Beter slapen

8 tips voor slapen met hooikoorts

Slapen met een verstopte neus? Jeukende, tranende of brandende ogen? Niesbuien? Dit zijn allemaal symptomen van hooikoorts. Erg vervelend en super irritant, vooral als je probeert te slapen. Mensen met hooikoorts en andere allergieën slapen door alle symptomen slechter. De kans op slapeloosheid is zelfs twee keer zo hoog. Hooikoortspatiënten vallen gemiddeld later in slaap en liggen vaker wakker ’s nachts. Om over die concentratieproblemen, hoofdpijn en lamlendigheid overdag nog maar te zwijgen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie en betekent een overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, bomen en/of planten. De klachten zijn meestal het ergst in het voorjaar. Of je nu in het voorjaar of de zomer het meest last hebt of al sinds februari snottert, is afhankelijk van het soort pollen waarvoor je allergisch bent. Bloeiperioden verschillen immers.

Klachten bij hooikoorts

De meestvoorkomende hooikoortsklachten zijn:

  • Verstopte neus
  • Snotneus
  • Jeukende, tranende ogen
  • Droge keel
  • Kriebelhoest

Beter slapen met deze 8x tips 

1. Raam dichthouden

Waarom? Omdat de pollen anders vrij spel hebben. Je houdt natuurlijk niet het hele voorjaar je raam dicht. Dus dan raden we aan om je raam open te doen na een regenbui. Indien het niet regent dan is het wenselijk om meteen ’s morgens na het opstaan het raam te openen en dan op tijd de ramen weer dicht te doen. Wanneer je de ramen opzet, doe dan ook de deur van je slaapkamer dicht. Zo vliegen de pollen niet verder het huis in.

2. Een airconditioning

Houd je het niet uit tijdens warme nachten in de lente of de zomer? Airconditioning biedt uitkomst. Geen stuifmeel binnen door het open raam, maar tóch frisse lucht. Het is even een uitgave, maar je zult jezelf dankbaar zijn.

3. Zet een luchtontvochtiger neer

Zo verminder je de vochtigheid binnenshuis en dat trekt minder pollen en stuifmeel aan. Simpeler kunnen we het niet maken.

4. Sta vroeg op

Hoe vroeger je opstaat, hoe minder pollen in de lucht buiten. Voor dag en dauw een wandeling met de hond of rondje hardlopen is dus een prima idee. Na 10 uur ’s ochtends is de atmosfeer opgewarmd, vieren de pollen feest en kun jij dus beter binnen blijven.

 
5. Smeer vaseline rond je neus

Rondvliegende stofjes en zwevend stuifmeel plakken zo aan de vaseline vast en gaan niet lopen irriteren in je neusholte.

6. Hang je beddengoed binnen op

Hang je dekbedovertrek, nachthemd en pyjama binnen te drogen, tenminste als je niet de hele nacht door pollen wilt inademen. Ook je handdoeken en de rest van je kleren kun je beter binnen ophangen. Zo komen er minder stuifmeelkorrels en pollen op.

7. Douche en borstel je haar voor het slapen gaan

Pollen zijn simpelweg beter af in het doucheputje of in je borstel dan in je bed.

8. Liever geen gordijnen, vloerbedekking en kleden in de slaapkamer

Stuifmeel en stofdeeltjes houden van stof. Kies dus liever hout, laminaat of zeil voor de slaapkamervloer. En jaloezieën, lamellen of rolluiken in plaats van gordijnen.


Nog steeds die verstopte neus tijdens het slapen?

Houden je klachten aan of wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen? Lees ook eens ons blog over huisstofmijtallergie. Hierin vind je tips die helpen bij allerlei allergieën, vaak ook bij hooikoorts. Wat denk je bijvoorbeeld van anti-allergische hoezen om je matras en kussen, je beddengoed heet wassen en je slaapkamer een keertje vaker stofzuigen?

Anti-allergisch beddengoed

8714736516811_Vrijstaand_1
Meest verkocht

kussensloop Evolon

(21)

Levertijd: Morgen in huis

7.95

hoofdkussen Sanidor Health Guard

(10)

Levertijd: Morgen in huis

14.95

Dekbedhoes Evolon

(10)

Levertijd: Morgen in huis

29.95

hoeslaken Evolon hoogte 20cm

(11)

Levertijd: Morgen in huis

29.95

hoeslaken Evolon hoogte 25cm

(7)

Levertijd: Morgen in huis

35.95

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne
Advies nodig?
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing