de leeftijd van anderhalf tot twee jaar doen de meeste peuters nog maar één middagslaapje, dat dan iets langer duurt. Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje, peuters weigeren het middag slaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap ’s nachts van twaalf tot dertien uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo’n verkeerd idee zou zijn!
Slapen is essentieel voor groei en ontwikkeling. Maar tot wanneer is een middagslaapje nog belangrijk? En tot welke leeftijd een middagslaapje? Je kunt het beter zo lang mogelijk volhouden. Sla het dutje niet te vaak over en schaf het niet te snel af. Soms betekent het weigeren van een middagslaapje door je peuter dat hij of zij liever niet alleen op zijn kamer is. Of je kind is de grenzen aan het aftasten en kijkt tot hoe ver die kan gaan. Trap niet meteen in de trucjes, want voordat je het weet heb je een kind met slaaptekort wanneer ze het slaapje overslaan. Dat ’s avonds niet meer meteen gaat slapen of niet meer goed eet. Hoe krijg je hem of haar dan wel het bed in overdag? Zorg ook tussen de middag voor een vaste routine. Hou een ritme aan met vaste tijden, doe de gordijnen dicht en lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor. Verder is het belangrijk om je peuter rustig wakker te maken na het middagslaapje. Zo voorkom je dat je peuter huilend wakker wordt na een middagslaapje.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een middagdutje ook voor oudere kinderen en volwassenen goed is. Jonge kinderen blijken beter te presteren op school als ze een middagdutje doen. De onderzochte kleuters onthielden wel 10 procent meer lesstof na het doen van een dutje. Een argument tegen het continurooster op de basisschool dus! Ook volwassenen verzetten meer werk als ze overdag een powernap doen. Lees meer over in ons blog over dé perfecte powernap.