Beter slapen

Beter slapen met slaaprestrictie? Zo werkt het!

Heb jij moeite met in slaap vallen, met lekker doorslapen, of zelfs allebei? Lig jij regelmatig gefrustreerd naar het plafond te staren? Dan zou slaaprestrictie wel eens een goed idee kunnen zijn. Deze methode biedt een oplossing bij slecht slapen en is erg efficiënt. Hoe slaaprestrictie werkt? We vertellen je er alles over!

Wat is slaaprestrictie?

Laten we bij het begin beginnen. Slaaprestrictie is simpel gezegd een slimme methode om je slaapkwaliteit te optimaliseren. Het idee erachter is dat je de tijd die je slaapt zo goed mogelijk besteed. Wat de voordelen van slaaprestrictie zijn? Dieper slapen, meer uitgerust wakker worden én minder plafonddienst!

Check je huidige slaappatroon

Om slaaprestrictie toe te passen is het belangrijk dat je begint met het bijhouden van je huidige slaappatroon in een slaapdagboek. Noteer een week lang hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je daadwerkelijk (ongeveer) in slaap valt en hoe laat je wakker wordt. Schrijf ook het aantal wakkere momenten en hoe lang ze ongeveer duurden op. Merk je dat je meer uren doorbrengt in bed dan dat je daadwerkelijk slaapt? Dan is het tijd voor actie. 

Lees ook: alles over een goed slaapritme 

Zo werkt slaaprestrictie

Pak je huidige slaapdagboek erbij en bereken met behulp van je notities je gemiddelde slaaptijd per nacht. Dit is de tijd die je vanaf nu in bed gaat doorbrengen. Kom je uit op een gemiddelde slaaptijd van 6 uur? Dan breng je vanaf nu niet meer dan 6 uur in bed door.

Bepaal vervolgens hoe laat je op wil staan en sta elke dag op die tijd op. Wil je om half 7 in de ochtend opstaan, dan ga je dus niet eerder dan half 1 ’s nachts naar bed. Dat klinkt misschien tegenstrijdig; je wilde toch juist meer slapen? Dat klopt, en dat gaat ook zeker gebeuren. Vertrouw ons maar! Het is voor nu alleen belangrijk om je lichaam een slaap-associatie te geven voor de tijd dat je in bed ligt. Zie het als een soort reset.

Hoe lang moet je slaaprestrictie volhouden?

Let op: slaaprestrictie toepassen kan best zwaar zijn. De eerste dagen kan je je erg moe voelen. Toch is het belangrijk dat je het minimaal een week volhoudt. Na een week evalueer je jouw slaapresultaten. Gaat het de goede kant op? Dan kun je jouw slaaptijd weer uitbreiden, net zolang tot je de gewenste slaaptijd hebt bereikt.

Hou je slaap bij in een slaapdagboek

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer over Merijn van de Laar

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing