Beter slapen

Middagslaapje

Het is half twaalf ’s morgens. Je kind begint te jengelen en jij weet precies hoe laat het is. Tijd voor het middagslaapje van je peuter. Je propt er nog een boterham in en hoppa, het bed in met je kindje. Heerlijk, een paar uur rust. En straks een uitgerust en blij kind. Dat is niet alleen dubbel fijn voor hem, maar ook voor jou!

Dit is natuurlijk het ideale scenario. Sommige kinderen gaan helaas niet zo gemakkelijk slapen overdag. De weigerende, stampvoetende peuter komt je vast bekend voor. Hoe zit het nu precies met dit dutje van je kind midden op de dag? Tot wanneer heeft hij het echt nodig en kan het kwaad als je het slaapje een keer overslaat? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Waarom is het middagslaapje belangrijk?

Het middagdutje is broodnodig. Om uit te rusten van alle bezigheden, de indrukken van de dag te verwerken en te groeien! Tijdens de slaap maakt je kind het groeihormoon aan, wat natuurlijk onmisbaar is in deze fase van zijn leven. Als je kind voldoende slaapt en uitgerust wakker wordt, zal hij waarschijnlijk beter eten beter en ontwikkelt hij zich zoals het hoort. We kennen allemaal die vermoeide peuter die zijn eten op de grond smijt, boos wordt om niets en niks wil wat jij als ouder wilt ... Kwestie van herkennen van de signalen dus en naar bed met die kleine! Bijkomend voordeel: een uitgerust kind gaat ’s avonds ook weer makkelijker slapen dan een oververmoeid kind. Je hebt er dus op meerdere momenten van de dag profijt van.

Het middagslaapje van jouw peuter

Een baby of dreumes vanaf ongeveer één jaar slaapt gemiddeld zo’n dertien uur per 24 uur. Dit is meestal verdeeld in elf uur ’s nachts en twee kortere slaapjes overdag. Vanaf de leeftijd van anderhalf tot twee jaar doen de meeste peuters nog maar één middagslaapje, dat dan iets langer duurt. Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap ’s nachts van twaalf tot dertien uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo’n verkeerd idee zou zijn!

Wanneer geen middagslaapje meer? Het antwoord

We zeiden het al. Slapen betekent groeien, ontwikkelen, verwerken en uitrusten. Te vaak wordt toegegeven bij een tegenstribbelde peuter die ‘s middags niet (meer) naar bed wil. Je kunt het beter zo lang mogelijk volhouden. Sla het dutje niet te vaak over en schaf het niet te snel af. Soms betekent het verzet van je kind dat hij of zij liever niet alleen op zijn kamer is. Of je kind is de grenzen aan het aftasten en kijkt tot hoe ver die kan gaan. Trap niet meteen in de trucjes, want voordat je het weet heb je een kind met slaaptekort. Dat ’s avonds niet meer meteen gaat slapen of niet meer goed eet. Hoe krijg je hem of haar dan wel het bed in overdag? Zorg ook tussen de middag voor een vaste routine. Hou een ritme aan met vaste tijden, doe de gordijnen dicht en lees bijvoorbeeld een verhaaltje voor.

Een middagslaapje voor oudere kinderen en volwassenen

Onderzoek heeft uitgewezen dat een middagdutje ook voor oudere kinderen en volwassenen goed is. Jonge kinderen blijken beter te presteren op school als ze een middagdutje doen. De onderzochte kleuters onthielden wel 10 procent meer lesstof na het doen van een dutje. Een argument tegen het continurooster op de basisschool dus! Ook volwassenen verzetten meer werk als ze overdag een powernap doen. Lees meer over in ons blog over dé perfecte powernap.

De leukste kinderdekbedovertrekken

Dekbedovertrek Laterrr, sand
Voordeligste keuze

Dekbedovertrek Laterrr

Levertijd: Morgen in huis

34.95
new

Dekbedovertrek Safari Survival

Levertijd: Morgen in huis

34.95
new

Dekbedovertrek Ssslaap Lekker

Levertijd: Morgen in huis

34.95
new
Dekbedovertrek Bootje, multicolour
Meest verkocht

Dekbedovertrek Bootje

Levertijd: 2 tot 3 weken

54.95

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing