Beter slapen

Een nachtje doorhalen? Dit zijn de gevolgen

Na een feest of nachtdienst de hele nacht niet geslapen? Dat merk je. Na een nachtje doorhalen ben je de volgende dag een stuk minder scherp en sneller geïrriteerd. Hoe blijf je wakker in de nacht en wat gebeurt er als je niet slaapt? In dit blog lees je de gevolgen van de hele nacht niet slapen en geven we tips bij een nacht doorhalen.

Dit doet een nacht doorhalen met je

Goed slapen is belangrijk voor je. Tijdens je slaap herstellen je lichaam en geest en ben je voorbereid voor de volgende dag. Niet zo gek dus dat je na een nacht overslaan hier de gevolgen van merkt. Natuurlijk zijn deze wel wat minder heftig dan een langere periode zonder slaap, wat er gebeurt als je niet slaapt bij een nacht doorhalen zetten we hier voor jou onder elkaar:

1.  Meer zin in vet eten door nacht doorhalen

(Niet) slapen en eetlust staan met elkaar in verband. Als je een hele nacht niet geslapen hebt is de kans groter dat je onbewust meer zin in vet eten krijgt. Wat er namelijk gebeurt als je niet slaapt is dat je hormonen leptine (verzadigingshormoon) en ghreline (hongerhormoon) uit balans raken met als gevolg meer honger.

2.  Minder aandacht en concentratie

Een nacht overslaan zorgt er vaak voor dat je trager denkt en minder goed in staat bent om op een positieve manier tot oplossingen te komen. Wanneer je dit goed merkt? Tijdens het autorijden. Ben je 24 uur wakker dan zijn je rijprestaties te vergelijken met je rijgedrag na vier glazen alcohol. Lees hier alles over de invloed van slapen op je rijvaardigheid. Ook onthoud je minder goed door een nacht doorhalen.

3.  Snel geïrriteerd en overprikkeld

Snel geïrriteerd na een hele nacht niet geslapen te hebben? Als je moe bent reageer je veel sneller emotioneel. Dit komt doordat het deel in je hersenen dat normaal gesproken je emoties filtert, het gevoeligst is voor slaaptekort. Hierdoor reageer je dus sneller dan dat je nadenkt, in plaats van andersom.

4.  Vermoeidheid en verminderde fysieke prestaties

Een nachtje doorhalen kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van vermoeidheid en dat je fysiek minder fysiek presteert. Ga maar eens naar de sportschool na een nacht niet geslapen te hebben of maak een lange wandeling. Ook kan het niet slapen ervoor zorgen dat je meer pijn ervaart. Voor mensen met chronische pijnklachten kan dat een verergering van pijnbeleving betekenen.

Hoe blijf je wakker bij een nacht doorhalen?

Als je een nacht doorhaalt kom je vaak meerdere momenten tegen waarop je tegen je slaap moet vechten. Op een feestje heb je hier waarschijnlijk minder last van dan tijdens een nachtdienst. De vraag is dan: hoe blijf je wakker in de nacht? Deze tips bij een nacht doorhalen kunnen je helpen:

  • Doe een dutje in de avond voordat de nacht begint
  • Gebruik wat cafeïne in de eerste helft van de nacht om alerter te blijven
  • Gebruik fel licht
  • Eet niet te veel snelle koolhydraten zoals suikerrijke producten. Zo voorkom je een suikerdip die extra slaperig maakt
  • Kun je toch momenten wel slapen? Doen! Beter een beetje slaap dan geen slaap!

Hoe lang slapen na een nacht doorhalen?

Heb je een nacht doorgehaald? Probeer dan om zo snel mogelijk toch een paar uur te slapen. Op deze manier kun je je lichaam en geest wat rust bieden. Blijf in ieder geval de nacht na een nacht doorhalen niet te lang slapen om je biologische klok niet nog verder te verstoren. Lees hier alles over je biologische klok en circadiaans ritme.

Is één nacht niet slapen erg, of valt het mee?

Wees gerust, een nacht doorhalen en niet slapen is niet direct gevaarlijk. Het is natuurlijk een ander verhaal als het een gewoonte wordt. In dat geval worden de gevolgen voor je gezondheid te schadelijk.

 

Referenties

Alhola P, Polo-Kantola P. Sleep deprivation: Impact on cognitive performance. Neuropsychiatr Dis Treat. 2007;3(5):553-67. 

Craven J, McCartney D, Desbrow B, Sabapathy S, Bellinger P, Roberts L, Irwin C. Effects of Acute Sleep Loss on Physical Performance: A Systematic and Meta-Analytical Review. Sports Med. 2022 Nov;52(11):2669-2690.

Staffe AT, Bech MW, Clemmensen SLK, Nielsen HT, Larsen DB, Petersen KK. Total sleep deprivation increases pain sensitivity, impairs conditioned pain modulation and facilitates temporal summation of pain in healthy participants. PLoS One. 2019 Dec 4;14(12):e0225849

Thompson KI, Chau M, Lorenzetti MS, Hill LD, Fins AI, Tartar JL. Acute sleep deprivation disrupts emotion, cognition, inflammation, and cortisol in young healthy adults. Front Behav Neurosci. 2022 Sep 23;16:945661.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer over Merijn van de Laar

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing