Vanavond 10% extra korting op heel veel* met kortingscode herfst10

: :

Matras advies: alles over matrassen

Een groot deel van de Nederlanders heeft geen idee op wat voor soort matras hij of zij slaapt. Zolang we een redelijke nachtrust hebben en niet te veel pijntjes ervaren, kijken we niet verder dan ons eigen matras. Zonde, want een goed matras is juist ontzettend belangrijk voor onze nachtrust!

Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past bij ons eigen lichaam, onze slaaphouding en onze wensen? Daar helpen we je graag bij!
 

Wat maakt een matras tot een goed matras?

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras.

 

Bekijk alle matrassen

 


 

6 soorten matrassen: welk matras past bij jou?

Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende soorten matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van de matras. Ideaal als je het snel warm hebt in bed of veel transpireert. Ook geeft elke veer afzonderlijk ondersteuning. Dus; hoe meer veren, des te beter het lichaam ondersteund wordt.

checkmark.svgComfort
Voor optimaal comfort zijn de veren in comfortzones verdeeld. Dit zijn zones die bepaalde delen van je lichaam de juiste ondersteuning geven, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt. Ook het soort afdeklaag en de tijk zijn bepalend voor het comfort. Er zijn verschillende soorten afdeklagen met elk andere eigenschappen. Zo is koudschuim in de regel goed ventilerend en relatief stevig, traagschuim wat zachter en iets warmer en gel iets soepeler en ademend.

checkmark.svgOndersteuning
Je krijgt gedetailleerde ondersteuning door honderden veertjes per m2 die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren, hoe comfortabeler het matras en hoe beter de ondersteuning.

checkmark.svgVochtregulatie
Dankzij de open structuur van het matras profiteer je van uitstekende vochtregulatie en ventilatie.

checkmark.svgVentilatie
Een pocketveermatras ventileert doorgaans beter dan een schuimmatras. Pocketvering is dan ook ideaal voor als je het snel warm hebt in bed en/of veel transpireert.

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als je het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als je het snel warm hebt.

checkmark.svgStevige schuimsoort
Polyether is een stevige schuimsoort met een lange levensduur.

checkmark.svgSynthetisch 
Polyether is een synthetisch en dus anti-allergisch materiaal. Dit maakt een matras van polyether geschikt voor mensen met een wolallergie.

checkmark.svgBetaalbaar 
Polyether is zeer betaalbaar.

checkmark.svgGesloten structuur
Door de gesloten structuur van het schuim houdt polyether warmte en vocht vast. Dit is fijn als je het ’s nachts snel koud hebt.

checkmark.svgGeschikt voor kinderen, logés en volwassenen met een lichaamsgewicht tot 80 kilo
Vergeleken met pocketveermatrassen en andere schuimsoorten geeft polyether wat minder ondersteuning. Polyether matrassen worden veel gebruikt voor de kinder- en logeerkamer.

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert dit type matras goed en wordt vocht uitstekend afgevoerd. Het matras typeert zich door blijvende veerkracht en geen kuilvorming. Koudschuim is zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.

checkmark.svgOptimale ventilatie en vochtafvoer
Je geniet van optimale ventilatie en vochtafvoer door opencellig schuim. Koudschuim heeft een open structuur, waardoor het extra goed ademt.

checkmark.svgBlijvende veerkracht en geen kuilvorming
Koudschuim vormt zich goed naar je lichaam en veert snel weer terug, zodat draaien in bed comfortabeler wordt.

checkmark.svgKoudschuim is een ‘koelere schuimsoort’
Heb je het snel warm in bed, dan kun je dus beter gaan voor koudschuim dan voor traagschuim of latex.

checkmark.svgOok geschikt als je een hoog lichaamsgewicht hebt
Ook voor mensen met een hoog lichaamsgewicht is koudschuim een prima keuze.

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen kenmerken zich door optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Het matras vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Het is dan ook uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten en mensen die het snel koud hebben.

checkmark.svgOptimale drukverlaging
Liggend op traagschuim, ervaar je minimale druk op spieren en gewrichten.

checkmark.svgGoede lichaamsondersteuning
Traagschuim vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en uniek ligcomfort.

checkmark.svgIsolatie
Dit type matras is geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed, omdat traagschuim warmte goed vasthoudt.

checkmark.svgOntlast bloedvaten en zenuwbanen
Door de minimale druk op je lichaam, worden niet alleen je spieren en gewrichten maar ook je vaten en zenuwbanen ontlast.

checkmark.svgVormt zich naar je lichaam
Het elastische traagschuim wordt zacht wanneer het warmer wordt, daardoor vormt het perfect naar je lichaam. Je hebt het gevoel dat je in een perfect passend bed ligt en droomt heerlijk weg.

Gel matrassen

Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras soepeler en zachter aan dan bijvoorbeeld koudschuim, terwijl het uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen heeft.

checkmark.svgGoede ondersteuning en drukverlaging
Net als koud- en traagschuim vormt het gelmatras zich goed naar je lichaam. Je wordt uitstekend ondersteund en ervaart een minimale lichaamsdruk.

checkmark.svgHoog ligcomfort en makkelijk draaien in bed
Het ligcomfort is vergelijkbaar met dat van hoogwaardige schuimmatrassen. Dankzij de soepele gel is jezelf omdraaien heel makkelijk.

checkmark.svgVentilatie dankzij open structuur
Met gel wordt een sponsachtig schuim bedoeld. Het is open van structuur, waardoor het matras ademender is dan andere schuimsoorten zoals traagschuim en polyether. Foamgel heeft een goede luchtcirculatie en voert warmte en vocht goed af.

Latex matrassen

Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en biedt daardoor een optimale ondersteuning. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type matras zeer geschikt wanneer je het snel koud hebt in bed.

checkmark.svgDrukverlaging
Latex biedt een goede drukverlaging, wat ideaal is bij gewrichtsklachten.

checkmark.svgVeerkracht
Latex heeft een natuurlijke, blijvende veerkracht. Het sluit naadloos aan op je lichaam.

checkmark.svgSoepel en elastisch
Latex is soepel en elastisch en geeft een optimale ondersteuning.

checkmark.svgAnti-allergisch
Latex is een natuurproduct dat van zichzelf anti-allergisch is.

checkmark.svgIsoleert lichaamswarmte
Latex isoleert warmte goed en is dus geschikt als je het snel koud hebt in bed. Als je het snel warm hebt, kun je beter gaan voor pocketvering of koudschuim.

3 redenen om je matras iedere 8 jaar te vervangen

 • Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer
 • Een nieuw matras geeft minder pijnklachten
 • Op een nieuw matras slaap je lekkerder en dieper

Meer informatie over het vervangen van je matras

Matrasweetjes voor iedereen!

Wist je dat?

 • Een dik matras, bestaande uit meerdere lagen, extra comfort biedt?
 • Speciale comfortzones in het matras ondersteuning geven aan je heupen, schouders en andere vitale lichaamsdelen?
 • De tijk, oftewel matrashoes, deels het ligcomfort bepaalt, bijdraagt aan een goede vochtafvoer en het matras een aangename touch geeft?
 • Een topmatras extra comfort en opmaak-gemak biedt, de levensduur van je matras verlengt en de eigenschappen van je matras versterkt?
 • Beter Bed matrassen heeft met en zonder handvatten net als anti-allergische matrassen en matrassen die geschikt zijn voor extra lange mensen en mensen met een hoog lichaamsgewicht?
 • Je matras aan vervanging toe is als het niet meer meegeeft of als er een kuil zichtbaar is? Gemiddeld gaat een matras vijf tot tien jaar mee.
 • Een nieuw matras kan voorkomen dat je ’s nachts te veel draait en vaak klachten als rugpijn en nekpijn verhelpt?
 • Je je oude matras mee kunt geven als je bij Beter Bed een nieuwe koopt? Wij zorgen ervoor dat hij gerecycled wordt tot judomatten en poetsdoeken!
 • Een matras langer mee gaat wanneer je het regelmatig reinigt? Lees alles over matras reinigen!
We helpen je graag bij het vinden van jouw matras. Heb je hulp nodig?
Oeps, daar ging iets mis!

Hulp nodig?

Toon