Beter slapen

Sporten voor het slapen: ja of nee?

Iedereen weet: voldoende bewegen is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Bewegen is goed en meer bewegen is nóg beter. Gelukkig hoef je hiervoor echt niet meteen een sportfanaat te zijn. Naast voldoende bewegen, is slapen minstens zo belangrijk om goed te kunnen functioneren. Van sporten en bewegen word je moe. Is sporten voor het slapen dan een goed idee? In dit blogartikel lees je alles over het effect van sporten voor het slapen op je nachtrust.

Slecht slapen na het sporten

Ben je moe na het trainen, maar lukt het maar niet om in slaap te vallen? Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Logisch, want tijdens het sporten breekt je lichaam stresshormonen sneller af en komt er meer endorfine vrij. Hét gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt en stress laat verdwijnen. Maar óók het hormoon dat je wakker en alert houdt.

Niet kunnen slapen na het sporten komt niet alleen door endorfine. Naast endorfine komt er door het sporten namelijk ook meer adrenaline vrij. Het gevolg? Je hartslag stijgt, net als je lichaamstemperatuur. Niet handig, want om goed in slaap te kunnen vallen moet je lichaam juist afkoelen en je hartslag dalen. Om in deze slaapstand te komen, heeft je lichaam nu eerst een aantal uur nodig. Pas daarna lukt het jou om goed in slaap te vallen. Kortom: sporten voor het slapen ja of nee? Nee! Over het algemeen is het beter van niet.

Slecht slapen na intensief sporten

Toch komt het slechter slapen vooral voor na intensief sporten. Een rustige wandeling is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een mountainbikerit in het bos. Wil jij toch intensief sporten in de avond en ben je nieuwsgierig tot hoe laat sporten nog oké is? Dit is afhankelijk van je bedtijd. Kies er in ieder geval voor om uiterlijk twee uur vóórdat je naar bed gaat te sporten. Je lichaam en geest hebben dan genoeg tijd om zich klaar te maken voor de nacht.

Weinig diepe slaap na sporten?

Wanneer je te laat nog sport voor het slapen, slaap je meestal dus een stuk lastiger in. Daarnaast kun je ook onrustig slapen na het sporten. Hierdoor ervaar je vaak te weinig diepe slaap na sporten. Bij een gebrek aan diepe slaap, voel je je moe bij het wakker worden. Je lichaam en geest kunnen zo tijdens de nacht niet voldoende herstellen. Toch is juist dit zo belangrijk om de volgende dag weer goed te kunnen functioneren.

Wat zijn de positieve effecten van sporten op je slaap?

Natuurlijk is sporten niet alleen maar nadelig voor je slaap. Wanneer je rekening houdt met de juiste tijden, kan sporten er juist ook voor zorgen dat je beter slaapt. Door de endorfine die vrijkomt en het stresshormoon dat hierdoor wordt afgebroken, voel je je meer ontspannen. Sporten maakt je hoofd leeg, dat piekeren in bed voorkomt. Door regelmatig te sporten daalt je bloeddruk en dat helpt bij het beter in slaap vallen én doorslapen.

Sporten voor het slapen? 3 tips die je beter laten slapen:

  • Sport op tijd
    Stop altijd twee uur voordat je naar bed gaat

 

  • Eet niet te veel meer na het sporten
    Neem na het sporten geen zware maaltijden of proteïne shakes

 

  • Zorg dat je na het sporten eerst ontspant
    Neem de tijd om af te bouwen en plan bewust een ontspannen activiteit in, zoals het luisteren naar muziek, podcast of lees nog wat voor het slapengaan.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing