Beter slapen

Alles wat je wil weten over de supermaan

Het is vandaag niet zomaar volle maan. Nee, het is supermaan-dag! Meteen na zonsondergang kun je genieten van een zogeheten supermaan. Deze extra mooie volle maan is gewoon te bewonderen met het blote oog. Tv uit dus, gordijnen open en kijken maar!

Wat is een supermaan?

We spreken van een supermaan als het volle maan is én als afstand tussen de maan en de aarde relatief klein is. De maan draait in een ovaalvormige baan rond de aarde en vandaag staat hij zó dichtbij ons, dat hij zo’n 20% groter en 30% helderder lijkt dan anders. Een afstand van 356520 kilometer leek nog nooit zo klein. Voor de liefhebbers van feitjes en cijfers: op ‘normale’ momenten staat de maan 50.000 kilometer verder van ons vandaan.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Heb je het gemist? De supermaan komt 3 tot 4 keer per jaar voor. Hoe dat kan? Het moment waarop de afstand tussen de aarde en maan het kleinst is, zit dichter op het moment waarop het volle maan wordt. 

Of je nu alleen gaat kijken of er een familiemomentje van maakt. Of je de supermaan vanuit je slaapkamer bewondert of buiten op straat gaat staan. Vergeet niet te genieten!

Lees ook: Hoe je het best kan slapen volgens je sterrenbeeld

 

Met dit beddengoed slaap je het best tijdens de supermaan

Blogs per tag

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing