Beter slapen

Niet kunnen slapen door stress?

Zit je in een spannende of stressvolle periode en merk je dat direct aan je nachtrust? Of eigenlijk beter gezegd aan géén nachtrust? Je bent niet de enige! Niet kunnen slapen door stress komt vaak voor. Stress is namelijk een van de grootste oorzaken van héél veel slaapproblemen. Een keer niet kunnen slapen door stress is natuurlijk geen probleem, maar slaap je hierdoor iedere nacht slecht, dan wordt het een ander verhaal. Lees snel verder en gebruik onze 7 tips om wél ontspannen te slapen.

Waarom kun je niet slapen door stress?

Niet kunnen slapen door stress begint vaak met te veel nadenken. Als je in bed ligt, blijf je maar malen. Dagelijkse stressfactoren kunnen bijvoorbeeld zijn: werk, verhuizen, examens, geldzorgen, kinderen of gezondheid. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je last hebt van slaapproblemen. Door al dat gepieker ervaar je continue spanning, waardoor je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor zorgt dat je lastig in slaap valt. Dit kun je het beste doen als je niet kunt slapen in bed.

Gevolgen van slecht slapen door stress

Een keer niet kunnen slapen door stress is natuurlijk niet zo erg. Maar een langere tijd slecht slapen door stress zorgt voor een slaaptekort. Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op je geheugen en je concentratievermogen en het verhoogt risico’s op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, depressie of overgewicht. De verschillende gevolgen zullen elkaar ook weer gaan versterken. Kortom, langdurig slecht slapen door stress kun je beter voorkomen.

7 tips bij slecht slapen door stress

Met deze zeven tips slaap jij de komende tijd een stuk beter!

1. Neem zoveel mogelijk rust voor het naar bed gaan

Natuurlijk zal dit niet iedere dag even goed lukken, maar probeer in ieder geval je hoofd een paar uur voordat je naar bed gaat zo leeg mogelijk te maken. Net als bij kinderen is het ook voor jou goed om een ‘afkoelperiode’ in te lassen. Bouw je activiteiten langzaam af. Laat je laptop dicht en tik twee uur van tevoren niet meer die ene zakelijke e-mail. Sluit je studieboeken. Voer geen verhitte discussies. Ga ook niet later dan twee uur voor het slapengaan sporten. Zo hebben je lichaam en geest nog alle tijd om tot rust te komen.

2. Laat koffie en alcohol staan

Drink ‘s avond geen koffie of alcohol meer. Hoe lekker koffie ook is, cafeïne zorgt voor een verhoogde adrenalineproductie waardoor je lastiger in slaap valt. Dat betekent dat jij nog meer tijd hebt om te piekeren. Geen goed idee dus! Door alcohol kom je misschien wel beter in slaap, maar het heeft uiteindelijk een slechte invloed op je slaapkwaliteit. Door alcohol word je sneller en vaker wakker. Het is dus beter om dat wijntje toch maar te laten staan! 

3. Geniet van een warm bad of douche

Lekker badderen voor het slapengaan werkt super ontspannend voor zowel je lichaam als geest. De spieren in je lichaam ontspannen van het warme water en je hoofd hoeft even nergens aan te denken. Laat wel je telefoon achterwege, anders ben je toch weer met heel andere dingen bezig! Wanneer je van een warme badkamer in een koele slaapkamer komt, daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je je natuurlijk slaperig gaat voelen.

4. Parkeer je (pieker)gedachten

Lig je weer eens in bed en maakt je hoofd overuren? Springen je gedachten van het ene probleem naar het andere? Dan wordt in slaap vallen wel erg lastig. Verplaats dit gepieker naar overdag. Zorg dat je ergens op de dag een momentje van vijftien minuten pakt om juist heel bewust alle piekergedachten aandacht te geven. Maak er een lijstje van zodat de gedachten uit je hoofd zijn. Door een speciaal piekermoment in te lassen, heb je hier ’s avonds minder behoefte aan.

5. Doe voor het slapengaan ontspanningsoefeningen

Met een ontspanningsoefening maak je je hoofd leeg en breng je je lichaam in een natuurlijke staat van rust. Een goed voorbeeld is de oefening waarbij je afwisselt met het aan- en ontspannen van je spieren. Ga voor deze oefening op je rug op je bed liggen. Strek je benen en leg je armen los naast je lichaam neer. Span nu alle spieren in je lichaam van boven naar beneden een paar seconden aan en ontspan deze erna weer. Ga alle spiergroepen af en span ze één voor één vijf seconden aan. Eerst je hoofd, nek, schouders, rugspieren, armen en vuisten totdat je bij je voeten bent. Heb je alle spieren aangespannen en erna ontspannen, dan voel je je veel relaxter!

6. Maak een wandeling voor het naar bed gaan

Actief sporten twee uur voor het slapengaan raden we je niet aan, maar een avondwandeling kan je juist helpen om beter te slapen. Een wandelingetje is goed voor je bloeddruk en tegelijkertijd maakt het je hoofd leeg. Het beste maak je er een gewoonte van om voor het slapengaan even een ommetje te lopen.

7. Dim het licht (twee uur) voordat je naar bed gaat

Wanneer het lukt, dim je lampen dan het liefst al twee uur voor het slapengaan. Hierdoor kan je lichaam beter het stofje melatonine aanmaken. Melatonine is de stof die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur daalt en je lichaam zo het seintje geeft dat het nacht is, dus tijd om te rusten. Je wordt letterlijk slaperig. Ga vervolgens niet achter je laptop of mobiel zitten! Het blauwe licht van deze apparaten heeft namelijk juist weer het tegenovergestelde effect.

Ben je op zoek naar meer tips om beter te kunnen slapen? 

Beter slapen tips

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing