Alles over matrassen

Een groot deel van de Nederlanders heeft geen idee op wat voor een soort matras hij of zij slaapt. Zolang we een redelijke nachtrust hebben en niet teveel pijntjes ervaren, kijken we meestal niet verder dan ons eigen matras. Zonde, want juist een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust!

Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras wat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past bij ons eigen lichaam, onze slaaphouding en onze wensen? Daar helpen wij u graag bij!


Wat maakt een matras tot een goed matras? 

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van uw eigen lichaam en uw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Een goed matras houdt rekening met factoren zoals uw slaaphouding, warmte- en vochthuishouding en de gevoeligheid van uw gewrichten.

Wat is uw slaaphouding?

Uw slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Uw slaaphouding bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet geven. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat uw lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder kunt u lezen waar u met uw slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras.

Bent u een rugslaper?

Als u een rugslaper bent is het van belang dat uw lichaam de natuurlijke S-vormige kromming blijft behouden. 

Bent u een zijslaper?

Als u een zijslaper bent is het van belang dat uw wervelkolom een rechte lijn blijft vormen tijdens het slapen.

Bent u een buikslaper?

Als u een buikslaper bent is het van belang dat uw onderrug niet te ver doorzakt en uw wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een matras?

 Wat is uw lengte?

Hoe breder een eenpersoonsmatras is, hoe comfortabeler u ligt. Voor de juiste lengte van het matras adviseren wij u 20 cm bij uw lichaamslengte op te tellen. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Voor een tweepersoonsbed geldt dat u het beste slaapcomfort krijgt als iedere persoon een eigen matras heeft.

 Wat is uw gewicht?

Als een matras zich aanpast aan de vormen van uw lichaam, ervaart u een goed ligcomfort. Hoe diep u in het matras wegzakt, is onder andere afhankelijk van uw gewicht. Voor lichtere personen volstaat een soepel matras, terwijl zwaardere personen vaak beter liggen op een steviger matras. Weegt u meer dan 140 kg? Dan raden wij u aan om een bezoek te brengen aan een van onze winkels voor een persoonlijk advies.

 Hebt u pijnklachten?

Een goed matras zorgt ervoor dat uw lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen, zodat u fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaart u pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en uw slaaphouding. Slaapt u bijvoorbeeld op uw zij, dan moeten uw schouders en heupen wegzakken in het matras, zodat uw ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt.

 

 Ventilatie

Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist u dat u per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Wij adviseren u dan ook rekening te houden met de mate waarin het vocht verdampt en wordt afgevoerd.

 Hebt u het warm of koud in bed?

Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als u het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, bent u 's morgens optimaal uitgerust en begint u fris aan de dag! De mate waarin u het warm of koud hebt in bed, bepaalt in hoeverre u een vocht- en warmteregulerend matras nodig hebt.

 Hebt u last van allergieën?

Veelvoorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijtallergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die uw matras schoon en vrij van huismijt houden.


6 soorten matrassen

Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met uw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Pocketveer matrassen

Pocketveer matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van het matras. Ideaal als u het snel warm hebt in bed of veel transpireert. Ook geeft elke veer afzonderlijk ondersteuning. Dus; hoe meer veren, des te beter het lichaam ondersteund wordt.

 Comfort

Voor optimaal comfort zijn de veren in comfortzones verdeeld. Dit zijn zones die bepaalde delen van uw lichaam de juiste ondersteuning geven, zodat uw ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt. Ook bepalend voor het comfort zijn het soort afdeklaag en de tijk. Er zijn verschillende soorten afdeklagen met elk andere eigenschappen. Zo is koudschuim in de regel goed ventilerend en relatief stevig, traagschuim wat zachter en iets warmer en gel iets soepeler en ademend.

Ondersteuning

U krijgt gedetailleerde ondersteuning door honderden veertjes per m2 die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren, hoe comfortabeler het matras en hoe beter de ondersteuning. 

 Vochtregulatie 

Dankzij de open structuur van het matras profiteert u van uitstekende vochtregulatie en ventilatie.

 Ventilatie

Een veermatras ventileert doorgaans beter dan een schuimmatras. Pocketvering is dan ook ideaal als u het snel warm hebt in bed en/of veel transpireert.

 25 jaar garantie op draad- een framebreuken

Wij staan achter de kwaliteit van onze producten en geven u uitgebreide garantie, ook op draad- en framebreuken.

 

 
Bekijk de matrassen


Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als u het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als u het snel warm hebt.

 Stevige schuimsoort

Polyether is een stevige schuimsoort met een lange levensduur.

 Synthetisch 

Polyether is een synthetisch en dus anti-allergisch materiaal. Dit maakt een matras van polyether geschikt bij een wolallergie.

 Betaalbaar 

 Gesloten structuur

Door de gesloten structuur van het schuim houdt polyether warmte en vocht vast. Dit is fijn als u het ’s nachts snel koud hebt.

 Geschikt voor kinderen, logés en volwassenen met een lichaamsgewicht tot 80 kilo

Vergeleken met pocketveermatrassen en andere schuimsoorten geeft polyether wat minder ondersteuning. Polyether matrassen worden veel gebruikt voor de kinder- en logeerkamer.

 
Bekijk de matrassen


 

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert dit type matras goed en wordt vocht uitstekend afgevoerd. Het matras typeert zich door blijvende veerkracht en geen kuilvorming. Koudschuim is zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.

 Optimale ventilatie en vochtafvoer

U geniet van optimale ventilatie en vochtafvoer door opencellig schuim. Koudschuim heeft een open structuur, waardoor het extra goed ademt.

 Blijvende veerkracht en geen kuilvorming

 Koudschuim vormt zich goed naar uw lichaam en veert snel weer terug, zodat draaien in bed comfortabeler wordt.

 Koudschuim is een ‘koelere schuimsoort’

Hebt u het snel warm in bed, dan kunt u dus beter gaan voor koudschuim dan voor traagschuim of latex.

 Ook geschikt als u een hoog lichaamsgewicht hebt

Ook voor mensen met een hoog lichaamsgewicht is koudschuim een prima keuze.

 
Bekijk alle pocketveer matrassen


 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen kenmerken zich door optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Het matras vormt zich volledig naar de contouren van uw lichaam. Het is dan ook uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten en mensen die het snel koud hebben.

 Optimale drukverlaging

Liggend op traagschuim, ervaart u minimale druk op spieren en gewrichten.

 Goede lichaamsondersteuning 

Traagschuim vormt zich volledig naar de contouren van uw lichaam. Dit zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en uniek ligcomfort.

 Isolatie

Dit type matras is geschikt als u het snel koud hebt in bed, omdat traagschuim warmte goed vasthoudt.

 Ontlast bloedvaten en zenuwbanen

Door de minimale druk op uw lichaam, worden niet alleen uw spieren en gewrichten maar ook uw vaten en zenuwbanen ontlast.

 Vormt zich naar uw lichaam

Het elastische traagschuim wordt zacht wanneer het warmer wordt, daardoor vormt het perfect naar uw lichaam. U hebt het gevoel dat u in een perfect passend bed ligt en droomt heerlijk weg.

 

 
Bekijk alle pocketveer matrassen


 

Gel matrassen

Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras soepeler en zachter aan dan bijvoorbeeld koudschuim, terwijl het uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen heeft.

 Goede ondersteuning en drukverlaging

Net als koud- en traagschuim vormt het gelmatras zich goed naar uw lichaam. U wordt uitstekend ondersteund en ervaart een minimale lichaamsdruk.

 Hoog ligcomfort en makkelijk draaien in bed 

Het ligcomfort is vergelijkbaar met dat van hoogwaardige schuimmatrassen. Dankzij de soepele gel is uzelf omdraaien zelfs iets gemakkelijker.

 

 Ventilatie dankzij open structuur

Met gel wordt een sponsachtig schuim bedoeld. Het is open van structuur, waardoor het matras ademender is dan andere schuimsoorten als traagschuim en polyether. Foamgel heeft een goede luchtcirculatie en voert warmte en vocht goed af.

 

 
Bekijk alle pocketveer matrassen


Latex matrassen

Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en geeft daardoor een optimale ondersteuning. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type matras zeer geschikt als u het snel koud hebt in bed. 

 Drukverlaging

Latex geeft een goede drukverlaging, wat ideaal is bij gewrichtsklachten.

 Veerkracht

Latex heeft een natuurlijke, blijvende veerkracht. Het sluit naadloos aan op uw lichaam.

 Soepel en elastisch

Latex is soepel en elastisch en geeft een optimale ondersteuning.

 Anti-allergisch

Latex is een natuurproduct en van zichzelf anti-allergisch.

 Isoleert lichaamswarmte

Latex isoleert warmte goed en is dus geschikt als u het snel koud hebt in bed. Als u het snel warm hebt, kunt u beter gaan voor pocketvering of koudschuim.

 
Bekijk alle pocketveer matrassen


3 redenen om uw matras tijdig te vervangen

 Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer 

 Een nieuw matras geeft minder pijnklachten 

 Op een nieuw matras slaapt u lekkerder en dieper

Lees meer informatie over het vervangen van uw matras

Basisweetjes voor iedereen!

Wist u dat...

  • Beter Bed ook speciale anti-allergie matrassen heeft? Ook als u allergisch bent voor huisstofmijt, bent u voor uw matras bij ons aan het juiste adres. Bekijk de collectie >
  • Veermatrassen bekend staan om hun goede ondersteuning en ventilatie en schuimmatrassen doorgaans om hun drukverlagende eigenschappen?
  • Een dik matras, bestaande uit meerdere lagen, extra comfort biedt?
  • Speciale comfortzones in het matras ondersteuning geven aan uw heupen, schouders en andere vitale lichaamsdelen?
  • De tijk, oftewel matrashoes, deels uw ligcomfort bepaalt, bijdraagt aan een goede vochtafvoer en het matras een aangename touch geeft?
  • Een topmatras extra comfort en opmaakgemak biedt, de levensduur van uw matras verlengt en de eigenschappen van uw matras versterkt?
  • Beter Bed matrassen heeft met en zonder handvatten, anti-allergische matrassen, matrassen geschikt voor extra lange mensen en bij een hoog lichaamsgewicht? 
  • Uw matras aan vervanging toe is als het niet meer meegeeft of als er een kuil zichtbaar is? Gemiddeld gaat een matras vijf tot tien jaar mee.
  • Een nieuw matras kan voorkomen dat u te veel draait ’s nachts en vaak klachten als rugpijn en nekpijn verhelpt?